Velký závod
Katy Hudson
FRNK! Veverka se plnou rychlostí rozběhne podzimním listím. Rozená závodnice ale musí brzdit. Letos je Závod o zlatý žalud závodem družstev. Veverka trpí: kamarádi jsou tak nešikovní! Jen s velkým přemáháním je vezme do družstva. Zvítězí u veverky soutěživost a touha vyhrát nebo pochopí, jak důležité je mít kamarády a být týmovým hráčem?... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: 2020 , Fortuna Libri (CZ)Originální název:
The Golden Acorn, 2019

Přečteno před lety.
Příběh o tom, že vyhrát je určitě super , ale byt spolu s kamarády je důležitější.
Veverka už několikrát zvítězila v soutěži o zlatý žalud. Letos ale bude něco jinak. Nebudou závodit každý sám za sebe, ale v týmech. Dokáže veverka jako nejrychlejší tvor v lese dát dohromady nepřipravený tým?

Pro děti 3-4+.
Další z řady krásně ilustrovaných knih s milým příběhem.
V obrázcích jsme hledali detaily a říkali si proč je to které zvíře rychlé či pomalé a jaké má třeba jiné přednosti a vlastnosti. Také jsme si povídali o veverce a proč není potřeba vždy vyhrát a být zkrátka první (u nás doma zrovna velké téma).
Doporučuji.

Příběh o tom, že vyhrat je skvělý pocit , ale mít jeden druhého je důležitější.
Veverka už několik let po sobě vyhrála závod o zlatý plod dubu. Tento rok se stane změna. Nebudou závodit každý jednotlivě, ale ve skupinách. Zvládne šedá chlupatá koule připravit své malé seskupení?

První knížka, kterou jsem nečetla já dceři, naopak, poslouchala jsem, jaký cácorka v uplynulém školním roce udělala pokrok. A právě "Velký závod" dostala, když byla paní ředitelkou pasována na čtenáře. Můžu tedy mít (a mám) námitky ke zkratkovitě podanému příběhu (s ponaučením, že kamarádi jsou důležití a je správné jim pomáhat), ale čestné místo u nás v knihovničce si tahle krásně ilustrovaná knížka vysloužila. Výtvarná stránka dominuje nad dějem, textu není mnoho, ovšem pro začínající čtenáře to stačí. 75%

Jojojo kamarádi nadevše. Ale ten konec byl takovej seklej... Ještě chvíli po přečtení jsem hledala konec. Jestli ho nedali na obálku, třeba.
Nedali. Pak mě trklo.
Ahaaa, ten velké a rychlé závod byl asi i o rychlosti konce... Jsem to ale nakřáplinka dutá.

Po pravdě jsem trochu zklamaná. Potíže s mrkví se mi líbily moc, Velký závod jen tak středně. Obrázky jsou roztomile zábavné, ale příběh a hlavně závěr by mohly být propracovanější. I syn byl po dočtení trochu rozpačitý.

Knížka Potíže s mrkví byla lepší, ale i tahle se mi moc líbila. Jednoduchý (možná až trochu moc, na úkor porozumění a pointy) poučný příběh a překrásné ilustrace. Ty ilustrace jsou boží, radost si je prohlížet i jen tak.

Některé činnosti se musí dělat v týmu, i když jsou ostatní kamarádi třeba nedokonalí a na některé činnosti jsou slabší ( i když na jiné jsou zase silné dost). Pochopí soutěživá veverka, že hnát se rychle jen za vítězstvím bez ohledu na druhé, vede k osamělosti, ztrátě přátel a že osamělost také není žádnou velkou výhrou? Pointa se bohužel ztrácí, text je málo rozpracovaný, najednou přijde zkrat a příběh se chvatně ubere střemhlav jinam, veverka najednou změní svůj postoj.
Nevím, jestli děti pochopili, proč je lepší mít kamarády vždy na prvním místě. Pár větiček v příběhu ještě scházelo. Nápad byl dobrý, text je už slabší.

Kniha má moc pěkné ilustrace. A námět na příběh také není špatný. Jen mi přišel trochu nedotažený. Veverka si sice jakoby uvědomí, co je důležitější, ale pointa je podle mne tak trochu zastřena a nedotažena. Ale to je možná jen můj pocit.

Nádherně ilustrovaná pohádková knížka, která zaujme vaše děti na první pohled! Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách
Moc pěkný příběh, že vítězství je fajn, ale přátelé jsou opravdu důležití .
Překrásné ilustrace.