Podivný počátek

Podivný počátek
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510003/mid_podivny-pocatek-63ff86552de2a.jpg 4 48 48

Londýn, 1887. Po pohřbu své staropanenské tety může osiřelá Veronica Speedwellová pokračovat ve svých cestách po světě a věnovat se vědeckému bádání - a příležitostným milostným avantýrám. Zběhlá v lovu motýlů stejně jako v odhánění ctitelů, Veronika se hodlá vydat na svou životní cestu. Osud má však jiné plány, když Veronika překazí svůj vlastní pokus o únos s pomocí záhadného německého barona, který jí nabídne útočiště v péči svého přítele Stokera, samotářského a mrzoutského přírodovědce. Než jí však baron stačí prozradit, co ví o spiknutí proti ní, je nalezen zavražděný - a Veronika se Stokerem se tak jako obezřetní partneři vydávají po stopě nepolapitelného útočníka, aby se dopátrali zlovolné pravdy.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ocelot

A Curious Beginning, 2015

lena.o.knihach
23.04.2023 5 z 5

Já úplně miluju, když knize nemám co vytknout. A že se vážně snažím na něco přijít, ale na Podivném počátku není vůbec nic, co by mi vadilo.

Londýn, 1887
Veronica Speedwellová je profesionální lepidopteroložka a díky chytání motýlů už procestovala kus světa. Když její tetička zemře a Veronica s pomocí německého barona překazí pokus o svůj vlastní únos, je nucena zůstat u samotářského třicetiletého mrzouta Stokera, kterému se situace nelíbí o nic víc než Veronice.
Než ale baron (Stokerův přítel) stihne prozradit důležité informace, je nalezen mrtev a Veronica se Stokerem se vydávají po stopě vrahovi a čeká na ně nejedno šokující odhalení.

Pětadvacetiletá hlavní hrdinka je nesmírně inteligentní žena, která se jen tak něčeho nezalekne. Dokáže mluvit doslova o čemkoli s kýmkoli. Má dost zkušeností obzvlášť s muži, když navštěvovala cizí země. Sarkasmem rozhodně nešetří a já si ji neskutečně oblíbila.
Stoker je zahalen tajemstvími a byly situace, kdy mě dokázal hodně překvapit. Rozhodně bych do něj spoustu věcí neřekla, ale tím líp, protože jsem si celou knihu moc užívala.
Zamilovala jsem si to jejich škádlení a provokace, při kterých jsem se uculovala. Těšte se na předstírané manželství, jednu postel a už mlčím.

Kniha se četla sama, vůbec jsem se od ní nechtěla odtrhnout, a proto jsem také dvě noci moc nenaspala.
První díl Veronicy Speedwellové mě neskutečně překvapil a moc doufám, že u nás vyjde pokračování. V zahraničí letos vyšel už osmý díl série!

#spoluprace @megaknihy_cz

Lostinfantasy
15.04.2023 5 z 5

Píše se rok 1887 a cestovatelka a lovkyně motýlů Veronica Speedwell právě ztratila posledního blízkého člověka. Pro ní to znamená hlavně volnost a možnost cestovat na daleká místa, ale to ještě netuší, jaké dobrodružství pro ní osud připravil. Po pokusu o únos najde Veronica útočiště u Stokera, který o její společnost vůbec nestojí. Nakonec musí spojit své síly, aby vyřešili záhadu.

Tahle kniha mě původně zaujala hlavně svou anotací, protože mi připomněla knihu Po stopách Jacka Rozparovače nebo Enolu Holmes. Jinak jsem žádné velké očekávání neměla, protože se přiznám, že jsem o té sérii předtím nikdy neslyšela A to je podle mě chyba, protože ten příběh je skvělý! Už dlouho se mi nestalo, abych se takhle zamilovala do postav, jako jsem se zamilovala do Veronicy a Stokera. Veronica je feministka v dobách, kdy to bylo ještě nemyslitelné. Je strašně chytrá, silná a emancipovaná. Její sarkasmus mi nejednou vykouzlil úsměv na tváři.
Stoker je šarmantní, divoce krásný a určitě si ho hned zamilujete.
Tahle dvojka si získala moje srdce a já se moc těším, jak se bude jejich vztah vyvíjet v dalších dílech.

Moc se mi líbilo prostředí viktoriánského Londýna a zapojení reálných historických postav do děje.

Mně celý styl psaní hrozně sednul, ale věřím, že na někoho by to mohlo být trochu utahané. Další díly jsou prý ještě lepší než tenhle.

Annabelle
10.04.2023 5 z 5

Veronica Speedwellová, cestovatelka a sečtělá znalkyně motýlů, vyrůstala se dvěma tetičkami, protože je nalezenec nebo to ji alespoň bylo tak řečeno. Po smrti jejich opatrovnic vychází najevo, že to celé mohlo kdysi být jinak a Veronica se ocitá v nebezpečí. Naštěstí se v pravou chvíli objeví záhadný německý baron, který Veronice poskytne ochranu v podobě nerudného Srokera. Ovšem díky souhře nešťastných událostí zůstali Veronika a Stoker sami a i přes velmi nesourodé povahy jsou nuceni spolupracovat a přijít celé zahradě na kloub.

Musím říct, že jsem knihou velmi mile překvapena. Hlavní hrdinka Veronica Speedwellová zkrátka není typická viktoriánská dáma, ale okouzlující Sherlock Holmes v sukni a naprosto si získá čtenáře svou bystrostí a bezprostředností a šarmantní Stoker ji zdatně sekunduje.

Děj plynul příjemným tempem a autorčin styl psaní je velmi čtivý, díky čemuž jsem knihu těžko odkládala a do dvou dnů měla dočteno. Líbilo se mi, že do knihy zapojila nejen reálné historické postavy, ale že připravila pro své hrdiny mnoho nástrah a zavedla také čtenáře do netradičních prostředí. V knize se tak mimo jiné podíváme do i prostředí varieté, kde vystupují vyvrhelové a monstra, dozvíme se více o Veroničině celosvětovém a nebezpečném cestování a také pár zajímavostí o motýlech, jejichž lov je Veroničinou vášní, a v neposlední řadě objevíme špinavá tajemství v těch nejvyšších společenských vrstvách viktoriánské Anglie. Zápletku knihy musím skutečně vyzvednout, protože byla opravdu velmi zajímavá a má nečekané rozuzlení.

Už teď netrpělivě vyčkávám pokračování a doufám, že Ocelot vydá všechny díly, protože tato série je opravdu návyková. A také potřebuji vědět, jak to bude s Veronicou a Stokerem, protože tenhle pár dvou tvrdohlavců je vskutku okouzlující

Deanna Raybourn
americká, 1968