Velký objev Huga Cabreta
Brian Selznick
Dobrodružství psané obrázky! Sirotek, údržbář nádražních hodin a zlodějíček Hugo žije ve zdech rušného pařížského nádraží, kde se musí skrývat a zůstat v anonymitě. Náhle zasáhne osud a chlapcova skrývaná existence i jeho nejcennější tajemství se náhle ocitnou v ohrožení. Záhadná kresba, zápisník střežený jako oko v hlavě, ukradený klíček a skrytý vzkaz od Hugova otce tvoří kostru tohoto spletitého, křehkého a kouzelného příběhu plného tajemství. Unikátní kombinace textu s ilustracemi, které při listování knihou vytváří doslova filmový příběh, bude pro každého čtenáře zcela výjimečným zážitkem!... celý text
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 2008 , Fragment (ČR)Originální název:
The Invention of Hugo Cabret, 2006
Zhasněte světla , popadněte popcorn (či notýsek s hodnocením) a začínáme -i takhle by se dala začít anotace téhle knihy .
Knihy , jež je psána láskou k filmům . Prvním filmům . A právě proto jsem si knihu koupil . Trochu jsem se bál , jestli slavné obrázky nebudou trpět ,,dírami''- rozuměj:prodlevy mezi obrázky v ději budou příliš velké ; zkrátka , jestli pochopím 2 po sobě jdoucí obrázky (nebyl jsem si jist , jestli kniha nebude jako reklama na Jogobellu -,,Jogurt s extra VELKÝMI kousky ovoce" - v praxi otevřete a najdete něco o velikosti bradavek - VELKÉ si zkrátka musíte DOIMAGINOVAT) ... Ale ne !! Nejen , že jsem obrázky pochopil , ale knihu si v rámci již ne-dětského věku i užil , a to i přes to , že z většiny postav jsem necítil nic (The Walking Dead : Children Edition ?) - prokreslení vedlejších postav docela pokulhává , stejně jako rozuzlení , od kterého jsem asi čekal víc .
K technické stránce - štve mně , že Mladou Frontu nenapadlo dát na obálku nic jiného , plakát na filmové zpracování knihy . Tenhle plakát totiž (dle mého) nezapadá do atmosféry knihy (mohli si třeba pohrát a udělat obálku ve stylu plakátů prvních filmů) , ale jasně - 11 nominací na Oscara se líp prodává :) .
Co je třeba ale pochválit je design stránek - černé okraje , černobílé ilustrace a mezi nima vsazený text - vše po vzoru němých filmů . Bravo !!!
Celkově na mne kniha nezapůsobila ani tak příběhem (trocha kouzla tam ale také byla) jako spíše mocnou atmosférou (zejména díky tomu stránko-'signu , který jako by člověka usadil v kině) . Dodnes mi knížka slouží jako taková Hvězdná Brána - portál do jiných světů . A proto nepůjdu pod 5* .
Technický dodatek : Film stojí za shlédnutí už jen kvůli skvělému Saschovi B. Cohenovi v roli nádražního inspektora :D
Coby studentka a milovnice nějaké vizuální kultury jsem byla naprosto uchvácena reálnou postavou a historickými událostmi. Propojení úžasných, naprosto nádherných ilustrací s textem, který se lehce četl, pro mne bylo velkým překvapením. Zpočátku jsem totiž čekala, že ty krásné mají zachraňovat to, v čem samotných text pokulhává...ale ne, bylo to jen perfektně propojené. Byla jsem a zůstávám ohromena! Film, který byl sice moc pěkný, ani zdaleka nedosahuje kvality knihy.
Moje první setkání s takovou knihou a nebyla jsem zklamaná. Příběh hezký a poetický, současně jsem se ledasco dozvěděla o počátcích filmů. Obrázky sice zabíraly hodně místa, ale člověk se jejich prostřednictvím stal spolutvůrcem, když si k nim sám dotvářel kousky děje.
Pro mě velké a krásné překvapení. Před lety jsem jako první viděla film a byla jsem tak zklamaná, že na knihu ve své knihovně jsem se celé ty další roky jen nevraživě dívala. Špatná volba. Kniha je poutavě napsaná, ilustrace jsou krásné a skvěle text doplňují a částečně ho i nahrazují. Hugo a jeho velký objev je skutečně kniha pro malé i velké, pro milovníky textu i pro milovníky ilustrací. A hlavně je to kniha pro všechny, kteří mají rádi záhady, u nichž se ukáže, že alespoň částečně vycházejí ze skutečných událostí, byť to zní jako ta největší pohádka.
Edit 27. 1. 2017 Znovu jsem se podívala film a tentokrát se mi moc líbil. S knihou se krásně doplňují.
Výborná kniha pro děti i dospělé, kterým nevadí na chvíli se dětmi znovu stát. Filmové zpracování - Scorsese, nescorsese - strká hravě do kapsy snad i díky tomu, že film (a samozřejmě filmy obecně) zkrátka nedává fantazii tolik prostoru.
Příběh popisující různé mechanické stroje, rané kinofilmy a osudy Huga Cabreta. Byl doplněn překrásnými ilustracemi, které někdy sami vyprávěly kousek knihy.
Krásný příběh zdobený překrásnými ilustracemi. Nejsem cílová věková skupina, ale příběh se mi velice líbil. Byla to krásná hodinka čtení.
Brian Selznick mi nepřijde jako bůhvíjak bravurní spisovatel, jeho stylistika nedává příliš možností proniknout do podstaty postav a sžít se s nimi, stejně jako s jejich dobrodružstvím. Dialogy i dějová posloupnost odpovídá tomu, co si přeje autor, ale ne tomu, jaký vývoj by očekával čtenář. Na druhou stranu to v románu vynahrazuje celostránkovými ilustracemi, které děj volně provázejí a v důsledku jej popohánějí kupředu. Díky tomu náhle zjistíte, že kniha, která má 534 stran, je přečtená za hoďku, maximálně za dvě. Což pro začínajícího čtenáře nemůže být lepší motivace. Máte-li tedy nějakou tu ratolest, kterou chcete přivést ke čtení, je Hugo a jeho velký objev ideální volbou.
Krásný příběh s nádhernými ilustracemi, který pohltí nejen děti, ale i dospělého člověka. Tuším, že v ilustracích si každý najde něco svého :) Za mě doporučuji
Naprosto nečekaně mne tato kniha pohltila, nejen svými obrázky, ale i příběhem. Nečekala jsem, že tak málo textu spolu s tolika obrázky dá vzniknout tak nádhernému příběhu... Klobouk dolů.. Teď zpětně mám pocit, že jsem četla hotový román a ne knížku s obrázkama...
Příběh plynul sám spolu s živými kresbami. A přesto se nedá říct, že by obrázky odsunuly do pozadí děj ... Příběh o Hugovi byl nejspíš smyšlený (i když George Mélies doopravdy žil), ale já věřím, že se stal. Strhující čtení.
Tak to nemá chybu! Kombinace obrázků a textu je naprosto dokonalá! Tohle si určitě přečtěte!
Naprosto miluji film, a když jsem viděla tuhle knížku v levných knihách, nemohla jsem ji tam nechat! Je nádherně zpracovaná a příběh, který vypráví je kouzelný, uchvátil mě už ve filmu. Ovšem musím říct, že film mě oslovil víc. V knize je všechno řečeno hrozně ve zkratce, postavy nedostanou tolik prostoru a taky se stalo, že v knize byly mezery, které jsou ve filmu zvládnuté mnohem lépe. Možná, kdyby autor méně spoléhal na obrázky a k vyprávění se víc rozepsal, nebylo by to tak krkolomné.
Tak tedy pokud vás oslovil film a samotný příběh, určitě vás knížka mile potěší, pro mě je ale bohužel film lépe zvládnutý. A chci strašně vyzdvihnout výběr herců a celkové zpracování filmu!!
V knize se mi moc líbil dovětek samotného Huga o automatonu (kdo četl, ví), který ve vás zanechá krásný kouzelný pocit z knihy :-)