Velký objev Huga Cabreta
Brian Selznick
Dobrodružství psané obrázky! Sirotek, údržbář nádražních hodin a zlodějíček Hugo žije ve zdech rušného pařížského nádraží, kde se musí skrývat a zůstat v anonymitě. Náhle zasáhne osud a chlapcova skrývaná existence i jeho nejcennější tajemství se náhle ocitnou v ohrožení. Záhadná kresba, zápisník střežený jako oko v hlavě, ukradený klíček a skrytý vzkaz od Hugova otce tvoří kostru tohoto spletitého, křehkého a kouzelného příběhu plného tajemství. Unikátní kombinace textu s ilustracemi, které při listování knihou vytváří doslova filmový příběh, bude pro každého čtenáře zcela výjimečným zážitkem!... celý text
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 2008 , Fragment (ČR)Originální název:
The Invention of Hugo Cabret, 2006
Původně jsem chtěl svůj komentář proložit ilustracemi, abych co nejlépe vystihl charakter knihy. Bohužel databáze zatím není tak sofistikovaná, aby nám takovéto specialitky umožnila. A i kdyby byla, vše by se nejspíše zastavilo na mé neschopnosti nakreslit něco složitějšího než je autíčko.
To autor knihy je na tom podstatně líp, dokonce umí kreslit docela dobře. A umí i docela dobře psát. Vlastně celá knížka je docela dobrá … pro děti. Možná, kdybych byl mladší, byl bych z ní úplně „hotovej“. V současné době mě ale nechává relativně chladným, to jí však nelze zazlívat. Já jí to nezazlívám, což se projevuje i v mém poměrně vysokém hodnocení. Oceňuji autorovou originalitu zpracování, oceňuji atmosféru staré Paříže, oceňuji nejednoznačnost postav a oceňuji tuto knihu i jako poctu starým filmům, které jsem sice neviděl, ale to se snad brzo změní. Jenom mě mrzí jedna věc a to, že jsem na tuhle knížku prostě moc starej.
Kdyby byl příběh slabší, tak bych zvažoval i 3 hvězdy, protože kniha s takovým množstvím obrázků by mi připadala divná. Příběh je však natolik silný, že 5 hvězd je tak akorát.
Takhle kniha mě opravdu nadchla...nejen dějem, ale i krásnou francouzskou atmosférou skvěle dokreslenou úžasnými ilustracemi.
Je to pohádka o hodináři.Krásný příběh.