Veselohra na mostě
Václav Kliment Klicpera
Fraška v jednom jednání. Několik postav se sejde na mostě, který z obou stran hlídají znepřátelení vojáci. Hrdinové se tak nemohou dostat ani tam, ani zpátky. Zároveň řeší důvody, pro které se vydali přes most.
Když potřebujete nahrabat tituly do seznamu přečtené povinné četby, tak Klicpera vám v tom zaručeně pomůže. Jeho veselohry jsou krátké, čtivé a občas i opravdu vtipné. Veselohru na mostě sice hodnotím jako slabší (oproti třeba Rohovínu Čtverrohému). Ale i tak se děj dobře čte. Jen jsem měla občas trošku problém s postavami a tím, kdo je kdo a s kým a proti komu. Ale po pár stránkách se člověk zorientuje.
Spoustu nedorozumění, která způsobují opravdu zábavné situace. Na konci se však vše vyřeší tím nejlepším možným způsobem.
Jedná se o zcela jednoduchou hru, avšak mně osobně se velmi líbilo místo a hlavně způsob jakým se na onom místě postavy dramatu sešli. Taková dobrá hlava XXII. Co by se stalo kdyby boj neskončil? Bylo možné přes most vůbec přejít? Vojáci se s postavami na mostě i znali, avšak v rámci svých nových rolí - strážců mostu - odhodili veškerý rozum a řídili se jen nedomyšleným a hloupým příkazem. Proč k něčemu takovému vůbec dojde? Ale to už je přespřílišná interpretace:-) Je to milá malá hra:-))
1821 | Hadrián z Římsů |
1820 | Divotvorný klobouk |
1959 | Rohovín Čtverrohý |
1828 | Almanach Dramatyckých her |
1955 | Veselohra na mostě |
Bezvadná oddechová zábavná četba. Ačkoli dílo pochází z 19. století, hezky se čte. Všem maturantům Klicperova dramata doporučuji!