Vesaliovo tajemství

Vesaliovo tajemství
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278257/bmid_vesaliovo-tajemstvi-A31-278257.jpg 4 105 105

Záhady, lži, intriky, nečekané zvraty a překvapivé rozuzlení tkají předivo napínavého příběhu, v němž nic není takové, jaké se zdá, a nikdo není v bezpečí před svou minulostí Barcelona, jaro 1888. Město žije přípravami na Světovou výstavu. Radostnou atmosféru ale ničí strach, neboť v posledních týdnech bylo nalezeno několik bestiálně zavražděných dívek. Jejich zohavená těla připomínají lidem prastaré prokletí, jež visí nad městem. Záhadného vraha se snaží odhalit novinář Bernat Fleixa, který touží napsat skvělou reportáž. Do pátrání se zapojí i mladý profesor Daniel Amat, který po sedmi letech přijíždí z Oxfordu na otcův pohřeb, a student medicíny Pau Gilbert. Jejich pátrání není jednoduché, neboť vrah rafinovaně uniká, a navíc každý z trojice cosi tají. Hlavní stopou, jež je má k vrahovi dovést, je slavný Vesaliův anatomický rukopis, který by mohl změnit dějiny vědy a lidského pokroku. Po knize však touží i vrah, který chce za každou cenu odhalit po staletí skrývané tajemství.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host

El secreto de Vesalio, 2015

Bape78
19.06.2016 1 z 5

Neskutečná slátanina. Pokus o kombinaci gotické novely a detektivky....

bondula
23.05.2016 3 z 5

Hlavnou devízou knihy je príjemne temná atmosféra. Autor dokázal predstaviť slnečnú Barcelonu podobne hororovo, ako sa bežne popisuje viktoriánsky Londýn. To bolo asi tak všetko. Postavy sú síce zaujímavé, ale plné klišé, dej napínavý a očakávane nepredvýdateľný. Nič, čo by vyrážalo dych. Samozrejme, kopa náhod, šťastia a riadení "vyššej moci", kým na vlaku do Paríža zazvonil zvonec a ohlásil šťastný koniec.

Romi156
12.05.2016 5 z 5

Kniha s úžasnou atmosférou blížícího se konce 19.století,kdy další světová výstava naznačovala, jaké fantastické věci lidstvo čekají v tom novém dvacátem století. Motiv medicíny, tajemného rukopisu, atmosféra Barcelony jako bouřlivě se rozvíjejícího města s temným podzemím (člověka napadne srovnání s Paříží a jejími katakombami nebo Londýnem a jeho Whitechapelem), tajemno a městské legendy (před černou sanitkou tu byl Černej pes; v podzemí žijí Sběrači, které není radno navštěvovat), ale i popis prvního eletrického osvětlení - to vše naznačuje, že autor toho musel nastudovat skutečně mnoho a podařilo se mu to i zúročit. Příběh mne nadchl, zvraty překvapily a konec neiritoval, spíš naopak, takže knihu mohu jenom doporučit.

Clara del Valle
07.05.2016 3 z 5

Nebylo to úplně špatné, zejména první polovina slibovala zajímavý příběh s tajemnou zápletkou, velmi pěkně je popsána tajuplná až magická atmosféra Barcelony konce 19.století se všemi různými figurami až figurkami z různých pólů společnosti - od bohaté honorace po lidskou spodinu. Z mého subjektivního pohledu je kniha od druhé poloviny výrazně slabší a celková pointa je spíše zklamáním.

Majdule
07.05.2016 4 z 5

Tahle kniha vzbudila zpočátku očekávání, která tak úplně nenaplnila. Máte pocit, že vás čeká mimořádný, nezapomenutelný příběh. A to Vesaliovo tajemství není. Velkou devizou příběhu je historická Barcelona i to, že v centru dění není obvyklé náboženské tajemství, ale tajemství lékařské. Protože jinak je to skutečně spíše odnož tolik oblíbených thillerů, kde se pátrá po tajemství ohrožujícím svět. Příběh je velmi přímočarý (málokdy se mi stane, abych již při prvním vystoupení padoucha jasně věděla, kdo to ve skutečnosti je), což ubírá na dramatu v závěru příběhu. Na druhou stranu je ovšem prostota příběhu i výhodou. To když vás svou atmosférou přenese právě do starých dobrodružných románů. Je to možná nemoderní, ale tohle poctivé řemeslo je dalším kladem příběhu. Vesaliovo tajemství není literárním zjevením, ale je to dobře odvyprávěný, napínavý a čtivý příběh, který dobře ukrátí čas. A to docela stačí.

svatas007
29.04.2016 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, která nedává moc času na oddych. Má obdobnou konstrukci jako knihy Dana Browna tj. historická fakta (známá i neznámá) vykládá čtenáři a přitom tahá za nitky představivosti a alternativního výkladu minulosti. Tahle hra mne baví.
Příběh je vystavěn tak, že zasazením do současnosti by zaprvé nebyl tak efektní (mužský versus ženský svět) a autor by se musel více zajímat o současné technologie. V této knize si vystačí s málem (elektřina je vrcholem technologie a také slovy klasika jsme stále ještě ve století páry), ale akční podání některých scén by se neztratilo ani v současnosti a je vidět, že se jimi autor inspiroval (třeba honička v kočáře).
Sedí mi i poučný výklad některých faktů důležitých pro posun v ději. Závěr je jasný - máte-li načteného Browna - čtěte i tuto knihu. Chcete-li děj z jiného než anglofonního světa, máte šanci. Kniha se, dle mého, povedla.

ElisR1
28.04.2016 4 z 5

Ze začátku jsem byla z knihy mírně zklamaná, protože mi přišla docela chaotická, ale nakonec jsem si zvykla na autorův styl psaní a byla mile překvapená.

Ivuska.09
19.04.2016

Velmi zajímavá kniha - první dvě třetiny mě opravdu nadchly: detektivní zápletka, pátrání, tajemství, připomíná mi styl Dana Browna. Tato část knihy má opravdu vysoký potenciál. Poslední třetina knihy byla ovšem mnohem slabší, autor mohl konec zpracovat realističtěji, od detektivky odbočuje spíše k fantasy a připomíná mi Neila Gaiman. Celkově však kniha není špatná a za přečtení určitě stojí.

simlenka
10.04.2016 3 z 5

Opravdu dobře čtení, tajemná atmosféra... Jen konec mi přišel trochu slabší, ale celkově knihu hodnotím pozitivně. Trochu ve stylu Dana Browna, ale lépe uchopené, řekla bych

katyka
30.03.2016 4 z 5

Prudko čitateľné zábavné čítanie. Hutná strašidelná atmosféra, nádherná Barcelona, sympatické hlavné postavy, všade plno tajomstiev. Páčilo sa mi, že kniha ani na chvíľu nestráca dych, stále sa niečo deje, a finále je dostatočne veľkolepé. Pripomínalo mi to všetky tie strašidelné príbehy z prelomu storočí (devätnásteho a dvadsiateho, aby som bola konkrétna). Dobré odpočinkové čítanie vhodné pre všetkých milovníkov napätia. A musím vyzdvihnúť perfektné spracovanie knihy. Opäť raz sa oplatí čítať papierovú verziu, je proste krásna.

Darleen
12.03.2016 4 z 5

Děj se rozjíždí už od prvních stránek, což není zas až tak úplně běžné. Oproti tomu osudy jednotlivých postav se rozvíjí postupně a nejsou předvídatelné. Několikrát jsem si myslela, že už vím, jak to všechno bylo, ale autor mě dokázal opakovaně překvapovat a to až do samého závěru. Trochu jsem se bála, aby závěr podařeného příběhu nepokazil šroubovaný happy end, ale naštěstí i ten zůstal spíš jen v náznacích a tak trochu otevřený. Pochválit musím i podařený přebal a grafickou úpravu knihy, která koresponduje se zápletkou.

moni.ka
07.03.2016 3 z 5

Četlo se to dobře a mělo to spád, ale děj v ulicích Barcelony mi trochu moc připomínal trilogii "Pohřebiště zapomenutých knih" Carlose Ruize Zafóna a děj v podzemí zase "Vyjímečné lidi" od Petera Maye. Pro mě až nezdravě podobné. A obě jmenované věci byly výrazně lepší.

španělská literatura Barcelona katalánská literatura

Autorovy knížky