Vězněná
Pavel Renčín
Středoškolského učitele Martina Drásta sužují strašidelné noční můry, záhadné výpadky paměti a nevysvětlitelné záchvaty agrese. V posteli se mu zjevuje mrtvá žena, jíž nemůže přijít na jméno, a od ředitele gymnázia dostane vyhazov, protože údajně napadl svého studenta. Přichází o rozum, anebo si k němu nachází cestu jeho podvědomí a děsivá pravda o vlastní minulosti? Cosi ho vábí opustit metropoli a vydat se do temnoty šumavských hvozdů, v nichž před čtyřiceti lety zmizela malá holčička. Mohla by ona být klíčem k tajemství, které se pedagog na prahu šílenství zoufale snaží rozluštit? V příběhu volně inspirovaném případem sériového vraha Huberta Pilčíka ožívají v západním výběžku bývalých Sudet zlovolné síly, vybírající si krvavou daň za každého režimu… Působivý thriller s hororovou atmosférou a příchutí fantastiky zvolila Akademie sci-fi, fantasy a hororu nejlepší česko-slovenskou knihou roku 2015.... celý text
Horory Romány Literatura česká
Vydáno: 2024 , OneHotBookInterpreti: Jakub Gottwald , Tereza Císařová
Na rozdíl od ostatních si nemyslím, že by ten konec byl nějak nepatřičný a naopak až na pár okamžiků mi jako jediný připadal nepředvídatelný. Autor k němu směřuje celou dobu a náznaky, že je za vším něco víc, se děj jen hemží. Tou hlavní a podstatnou slabinou je, že tahle kniha je jeden velký spoiler - názvem počínaje a obálkou konče. Když navíc víte o inspiraci Hubertem Pilčíkem, kromě závěru vás jen máloco dokáže překvapit. A tak právě finále a zasazení tohoto temného příběhu do krajiny, kterou velice dobře znám, pro mě znamenají to jediné, čím je kniha opravdu zajímavá.
Příběh je postaven na dvou dějových linkách - jedné jakoby fantasy a druhé thrillerové, které se v závěru propojí. Osobně (a nejsem evidentně sám) mi ta mysteriozní nadstavba připadala zbytečná a moc mě nebavila. Za to část týkající se Maji, založená na skutečných historických událostech, byla výborná - napínavá, brutální i sama o sobě dost hrůzostrašná. Škoda, že si autor nevystačil jenom s touto a nezůstal více při zemi. Dramatičnosti by to neubralo, naopak. Potenciál na to určitě má.
Ze začátku jsem z knihy byla naprosto nadšená. Autorova práce s čtenářovou fantazií je neskutečná. Obzvlášť u Martinovy dějové linky jsem hltala všechny ty jeho halucinace, a téměř nikdy jsem si nebyla jistá, co je reálné a co se mu skutečně děje. Jenže pak došlo na týrání a mě docházel dech. Chápu, že je kniha inspirovaná skutečným případem a nešlo to jinak, ale nemám ráda samoúčelné násilí(ale to je spíše můj problém, jen jsem málem nedočetla a to vydržím docela dost). Jenže pak se všechno rozplynulo, když se autor vytasil s nadpřirozeným vysvětlením a já si připadala podvedená. Schoduji se s názorem, že závěr knihy ke zbytku vůbec nesedí, jako by někdo přehodil výhybku a celé to vyznělo kamsi do ztracena. Celá věc ztratila svou vážnou tvář, protože jste došli ke zjištění, že čtete jen další fantasy. Každopádně smekám před autorovým stylem, ten začátek byl naprostá jízda a v momentě, kdy mi došlo, jakou spojitost má obálka s dějem, jsem se knihy doslova štítila.
Je to za mě někde mezi 3 a 4 hvězdami.
Technicky vzato je Vězněná "obyčejný" mysteriózní thriller, ale s neskutečně hustou a pohlcující horrorovou atmosférou, kterou by knize mohl závidět kdejaký horrorový bestseller. To vykreslení bezmoci, tajemna a až halucinačních scén je prostě dokonalé. Kniha je skvělá, Šumava, jakou snad ani nechcete vidět a znát. přesto mě na knize jedna věc trochu zarazila. Přišlo mi, jako by mezi prvními dvěma třetinami a závěrečnou třetinou knihy něco důležitého, kus spojovacího textu, chyběl. Ten náhlý přeskok je prostě moc "agresivní" a náhlý, natolik, že v mém hodnocení knihu připravil o poslední hvězdičku.
Jako na potvoru, je vězněná dívka přibližně stejně stará jako moje dcera a jako na další potvoru se i stejně jmenuje. O umocnění prožitku a soucitu s vězněnou, bylo tedy postaráno. A docela to i fungovalo. Tedy až do chvíle, kdy autor popustil uzdu své fantazii a snaha vyděsit začala být příliš křečovitá. Nejsem velký fanda hororové literatury a raději bych uvítal, kdyby byla kniha více racionálně ukotvena v případu Huberta Pilčíka.
Při popisu halucinací, výpadků paměti a nočních můr to ještě šlo. Tím fantaskním finále, psaným jako na houbách, to u mě Renčín, bohužel zabil.
60%
Po překladatelském puberťáctví předchozí knihy jsem si potřebovala spravit chuť četbou něčeho stylisticky čistého, z poličky na mě upřeně zírala "Vězněná" a bylo rozhodnuto. Pavel Renčín psát umí, často až poeticky a přitom čtivě, což dokázal i tímto titulem. Dopředu jsem nezjišťovala nic, ani anotaci jsem nečetla, takže jsem měla jen chabé tušení, do čeho jdu, jak nepříjemné chvíle mě čekají.
Pomalejší rozjezd mi vůbec nevadil, stupňující se magoření učitele Drásta jsem prožívala s patřičným znepokojením (připomnělo mi to zkušenosti se spánkovou paralýzou), stejně jako tušení drastických událostí v Májině "prázdninové" linii. Tísnivá atmosféra odloučených, ošklivou historií prošpikovaných šumavských hvozdů se povedla na jedničku s hvězdičkou, nejméně dvakrát podtrženou. Těžko psát něco víc a vyhnout se spoilerům. Snad každému čtenáři se špetkou empatie musí "Vězněná" vyvolat husí kůži velikosti lentilek, zhnusení, zmar, lehké deprese, mikrozáchvaty migrény a možná i strach, zkrátka obtížné pocity, jaké lze za pozitivní považovat jedině ve společnosti hororů.
Jakkoliv jsem se v několika ohledech zcela nepotkala se závěrem knihy (asi by mi vyhovovalo vše ponechat v lidštější, věrohodnější rovině), považuji toto Renčínovo děsivé dítko za jeden z nejlepších, nejpůsobivějších příběhů, co jsem v posledních letech konzumovala za účelem vztyčení porostu na zátylku, nervózního okusování nehtů, výpadků v dýchání a změny tepové frekvence. 85%
Skvělý příběh. O to zajímavější, že je inspirován skutečným příběhem. Určitě by neměla v knihovně chybět.
Knížku jsem si chtěla přečíst kvůli založení na pravdivém příběhu o českém převaděči (Hubertu Pilčíkovi) jeho příběhem je kniha inspirována. Byla to naprostá paráda, četla jsem po večerech, takže jsem si i bála :D Atmosféra byla opravdu strašidelná.
Tak tato kniha mě teda velmi dostala ! Děsivá, až z toho mrazí, sice konec mi přišel trošku divný. Ale jinak určitě doporučuji. Ale nedoporučuji číst na chatách :D
Horor o zle, ktoré prežívalo roky v srdci Šumavy. Dve dejové línie, ktoré sa v závere knihy spoja. Kniha pripomína Kingovo "To". Hodnotenie 4 hviezdičky znamená, že sa ku knihe niekedy znova vrátim.
Knížku jsem si půjčila jednak proto, že mě zaujala obálka a srovnání s mým oblíbencem S.Kingem. Celkově není špatná, ale rozhodně si nezaslouží srovnání s králem hororů. Zpočátku bylo čtení tajemné a děsivé, potom pro mě ztratilo napění. Od jisté chvíle mi přišlo, že se autor snažil tak moc, až to trochu přehnal, místy to bylo až příliš překombinované. Hlavně konec, který spadá spíše do kategorie fantasy až sci-fi, což se mi k této knížce vůbec nehodí.
Tři hvězdičky za čtivost, za celkem působivé vyprávění o věznění Maji a za českého autora.
Rozdělení na dvě dějové linky vytváří dva natolik odlišné příběhy, že se jejich propojení zdá být vedené pouze snahou vytvořit jediný větší celek a působí poněkud umělým a vynuceným dojmem. Viditelné nadpřirozeno, které v závěrečné části nahradilo dosavadní všudypřítomný strach, hrůzu a boj o život působí rovněž nevěrohodně a uměle, jako by bylo „nasazeno“ na poslední chvíli.
Nicméně oba samostatné příběhy mají něco do sebe a jsou vyprávěny se strhujícím spádem. Příběhy prostupuje dusná atmosféra těžkého strachu, vyprávění je syrové, bezohledné. Autor jako kdyby k vyprávění přistupoval se stejným neosobním nadhledem, jako sám Šváp přistupuje ke svým vraždám.
Především převyprávění příběhu jedné z nejtemnějších postav kriminální historie, Huberta Pilčíka, s jeho úchylnou bezohledností, pohrdáním životem a bestialitou by stálo za samostatné dílo bez zbytečného uměle vnuceného nadpřirozena. Strhující příběh, navíc vyprávěn očima jeho nejznámější oběti, je velice silný a hluboký. Dětské strachy a naivita jsou tváří v tvář dospělé brutalitě nahrazovány silou, odosobněním a ukončeny předčasným dopěním. Jednotlivé epizody jsou vyprávěny často bez emocí a jakoby „mimochodem“ a to dodává vyprávění na síle.
Je zbytečné hledat zlo v nadpřirozenu, protože zlo číhá v nás…
Zklamání. Kniha reflektuje realitu jen okrajově, konec je naprosto nesmyslný, musel jsem pasáže i přeskakovat, abych se nerozčílil. Alespoň jedna hvězda za realistický popis krutostí, autor se s tím nepáral. Skutečná událost má společného bohužel jen málo, autor použil reálnou událost, kterou celou překopal a vymyslel fikci, kterou ke konci zcela potopil a přidal “nadpřirozeno”, které se absolutně nehodilo a bylo zcestné. Podruhé číst rozhodně nebudu :-/
Velice originální kniha, zvlášť od českého autora. Dá se někde dohledat skutečný příběh? Opravdu se to stalo?!
Ano,bylo to brutální,kruté,syrové i děsivé...i když s tou děsivostí...podle mne ,kdyby autor trochu ubral v popisu brutálních, scén zvolnil tempo vyprávění,bylo by to děsivější,ale jinak velmi dobrá práce pane Renčín ,jen tak dál.!
Přečetla jsem pár knih od Kinga,ale troufám si tvrdit, že tahle byla daleko děsivější a temnější, až jsem místy měla problém číst dál. Zejména proto, že těžko snáším násilí páchané na dětech. Přesto mě to nutilo číst dál a dál přes počáteční nechuť, příběh mě naprosto pohltil. Důvodem proč jej neoceňuji plným počtem hvězd je proto, že od 16. do předposlední kapitoly mě děj zklamal, na mě zbytečná fantasmagorie. Ano je to horor,ale při čtení dvou třetin knížky ten pocit prostě nemáte. Je neskutečně reálně podána. Každopádně i přes ten konec před autorem smekám.
Hrůzostrašná knížka. Od začátku do třičtvrtě neměla chybu. Posledních pár kapitol jsem úplně nepochopila, proč knížka byla tak nesmyslně natahována až v duchu sci-fi. Pak se konec opět vrátil do normálu. Ale jinak si pět hvězd určitě zaslouží.
2015 | Vězněná |
2018 | Klub vrahů |
2010 | Labyrint |
2008 | Zlatý kříž |
2009 | Beton, kosti a sny |
Dej byl az na zaver celou dobu skvely. Desivy, mrazivy, proste pecka horor. Jenomze ten konec, ach jo. Ten mi prisel jako z nejakeho spatneho fantasy/scifi filmu. Desne pritazene za vlasy. Coz me dost mrzi, protoze mam pocit, ze to z celeho pribehu dela zbytecne fantasmagorii. Takze tri hvezdy kvuli zaveru, ktery je pro me dulezity. Jinak se knizka cetla sama a urcite si rada prectu i jina dila autora.