Velký snář
Dagmar Kludská
Po úspěšných knihách Srdcová dáma, Srdcové eso aj. přichází autorka ke čtenářům v roli vykladačky snů. Abecedně řazená hesla - názvy předmětů, jevů a činností, které mohou dominovat našim snům - a jejich stručný, výstižný výklad doplňuje u každého písmena abecedy krátký zážitek některého z mnoha klientů paní Kludské, důležitý při objasnění snu. Pochopitelně i v této knize využívá autorka svých dlouholetých zkušeností s výkladem karet, věštěním osudu a zúročuje stálý zájem o historii snové symboliky, o utajená zákoutí lidské duše a všechny záhadné věci mezi nebem a zemí.... celý text
pokud si chcete hrát na duchovno .. ideální ... ale rozhodně bych nebrala vážně .. jen jako spestření ..
Na knize jsou zřejmě nejhodnotnější minipovídky, jimiž jsou protkané jednotlivé slovníkové oddíly. Jinak je docela sporné, z čeho autorka při výkladu snů čerpá. Pokud bychom vycházeli z určitých archetypů, které ve snech mohou předpovídat realitu, neměla by si Kludská protiřečit.
Ovšem ze snáře se např. dozvíme, že vidíme-li paži, měli bychom se připravit na namáhavou práci. Vidíme-li ale levou ruku, přítel nás oklame. Takže jak? Oklame nás přítel a zároveň si máknem? Nebo jiný příklad: Rozkvetlé třešně věští lásku, zatímco ovocný strom přírůstek do rodiny. A kdybychom nalistovali "kůru", "květ" či "větev", význam bude zase o něco jiný.
Sporná je také aktuálnost jednotlivých pojmů. Je sice hezké, že autorka analyzuje čtverylku, otruby, pelerínu či kdouli - ale ruku na srdce, komu z nás se něco takového v posledních pár měsících objevilo ve snu?
Jsem sice velice ráda, že tuto knihu mám, ale rozhodně z ní nevěřím ničemu. Neplní se to!
sny astrologie podvědomí výklad snů snář
2000 | Velký snář |
1998 | Souboj znamení |
1999 | Velká hra znamení |
2010 | Elvíra |
2006 | Znamení čínského zvěrokruhu |
Knihu sem četla už jako dítě díky mamce která jí měla. Nejvíc semi líbili mini příběhy u každé kapitoly. K ihu ale beru s rezervou. Navíc s odstupem času už nebude ve všem tak aktuální. Ale jako oddechové čtení je to dobrý.