Vianočná koleda
Charles Dickens
Objavte čaro najobľúbenejšej vianočnej rozprávky na svete. Vianočnú koledu z pera Charlesa Dickensa prinášame po 180 rokoch v špeciálnom ilustrovanom prevedení Lisy Aisato. Vianočná koleda vyšla prvýkrát 19. decembra 1843. Náklad sa vypredal v priebehu niekoľkých dní a Londýnčania hodiny stáli v dlhých radoch, len aby si ju mohli vypočuť v podaní samotného Charlesa Dickensa. Príbeh rozpráva o Ebenezerovi Scroogeovi, ktorý miluje peniaze a nenávidí Vianoce. Vždy sedáva sám vo svojom veľkom chladnom dome a zlostne pozoruje rozsvietené okná okolitých domov, kde si ľudia v teplom kruhu rodín pochutnávajú na vianočnej hostine. Scrooge sa uloží do postele, ale akosi nedokáže zaspať. Vtom ho navštívia traja duchovia a jeden po druhom ho berú na poučné cesty, ktoré by chamtivcovi mali otvoriť oči. Scrooge zistí, že nič nie je také, ako si dovtedy myslel. Prehodnotí svoj životný postoj alebo ostane naďalej plný zloby a nenávisti? Vianočnú klasiku dopĺňajú snové ilustrácie umelkyne Lisy Aisato, ktoré z predvianočného čítania urobia nezabudnuteľný zážitok.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2023 , Tatran (Bratislava)Originální název:
A Christmas Carol, 1843
Tento krásný vánoční příběh doporučuji všem věkovým kategoriím.Na světě je spousty takovych lidi,kteří by se nad sebou měli zamyslet a změnit.I filmove zpracování je moc povedené.
(SPOILER) Je to skvělá kniha. Je poučná a zároveň vám před očima připomene tu vánoční náladu a také to, jak si Vánoc štědře vážit.
Tradiční vánoční příběh, který jsem již viděl zpracovaný v několika podobách. Vánoční koleda se stala klasikou. Doporučuji číst během vánočního období se sváteční náladou.
Vždycky, když čtu podobná kvalitní díla starších autorů, uvědomím si, jak dobrou mají logickou stavbu. Skoro jako hudební skladba. V tomto případě například: úvod, tři sloky, velké radostné finále. Neplácají se od ničeho k ničemu, neplýtvají slovy, ale neomylně míří k morálnímu poselství. I jazyk se mí líbí, i mnohé chytré myšlenky.
Knihu jsem se rozhodla přečíst kvůli čtenářské výzvě a plánovala jsem ji číst před Vánoci. Bohužel to mi nevyšlo, ale i tak jsem ji stihla dočíst do konce roku, kdy bylo ještě takové to povánoční období :) Je moc hezky pojata a i přesto, že už je tak stará, dala by se zasadit i do dnešní doby, což se mi moc líbilo. Obvykle takový styl knížek nečtu, ale vzhledem k tomu, jak byla kratičká, jsem ji měla rychle přečtenou a ani mi to nestihlo vadit.
Vánoční atmosféra viktoriánské Anglie je zachycena opravdu působivě. Autor se zbytečně nerozepisuje ve složitém popisu děje a postav, jak je u jiných jeho doby zvykem, kniha má spád, žádné zbytečné dialogy. Moc se mi líbila.
Už prvních kapitolách Bůh: Svržení předsudků a mýtů Ing . Petr Fiedor mne kniha oslovila pomohla mi se zorientovat se v otázkách a odpovědích autora
Pohádka mě už zaujala ve své filmové podobě - o Vánocích si ji se ségrami zpravidla nesmíme zapomenout pustit -, a jsem ráda, že jsem se konečně dostala ke knížce.
Je to přesně ta knížka, kterou si vezmete s sebou do postele a čtete ji, zatímco na nočním stolku máte čaj, vedle tácek cukroví a pokud se poštěstí, za okny vám padá sníh. Čtení si přímo vychutnáváte - nádherná sváteční atmosféra, Vánoce můžete prakticky ochutnat na jazyku a rozkošné rozuzlení. Křenila jsem se, když se Skruž ke konci vzbudil a byl z něj snad ten nejmilejší člověk ve městě.
Jsem si jistá, že až budou zase Vánoce, vezmu novelu znovu do ruky a udělám z její četby další vánoční tradici v řadě. Doporučuji.
Skvělá kniha, ke které se ráda budu každoročně před Vánoci vracet (po přečtení knihy půjčené z knihovny jsem si koupila svoji vlastní). Krásně zachycuje vánoční atmosféru Londýna a nechybí ani ponaučení. Jsem vděčná, že mě k ní dovedla čtenářská výzva.
Sice jsem si ji nestihla znovu přečíst před Vánocemi, ale i po svátcích zahřeje na duši.
Vánoční koleda je právě jednou z knih, která vás při čtení donutí cítit vůni punče, mandarinek, pomerančů, citronového čaje a pečeného krocana a to vše, vás perfektně naladí do Vánoční nálady!
Mohu říci, že v tomto případě se mi líbí i filmové zpracování knihy, které se mi při čtení často připomínalo. I tak je kniha krásná a na Vánoce jako dělaná díky poselství, které nese.
Taková hezká vánoční pohádka pro dospělé... Měli by si ji přečíst všichni, hlavně morousi a skrblíci jako byl Skruž - pár takových bohužel znám. Její poselství je doslova kouzelné, ale četla se mi trochu kostrbatě. Nejvíce se mi líbilo poselství třetího ducha a přála jsem si konec, který by s tím korespondoval, reálnější. Tady se ale ukázalo, že člověk může svými činy změnit osud svůj i druhých. Nejen o vánocích ale po celý rok.
P.S. Souhlasím s komentářem nademnou, že překlad jména Scrooge je přinejmenším dost mimo, taky mě to rozčilovalo
Jak tu tak čtu ty komentáře, asi si také udělám novou vánoční tradici, každé Vánoce sáhnu po této nádherné knize. Dlouho jsem ji přecházela, letošní Vánoce jsem po ní sáhla a nezklamala mě. Je to kouzelný příběh nádherně napsaný, plný různých metafor a s mravoučným přesahem. Vývoj knihy je sice dost předvídatelný, ale je napsána tak krásně, že mi to vůbec nevadilo.
Těšila jsem se celý rok, až si ji o Vánocích přečtu a nezklamala. A klidně ji budu číst rok co rok a pořád mě to bude bavit. Zdánlivě nenapravitelný Scrooge je prostě někdo, kdo by o Vánocích neměl chybět!
Keďže som pomerne rýchlo zistila, že atmosféru vytvárajú spomienky, rozhodla som sa systémom opakovaných zvykov budovať svoje sviatky. Jedným zo zvykov, ktoré poctivo dodržiavam je čítanie Vianočnej koledy každý Štedrý deň. A nikdy jej nemám dosť. Každý rok ma znovu a znovu očarujú vtipné prirovnanie, zložité metafory a dokonalé budovanie atmosféry. Každý rok tak ako predošlý mi behajú zimomriavky po chrbte pred príchodom dávno mŕtveho partnera (ktorý bol bezpochyby mŕtvy, inak by tento príbeh nemal zmysel), vždy mi stisne srdce pri pohľade na veľmi skromnú štedrovečernú večeru rodiny tajomníka Boba a najmä koniec máloktorej knihy ( a už vôbec nie z mojich obľúbených, lebo tie sa zvyčajne končia trpko, ak nie priamo tragicky) ma naplní tak nesmiernou radosťou z lásky, dávania a z toho, že konečne sú tu Vianoce! A Scroodge je jedna z mojich najmilších knižných postáv, nielen preto, že sa na konci tak krásne polepšil, ale aj preto, že s ním zdieľam názor na duchov všeobecne a vrelo súhlasím s miernou úpravou jeho známeho výroku, vianočné naháňanie za jedlom, gýčovitými svetielkami, spievajúcimi mikulášmi, stepujúcimi tučniakmi a množstvom alkoholu je humbug! :D Lepšie je utiahnuť sa k teplému kozubu s touto rozkošnou knižkou a potom odviesť rodinu na prechádzku bez ohľadu na poveternostné podmienky (ďalšia z mojich vianočných tradícií). Veselé Vianoce všetkým! (bez ohľadu na to v akom čase čítate tento komentár :D)
Anglie Vánoce 19. století zfilmováno duchové a přízraky dobrodružství minulé životy vánoční zvyky vánoční příběhy zfilmovaná pohádka
1966 | Oliver Twist |
2010 | Vánoční koleda |
1960 | Nadějné vyhlídky |
2015 | David Copperfield |
1961 | Kronika Pickwickova klubu |
Oproti Oliveru Twistovi velmi hezká pohádka s dobrým koncem, ze které se nejen poučíme, ale uvědomíme si, co je opravdu na světě důležité. Klasika Vánoc. Jednoduchý, ale neotřelý příběh. K této se ráda vracím.