Vianočné prasiatko
J. K. Rowling (p)
Dobrodružný príbeh o vzácnom pute medzi chlapcom a jeho najmilšou hračkou. Svetoznáma autorka série o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi J.K. Rowlingová po minuloročnom návrate k detskému čitateľovi s knihou Ikabog prichádza s ďalším originálnym príbehom o magickej moci Vianoc a odhodlaní chlapca zachrániť svoju milovanú hračku. Jackova obľúbená hračka je prasiatko Mapi. Mapi bol vždy pri ňom, v dobrom i zlom, až kým sa jeden Štedrý večer nestalo niečo hrozné – Mapi sa stratil. Lenže Štedrý večer je noc zázrakov a stratených vecí, noc, keď všetko môže ožiť – dokonca aj hračky. A tak sa Jack a Vianočné prasiatko, otravná náhrada za Mapiho, vydajú na úchvatnú cestu po čarovnej Krajine stratených. S pomocou rozprávajúceho Obedárika, odvážneho Kompasu a okrídlenej Nádeje sa vyberú zachrániť Jackovho najlepšieho priateľa pred strašným požieračom hračiek Stratožrútom. Príbeh o láske dieťaťa k jeho najvzácnejšej hračke od jednej z najväčších rozprávačiek na svete vás zahreje pri srdci a nebudete sa môcť od neho odtrhnúť, kým sa nedozviete, aké dobrodružstvá zažije hlavný hrdina Jack, aby Mapiho našiel. Vianočné prasiatko J.K. Rowlingovej s úchvatnými ilustráciami Jima Fielda je predurčené stať sa obľúbenou klasikou pre celú rodinu.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2021 , Ikar (SK)Originální název:
The Christmas Pig, 2021
Myslím, že pokud bych letos měla doporučit jen jednu knížku z toho ohromného množství skvělých novinek, byla by to tato. Vážně, pro malé i dospělé. Neskutečně laskavý příběh, který vtáhl a nepustil a bude ve mě ještě dlouho doznívat. Opravdu doporučuju a J.K.Rowling - děkuju!
Kniha tak až zvráceně pozitivní, že jsem v koutku duše doufal v krvavý zvrat. Ten nepřišel a kniha zůstala tím, čím měla být, pěknou pohádkou pro děti.
Moc krásná pohádka. Začíná sice, pro mě na pohádku, trochu zvláštně, ale je celkově moc krásná. Jako by něco takového skutečně mohlo být.
Rozvod, stěhování, nevlastní sestra... A chlapec, který tak moc mikuje své prasátko, že se pro něj vydá tam, kam žádný člověk ještě nevkročil. Bylo to krásné dobrodružství. Plno statečných věcí, lákavých i nelaskavých.
Příběh se dobře čte, je krásný, dobrodružný, dojemný. Nádhera. ️
Rowlingová je opravdu úžasná spisovatelka a zase jsem si její nové dílo zamilovala. ️
Príbeh o chlapcovi, ktorý sa vyberie do krajiny stratených vecí hľadať svoje plyšové prasiatko, je dojímavo milá záležitosť, ktorá bude baviť deti aj dospelých.
Priznám sa, že mi aj pár sĺz kvaplo od dojatia, lebo je to naozaj emotívna knižka.
Okrem toho veľmi dobre napísaná a taká... správna. Je v nej všetko, čo má v dobrom príbehu byť, nič neprevyšuje ani nechýba, a nakoniec sa všetko pekne uzavrie.
Na dôvažok sa autorke podarilo do príbehu zakomponovať súčasné témy (rozvod rodičov, sťahovanie, nová škola, nevlastný rodič/súrodenec), v čom sa môže mnoho detí nájsť.
Ak by som ju mala porovnať s autorkinym Ikabogom, určite by vyhralo Vianočné prasiatko, ale nie je úplne namieste tieto dve knižky porovnavať, lebo sú úplne z ineho súdka. Lepšie pocity však vo mne vyvolalo Prasiatko.
Podľa odporúčania je táto knižka vhodná pre deti od šesť rokov, ale myslím, že ju zvládne aj trochu mladšie dieťa. Je to úplne ideálna knižka na predčítanie na pokračovanie večer pred spaním.
Vánoční příběh o tom, co všechno můžete ztratit a co se nachází nejhůře. J.K.R. opět dokázala do kouzelného vánočního příběhu zapracovat několik těžkých témat (rozvod rodičů, ztráty, zero waste, apod.). Některá v knize rezonují silněji, jiná si čtenář uvědomí až s odstupem.
Přestože jsem se u příběhu většinou nepřestávala usmívat, některé pasáže jsou celkem depresivní a strašidelné. Kapitoly většinou nekončí vesele, tudíž si nedokážu představit, jak to čtu dítěti před spaním.
Kniha sama vybízí čtenáře k diskuzi (což byl pravděpodobně opět autorčin záměr jako u Ikaboga). Doporučuji tedy spíše jako samočetbu pro čtenáře od 8 let v doprovodu rodičů.
Překladatel odvedl na knize výbornou práci a opravdu mě to bavilo.
Přečetla jsem jedním dechem za jeden den a musím říct, že mě pěkně dlouho žádná kniha pro dospělé nechytla tak, jako tato kniha (nejen) pro děti. Země Ztracených byla - tak jak to Rowlingová umí - propracovaná, moc se mi líbila závěrečná pointa a poselství bylo nenásilné. Pašík, Čuník, Kuba i spousta jiných Věcí mě prostě chytla u srdce, je to krásný příběh o lásce a odvaze.
Kouzelně laskavý příběh. Vyzdvihuji hlavně to úžasně skryté poselství, které má kniha dětem nenásilně dát - jak si mají vážit věcí, pečovat o ně s láskou a že mít jich kupu není taky žádná výhra. Kuba s Čuníkem Vás nejen o Vánocích chytnou za srdce!
Krasny Vanocni příběh o prasatkuna Kubovi. Knížka je plna kouzelných scén, napětí a lásky.
Ak má byť Vianočné prasiatko reparát, po nie celkom vydarenom Ikabogovi, tak tentokrát má pani Rowlingová jednotku! Kam zmizli veci, ktoré sa stratili? A čo sa stane s tými, ktoré už nikto nepotrebuje? Krásny, dojímavý príbeh, nechýba mu dobrodružstvo. Veľmi sa mi páči hodnotové ukotvenie príbehu a oceňujem aj "zero waste" posolstvo, ktoré pozorný čitateľ medzi riadkami určite nájde.
Máličko mi prekážal motív rozvodu, nového maminho frajera a protivnej nevlastnej sestry...podľa mňa by sa bez toho príbeh zaobišiel. Ale to už je asi taký "rowlingovský" štandart. Napriek tomu ma kniha príjemne prekvapila, potešila a pohladkala po dušičke :)
Pekná knižka, milé ilustrácie a zaujímavý príbeh.
Ako rozprávka pre deti by kniha bola naozaj úžasná, a vlastne aj je, len by tam nemuseli byť veci ako nevlastná sestra či rozvod rodičov. Inak nemám čo vytknúť.
KNIHA: Pokud jste četli nějaká veřejná doporučení na knihu, musím říct, že tentokrát se reklama nemýlí. Kouzelný, laskavý a dobrodružný vánoční příběh plný zajímavých míst, postav i zvratů. Celou dobu se tak nějak budete usmívat a užívat si to (ačkoli příběh vyvolá i jiné emoce). Mimochodem klobouk dolů před překladatelem, je to úžasná práce. Doporučuji všemi deseti. A to dětem i dospělým.
Oproti Ikabogovi, který byl hodně spletitý a drsný, je tohle opravdu pohádka pro děti. Krásný příběh, kde opět musím vyzdvihnout český překlad, protože Kdovíkde a Kdekrucije, to jsou prostě tak geniální názvy, u kterých jsem se pořád musela usmívat. I když ani tady si Rowllingová neodpustila zapojení silnějších témat, jako rozvod rodičů, nový partner maminky a nevlastní sourozenec, což já už u ní považuji spíše za násilnou potřebu vecpat to všude, je to zpracováno uvěřitelně a citlivě, takže je to zároveň přidaná hodnota pro děti, že něco takového je běžnou součástí života. Navíc je to příběh o přátelství, o lidských hodnotách, to všechno ve snové krajině Země Ztracených, kde končí každá zapomenutá hračka. Opravdu krásné, bavilo mě to i jako dospělého a jako vánoční knížka pro malé děti je tohle perfektní volba. Na večer před spaním, kdy rodič předčítá ratolestem...škoda že to nemám komu číst. :D
Odpoledne vyzvednuto, před chvílí dočteno. Krásná, vánoční knížka, napínavá, dojemná, ale pro děti tak od 9 let
přátelství Vánoce rozvod dobrodružství radost hračky smutek ztráty a nálezy prasátka, vepři
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Vynikajici kniha. Poutavy a neokoukany pribeh. Krasne vsechno vykreslene. Vhodne pro dospele. Za me super!