Veronika se rozhodla zemřít
Paulo Coelho
A dne sedmého... série
Mladá Slovinka Veronika se z omrzelosti nad stále stejným životem i z pocitu vlastní zbytečnosti rozhodne spáchat sebevraždu. Ve svém dosavadním životě se vždy snažila dělat to, co od ní očekávali druzí, neměla odvahu naplnit svou vnitřní touhu a riskovat neúspěch. Teprve když se v sanatoriu pro duševně choré dozví po nezdařené sebevraždě, že má poškozené srdce a že pomalu umírá, probudí se v ní instinktivní vůle k přežití a Veronika začne o svůj život bojovat v prostředí lidí, kteří jsou úředně potvrzenými „blázny“. Při vyprávění Veroničina příběhu se světoznámý brazilský autor opírá o vlastní zážitky z dospívání z riodejaneirské psychiatrické léčebny.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2013 , ArgoOriginální název:
Veronika Decide Morrer, 1998
Super knížka. Autor čerpá ze svého pobytu v psychiatrické léčebně. Na této knížce si uvědomíme, jak je život křehký. Poznáme i pár bláznů, kteří vlastně nejsou blázni, jen jim nevyhovuje současné nastavení.
Kniha se mi velmi líbí. Na to, jak je krátká, nabízí hodně zajímavých myšlenek. Rozhodně se s autorovým myšlením ztotožňuji. Není to prostě "nic neříkající příběh" ani oddechový příběh (které mám ráda), ale je to kniha k zamyšlení.
O dívce, která se rozhodne spáchat sebevraždu. Až poté co jí zbývá jen pár dnů života se rozhodne začít žít.
Téma knihy je zajímavé, ale moc mě nebavila.
Kniha hodně k zamyšlení. Také bych ji doporučila každému, kdo se aspoň trochu zajímá o psychologii. A nejen. Rozhodně kniha má co říci. Zaujala mě, rozhodně jsem u ní přemýšlela a ještě budu. Jsem ráda, že jsem si ji přečetla.
Mně se kniha četla dobře. Bylo tam několik myšlenek, nad kterými jsem se hluboce zamyslela - především jaký je smysl našeho života, proč vlastně žít. Knihu bych doporučila každému, kdo se aspoň trochu zajímá o psychologii člověka.
Nápaditě a trochu filosoficky pojatý děj knihy, ke kterému se v myšlenkách někdy vracím. I s odstupem času vnímám, že je to kniha, na kterou se jen tak nezapomíná.
Jak se dalo předpokládat od tohoto spisovatele, kniha byla k zamyšlení nad životem. Vše, co v knize bylo uvedeno je řečeno příběhem pravdivě, jen ten příběh mě osobně úplně nezaujal, možná tak na mě působilo ono prostředí, které nenavodilo tu správnou atmosféru, abych si z knihy odnesla pocit.., pocit, který by dlouho přetrval a já nad ním mohla znovu a znovu přemýšlet.
Naprosto úchvatná kniha plná hlubokých myšlenek. Příběh Veroniky mě ani tak nezaujal, jako autorův náhled na danou problematiku. Určitě doporučuji všem, kteří se jaksi "duševně" trápí nebo "hledají". Z knihy plynou mnohá životní ponaučení.
Příjemné zamyšlení, žádné geniální myšlenky. Pár úsměvných momentů. Nenadchne, ani neurazí. Podle mě stojí za přečtení.
Nechápu, co na knížkách od Coelha všichni vidí, ale mě ani trochu nesednou. Snažila jsem se několikrát pár jeho knížek přečíst, bez úspěchu. Vždy jsem knížku odložila a znovu to už zkoušet nebudu.
Kniha mi byla doporučována od několika lidí jako super čtení, ale bohužel musím říct, že za mě zklamání. Do čtení jsem se musela nutit a nakonec ji ani nedočetla. Není to můj šálek kávy.
Moc mě nenadchla a měla jsem co dělat aby ji vůbec dočetla. K zamyšlení nad životem to opravdu je, ale ne všem kniha sedne.
Z počátku mi to přišlo o ničem a měla jsem i mírnou averzi k hlavní hrdince. Tak ve třetině se to ale zlomí a závěr mě dostal, takže doporučuji dočíst. Našla jsem v knize spoustu zajímavých myšlenek.
Dalo se předpokládat, že to tak dopadne. Knížka je k přemýšlení, ale žádný trhák to není. Viděla jsem i film ke srovnání a názor jsem nezměnila
Mne se myšlenkové pochody Coelho dosti zamlouvají a tato kniha mne v tom jen utvrdila. Mám ve svém životě pocit, že toho chci tolik a tolik přečíst a proto nemám čast číst knihy dvakrát, ale tento příběh bych zvládla i podruhé :-).
Už je to několik let, co jsem knihu četla, ale vzpomínka na ni je stále živá. Je to kniha s velmi čtivým a svižným dějem, která stojí za přečtení. Lze ji doporučit k četbě některým třeba v danou chvíli zoufalým mladým lidem, co jsou v nějakém mrtvém bodě, kniha má tendenci je nakopnout k životu. Velmi dobře je zde jednáno s tématem sebevraždy - nevyšla, a když pak Veronika musela žít s tím, že přeci jen z jiných důvodů brzy zemře, vedlo ji to k jinému přemýšlení, chování, k objevení autentičtější podstaty sebe sama. Kniha není dlouhá, přitom je dost silná. Mně se líbila moc,ale všimla jsem si, že kniha nemá tendenci líbit se starší generaci - někteří lidé prostě ty popisy masturbace apod. v knihách nemusí a pro některé lidi je tato kniha natolik se vymykající jiné Coelhově tvorbě, že to prostě nedají...Já knihu četla, když mi bylo cca 25 let a řekla bych, že jsem na tuto knihu byla v ideálním věku. Myslím, že lidem o něco zkušenějším se kniha už tak líbit nemusí - sama nevím, jak bych ji hodnotila dnes. Ale tenkrát mě nadchla.
sebevražda zfilmováno psychiatrické léčebny brazilská literatura Slovinsko inzulin astrální projekce
2005 | Alchymista |
2009 | Jedenáct minut |
2000 | Veronika se rozhodla zemřít |
2014 | Nevěra |
2002 | Poutník – Mágův deník |
Knížka se mi líbila, dobře se četla, zajímavé a pravdivé myšlenky.