Verše potrhlé
Janek Ledecký
Knížka básniček Verše potrhlé je určena dětem s doprovodem rodičů a rodičům s doprovodem dětí. Jedná se o 25 básniček ze světa zvířat. ... Pro případ, že rodiče nebudou mít čas, má každá básnička i svou audio podobu, kterou namluvili známí čeští herci a herečky.
Literatura česká Poezie Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , Ice musicOriginální název:
Verše potrhlé, 2021
Ať si každý svého hledí,
před svým prahem zamete,
ať se drbe, kde ho svědí,
a jiným hlavu neplete.
Jen osel osla osloví.
Každá správná koňadra
klade důraz na ňadra.
Dětská knížka pro dospělé. A kdo nechce číst, tak si to může poslechnout - parádně namluveno známými hlasy moderátorů a herců. Vtipné, někdy dvojsmyslné, obrázky ke každé básni pobaví.
Půvabné jazykové hříčky a narážky, ale za mě spíše pro dospělé, děti se až tak moc nechytají. Myšlenka to byla určitě hezká, ale to vtipné je třeba menším dětem dovysvětlit a i tak jim pointa uniká. Takže bych ubrala na prodětském zvířátkovém vizuálu a soustředila se spíše na dospělé, některá témata mi přišla pro děti vyloženě nevhodná, možná tak pro teenagery.
Krásná a milá knížka ve formě veršovaných bajek, která různým způsobem potěší děti i dospělé, navíc s nádhernými ilustracemi. Dětem se nepochybně zalíbí postavičky ze zvířecí říše, jichž se veršíky týkají, a najdou zde i zajímavé poučení. Autor však do textu též promyšleně zakomponoval zcela aktuální problémy, které hýbou světem: globální oteplování, požáry v Austrálii, držení diet, drogová tematika, takže i dospělý si přijde na své. Duše básníka si chvílemi lebedí, ale chvílemi zoufá: jeho verše jsou zvukomalebné, nebál se využít zvukomalebnosti ani kaligramů či použít homonymní rým /sviští svišti, vepři ve při/, bohužel se však nevyhýbá ani obecné a hovorové češtině, takže říkanky občas působí lehce vulgárně /rozflákat, žrádlo, smradu jak v Cařihradu/. Také rýmy jsou místy lehce "kostrbaté" a poněkud neuspořádané, pokulhává počet slabik, ale vzhledem k celku to lze autorovi odpustit.
"Víme, jak se šneci vlečou.
Neposkočí, neutečou.
A už tím tempem napoví,
co nedojde jen oslovi.
Tak vás asi nepřekvapím zprávou,
že na párty pod lopuchem,
z širokého okolí,
sjíždějí se šneci trávou."
"Zkrátka jedna ruka netleská
a sama sebe neumyje,
ať už na housle anebo u krompáče,
věřte, že s oběma se lépe žije."
"Mývalové, co se mejou
jenom mýdlem s jelenem,
krávy, co se pořád smějou
a chlubí se vemenem."
Kniha je ideální pro společné čtení pro dětí a rodičů, vtipné rymovačky pro všechny věkové kategorie, každý si v tom najde to svoje a navíc je krásně ilustrovaná a snadno z ní uděláte i audio knihu díky QR kódu
Je pozoruhodné, jak autor propojil svět dětí, jejich rodičů a prarodičů. Na děti v knize čekají básničky o zvířátkách (a moc krásné ilustrace od Jonáše Ledeckého k tomu), na jejich rodiče narážky na současné dění ve světě a na prarodiče odkazy na doby dávno minulé.
Taktéž oceňuji, že básničky měly povětšinou smysluplnou a výstižnou pointu.
Co už se mi ale opravdu nelíbilo, byly naprosto zbytečné chyby, zejména v interpunkci (oslovení se vždy odděluje čárkou!). A k tomu všemu někdy drhly i samotné verše.
Mnohem více se mi líbily třeba básničky od Kamily Urbanové ve sborníku vítězných prací 27. ročníku literární soutěže Můj svět (z března 2020). Ty jsou formálně vytříbenější a dětem by se určitě líbily.
Už to tak asi bude, na co Ledečtí sáhnou , to jim jde. Básničky jsou vtipné, nejlepší je ta o redukční dietě. A obrázky jsou vynikající, moje malé vnučky se na ně rády dívají. Nevím, pro koho je knížka přímo určená, ale myslím, že je univerzální, každý si tam najde něco.
Knížku jsme si pořídili přímo od Janka na jeho autorském čtení ve Šternberku. Dceři se nejvíce líbí básnička o zmijích jak se myjí. Mě se zase líbí ta o malé jepici. Básně jsou určené spíše k pobavení rodičů. lustrace jsou opravdu povedené.
Část díla
Čím se plži sjíždí
Co se vleče, neuteče
2021
Hádal se hroch s lenochodem
Hadí tajemství
Harmonie haiku
2021
Syn dostal tuhle knihu na vítání občánků. Sice už mu jsou tři, ale i tak zatím nejvíce oceňuje obrázky. Já zas hltám texty. Win-win :).