Venuše ze zátoky
Dominik Dán
Naše Mesto / Případy Richarda Krauze (Deník dobrého detektiva) série
Pohodovou prázdninovou atmosféru léta roku 2009 naruší hrůzostrašný nález dívčího těla bez hlavy a rukou. Torzo najdou mladí sportovci z loděnice a zažijí opravdový šok. Za dva dny se na opačném konci města v jiné zátoce najde useknutá hlava. Případ se začíná nepříjemně a hlavně nepředvídatelně zamotávat. Extrémně horké léto komplikuje vyšetřování nejen milovníkům sněhu a deště, jakým je detektiv Richard Krauz, ale i odolnějším kolegům. Do života oddělení vražd zasáhnou kromě rozsekaného děvčete i jiné tragické události. Poprvé od založení samostatného oddělení specializujícího se na nejzávažnější trestné činy se stane tragédie přímo v řadách detektivů. Realita bývá občas krutá – se ztrátami se počítá na každém válečném poli, ale boj je třeba dovést do úspěšného konce, ať už se osud zpěčuje, jak chce.... celý text
Já absolutně nechápu, proč jsem se tomuto autorovi tak dlouho vyhýbal. To bylo naprosto geniální. Už dlouho mě tak poslech nebavil jako u této audioknihy. Styl mi perfektně sedl a děj jsem viděl takřka před sebou. Brutální, krvavé, ale mělo to hlavu ( teda oběti ne) i patu a nedalo se chvíli neposlouchat. Jednoduché, přirozené dialogy, žádná krkolomná souvětí....tak a mám před sebou další sérii...tak na to půjdu od začátku. Po dlouhé době dávám za plno. 100%
V zátoce je objeveno tělo mladé ženy bez hlavy a rukou. O několik dní je objevena hlava, nicméně nesedí k tělu. Detektivové z mé oblíbené partičky se jako vždy pustí do vyšetřování s vervou jim vlastní. Paralelně s tím autor odhaluje příběh studentů, kteří se v čase prázdnin musí doučovat na opravní zkoušku. Opět vynikající, i když tentokrát humor a špičkování ustoupil do pozadí v důsledku vážné a životu nebezpečné situace, ve které se ocitli hned dva mí oblíbení detektivové. Držím jim pěsti a snad v dalším příběhu vše dopadne dobře.
bohužiaľ, skôr som si prečítal pokračovanie Venuši ako samotnú Venušu, tak som +/- vedel ako su na tom policajti v nemocnici, ale samotný príbeh dvoch prípadov, ktoré sa na seba dosť podobajú bol znova vynikajúci
Tak to byla síla. Dva detektivové v nemocnici. Co bude s kanceláři 141? Už se těším na další knihu.
Audiokniha:
Uff, tento díl byl pro mě jeden z nejlepších a taky zároveň jeden z nejtragičtějších... bohužel, se nám stará parta pomalu začíná zmenšovat,taky už máme rok 2009, takže nám stárnou i naši vraždári...
Update- druhy krát prečitaná a dej ma tento krat chytil. Takze môj prvy dojem bol naozaj na základe dost slabého prednesu Martina Mnahončáka Knihu odporúčam ale nie v audioverzii.
Original recenzia:
Za mňa tento krát slabšie- ani jeden dej ma nechytil za srdce, dokonca som mala pocit akéhosi umelého vyhrotenia situácie.. Mne táto kniha až tak nesadla, môže to byť spôsobené aj tým že som ju počula ako audioknihu od pána Mňahončáka. Počkám si na českú verziu, kedže pán Geišberg žial už nič nenačita..
Venuše patři na nejvyšší příčku v dánovkách pro mě . Co do čtivosti , kombinaci zápletek, jak to do sebe pak zapadlo a strach o kolegy, kteří se stali i mými kolegy, no Venuše je hodně vysoko.A pak jsem četla Hřích náš každodenní a Reminiscenci a ty se dělí o horní příčky . Ted jsem si Venuši přečetla podruhé a je ještě lepší , dočetla v neděli o půl páté ráno a chtěla utíkat i v noční košili do knihovny pro Pohřbeni za živa.
Některé knížky jsou ještě lepší , když je čtu podruhé.
Dominik Dán nikdy nezklame. Jeho knihy jsou sázka na jistotu. Můj oblíbený autor.....a to detektivky nerada.
Další napínavý příběh (spíše příběhy), které se točí kolem hlavy bez těla a těla bez hlavy. Nakonec se vše rozplete a vás čeká další příjemná Dánovka.
Za mě další super kniha od D. Dána. Tuto jsem poslouchala načtenou a bylo to napínavé, děsivé, zamotané, zkrátka zasloužený plný počet hvězd.
Velmi překvapivá česká detektivka. Ze začátku jsem si sice připadal, jako kdyby nás podceňoval a nebo si dělal srandu ze svých vyšetřovatelů. Některé věci, si vysvětlují a nebo popisují, jako by byli z pomocné školy a o kriminalistice nic nevědí. Ale nakonec toto přešlo ve velice zajímavý, byť dosti krvavý příběh.
Děj plný zvratů a překvapení, téměř do poslední stránky netušíte, jak to vlastně dopadne. Hodně propletené, hodně drsné (spadla mi až brada při představě, že se něco takového může někomu líbit), ale je tam i smutnější linka týkající se přímo mordparty
To bylo teda něco. Dánovka se četla jedním dechem. Drogy, sex a alkohol potečou proudem. Nějaká mrtvola a detektivové co mají na mále. Bohužel dojde k nemocem a tragédiím i mezi policisty.
Je to pátá kniha, kterou jsem od autora četla. Parta vyšetřovatelů už je klidnější, i když zůstává alkohol, cigarety, chlapské vtípky a další. Každý má v partě už své místo, projevují se kamarádské vztahy a soudržnost. Horké léto a v něm neobvyklá vražda Druhá linka, drogová mafie, party na sídlištích, sociální rozdíly mezi mladými. A absolutně nepochopitelná brutalita psychopatických vrahů. Doporučuji.
Detektivní příběh v aknize, který nemá doslova "hlavu ani patu". Dobrá práce detektivů, stopy odhalí drogy, porno - jak se baví děti boháčů. Napínavé, určitě se nudit nebudete. Překvapilo mne, jaké úchylky mohou mít některé lidi. Silný příběh, autor umí čtenáře udržet v napětí.
Odposlechnuto jako četba na pokračování na Českém Rozhlasu - četl Petr Stach.
Vzhledem k tomu, že jsem dosud žádné knihy od autora nečetla, chvíli mi trvalo zorientovat se v postavách, u nichž se předpokládá, že jsou známé z předchozích dílů.
Samotný příběh byl zajímavý a líbil se mi styl, při kterém se postupně proplétaly jednotlivé linky, jež spolu na první pohled vůbec nesouvisely.
Toto stretnutie s kanceláriou č. 141, kde nechýba svojský humor a typický nadhľad nad vecou, som si zatiaľ užila asi najviac.
Opäť musím pochváliť autora, ako dokáže okoreniť svoje zdanlivo obyčajné príbehy možno práve aj dobre vyprofilovanou skupinou postáv z radu vyšetrovateľov, ktorých praktiky sú nám čitateľom akési povedomé a možno aj blízke z pohľadu našej mentality. Tento prípad poznačil aj samotných detektívov a som zvedavá aký dopad to bude mať na ich ďalšie vyšetrovacie praktiky.
drogy sex sexuální úchylky detektivní a krimi romány slovenská literatura vydírání sexuální násilí sexualita pornografie rozhlasové zpracování kriminální thrillery drogové kartely léčba drogové závislosti
2016 | Smrť na druhom brehu |
2007 | Cela číslo 17 |
2005 | Popol všetkých zarovná |
2012 | Uzol |
2013 | Básnik |
Vyslechnuto jako audiokniha na ČRo v podání pana Stacha. Detektivky moc nečtu, ale tohle je prostě jízda. Dominik Dán je opravdu pan autor. Nechybí napětí, zápletka ani mrazení v zádech. Fakt hodně dobrý!