Vianočný bozk
Kristína Ježovičová
Najlepšie priateľky Kata a Rina objavia na sociálnej sieti vianočnú súťaž – 12 výziev na 13 dní –, do ktorej sa rozhodnú zapojiť. Na Štedrý deň zostane len jedna jediná úloha a tú musia splniť! Rina má síce dobrodružstvá rada, no na rozdiel od Katy Vianoce neznáša. Akoby nestačili traumy, s ktorými bojuje, na zimné prázdniny z Ameriky priletí Katin neznesiteľný brat Alex. Vzájomná príťažlivosť medzi nimi ich núti čeliť nečakaným pocitom. Dostane Rina bozk, ktorý v nej rozozvučí vianočnú melódiu? Vo sviatočnej novinke od obľúbenej slovenskej autorky Kristíny Ježovičovej nájdete príjemné iskrenie, osviežujúci humor, ale aj prekvapivé tajomstvá. Vianočný bozk je príbeh o odvahe, priateľstve a zázračných okamihoch, ktoré majú moc všetko zmeniť. Počas čítania sa možno prichytíte pri pospevovaní si vianočných piesní alebo zatúžite po dobrom čaji a voňavých medovníkoch.... celý text
Kniha Vianočný bozk je příběhem nejen o vánočním čase, ale rovněž příběhem o přátelství, rodině, lásce ale i sebelásce. Vypráví o tom, co je na Vánocích krásné, ale zároveň ukazuje i jejich druhou stinnou stránku.
Jak už bylo výše zmíněné, všechno se jak jinak točí kolem Vánoc. V příběhu nám vystupují dvě hlavní postavy, a to Kata a Rina (ano, obě se jmenují Kateřina, ale pro odlišení si každá vzala kus z jména ), jenž mají rozdílný pohled na vánoční svátky. Kata je miluje, možná bych řekla, že je jimi až posedlá (Santa je všude, bacha, Santa útočí ). Skoro bych řekla, že mi připomíná vanočního skřítka, který je pořád dobře naladěný a všechno vyzdobí a zkrášlí. Rina je její přesný opak, Vánoce a vše okolo nich nemá ráda. Tak nějak to souvisí s její minulostí, která nebyla vždy veselá a příjemná. Rina je takový Grinch v dívčím provedení.
Knihu bych hodila jako příjemnou oddechovku. Možná spíše pro mladší ročníky. V mém případě je zřejmé, že už jsem těmto příběhům s mladšími hrdiny odrostla. Neboť ne vždy mi přišlo jednání postav, zejmena Riny, úplně v pohodě.
Vtipný príbeh dvoch teenegeriek, kde jedna žije Vianocami a druha žije Grinchom.
Ako sa dve rozdielne osobností stanu naj kamoškami? Nuž protiklady sa priťahujú.
Keď dievčatá objavia Vianočnú výzvy za skvelú výhru okamžite sa na to vrhnú, jedna druhej vypíšu papieriky a bez otvorenia každý deň jeden spália, ved hlavný je ten posledný.
Čo ich čaká za tých pár dni?
Oddychový román, možno skôr pre mladších, mne tam trošku chýbalo to niečo ale zasmiala som sa na Rine a Kate, za mňa top scéna s vianočným stromčekom
Kika Ježovičová vo svojej najnovšej knihe priniesla dojímavý príbeh zasadený do predvianočného a vianočného obdobia. Hoci sme u nej zvyknutí na príbehy, ktoré nás rozbijú na kúsky, tentoraz ide o jemnejší príbeh, ale stále zostáva verná vážnejším témam zo života mladých ľudí.
V príbehu dominuje kontrast medzi hlavnými postavami, Katou a Rinou (skúste si ich mená spojiť), ktorý sa prejavuje už v ich rozdielnych pohľadoch na Vianoce. Kata miluje sviatky, pochádza z usporiadanej rodiny a ich dom pripomína príbytok Santa Clausa. Naopak, Rina je presným opakom – nemá rada Vianoce a všetko, čo s nimi súvisí. Jej pohľad je rozprávačským hlasom príbehu. Môžete sa tak tešiť aj na iróniu.
Kika prostredníctvom Rininho príbehu otvára tému vzťahu medzi rodičmi a dospievajúcimi deťmi. Poukazuje na to, že aj keď sa môže zdať, že tínedžer už nepotrebuje rodičovskú pozornosť, opak je často pravdou. Nedostatok záujmu zo strany rodiča môže viesť k pocitu osamelosti a dokonca aj k pocitu, že je pre svoje okolie zbytočné.
Musím spomenúť aj postavu Rininho otca, ktorý na základe dvoch SMS pôsobí ako emocionálne nezrelý a toxický človek. Komunikácia s ním by pravdepodobne nepriniesla žiadne riešenie ani úľavu pre Rinu.
Inak je Vianočný bozk plný tých krásnych a pozitívnych vecí. Priateľstvo, spolupatričnosť, pocit druhej rodiny a láska, ktorá si k sebe hľadá postupnú aj keď dlhšiu cestu, tvoria jadro príbehu. Nápad s vianočnou výzvou považujem za skvelý spôsob, ako dej okoreniť a ozvláštniť.
Takže milý grinčovia či vianoční škriatkovia, táto kniha vás túto sezónu nemôže obísť!
Vianočný bozk je příjemná YA kniha. Je to taková milá, usměvavá, trošku nevyzrálá holčina, a místy vtipné hlášky balancují až na hranici trapnovtipu, přesto musím vyzdvihnout její čtivost a humor.
Je to příběh o přátelství, o rodině, o podpoře a sebelásce.
O tom, co je na Vánocích podstatné a krásné.
O tom, že první dojmy jsou zavádějící a spousta tvrdých oříšků v sobě ukrývá měkké jádro, které jen čeká, až je někdo rozlouskne.
Moc se mi líbilo, že na relativně malém počtu stran mají postavy hloubku a vývoj. Příběh se točí okolo dvou nerozlučných středoškolských kamarádek, které jsou jako olej a voda, ale jejich přátelství je opravdu hřejivé.
Ani jedna není dokonalá a každá má své trápení, těžkosti a rodinné problémy. Společně 12. prosince odstartují úkolovou výzvu, ve které spatří příležitost, jak si vzájemně pomoct, posunout se dál a pobavit se.
Tahle challenge především u ztřeštěné a provokativní Riny (a Grinch girl) odšpuntuje sérii událostí, kterou lze označit za malý vánoční zázrak. O romantickou zápletku také nejsme ochuzeni.
Propojení a hlášky z Grinche je další věc, která mě moc bavila. Naopak přímé promluvy ke čtenáři jsou něco, co na mě mělo trochu rušivý efekt.
Vánoční knihy mají stejně jako vánoční filmy svou samostatnou kategorii - cítíte v nich určité nedostatky, které by vám obvykle vadily (ať už třeba předvídatelnost, absence zvratů nebo nelogické chování postav), ale je vám to vlastně úplně jedno. Celý ten příběh 15 (před)vánočních dní je zabalený v tak krásném obalu se všemi těmi světýlky, dekoracemi a sněhovými radovánkami, že jste okouzleni a jen nasáváte tu atmosféru a pohodu, která z příběhu sálá.
Ideální volba do těchto dní..
A jestli bude pokračování o Kate, určitě po něm sáhnu.
Príbeh dvoch mladých dievčat - Katarín - áno, volajú sa rovnako. Autorka to veľmi milo rozdelila a dievčatá sa o meno podelili. Takže, spoznávame rozprávačku príbehu Rinu a jej najlepšiu kamarátku Katu.
Kata má 3 bratov. Rina, ako jedináčik, žijúca len s mamou, má s rodinou svojej priateľky veľmi blízke väzby. Je platonicky zaľúbená do najstaršieho Nica, s najmladším Juliom neustále flirtujú, no Katino dvojča Alexa, v živote nevidela. Alex študuje v USA, no práve sa vracia na Vianoce domov. Ich prvé stretnutie? Títo dvaja sa nemajú vôbec radi.
Všetko sa samozrejme točí okolo Vianoc, pričom rodina Katy ich miluje a Rina kvôli zážitkom z minulosti je takým Grinchom v ženskom prevedení - nemá ich rada a vyhýba sa všetkému čo sa s nimi spája.
Dievčatá sú typické predstaviteľky mladej generácie, ktoré riešia sociálne siete, vizáž, vzťahy, prvý bozk a podobne. Preto sa rozhodnú zúčastniť výzvy na sociálnej sieti, v ktorej si majú vzájomne vymyslieť 13 úloh a postupne ich ničiť, až im na Vianoce zostane posledná, ktorú musia splniť.
Knihu hodnotím ako príjemnú oddychovú záležitosť, avšak pre trošku mladšie ročníky. Od knihy som čakala trošičku čosi iné - minimálne starší vek hlavných hrdinov. Akosi som nepostrehla tu nálepku dievčenský román.
Kniha mi však určite spravila tú správnu náladu, presvedčila ma o sile priateľstva, a ako naznačuje obálka a názov knihy, dočkala som sa aj romantickej linky. Celé to bolo také... milé.
Hodnotím: 3,75*
2016 | V zajatí vášne |
2017 | V zajatí strachu |
2015 | Podvodnice |
2016 | Sestra |
2015 | Soňa |
#vianocnybozk @kristinajezovicova @venupress
Zanevreli by ste na Vianoce ak by sa vám stalo v tomto období niečo zlé?
Príbeh je o tom ako Rin nemá rada Vianoce, lebo... no prečo. Stalo sa niečo, keď sa jej svet rozpadol. Z jednej strany ako ešte dieťa ju aj chápem. No na druhej to nie je až taká tragédia. Až na Kocúrika. Na začiatku keď to opisovala som sa naozaj bála, že sa stala neodvratiteľná nehoda. Z jej pocitov som ale nemala dojem, že by ich nenávidela. Zo správnymi ľuďmi...
S jej najkamkou Katy, Katinou rodinou a určite aj s jej mamkou. V knihe som našla vtipné situácie, láskavé, ale tiež smutné. Vyvážená kombinácia. Aj keď mi Ria niekedy liezla na nervy. Rada by som skôr pokračovanie Katy a aspom by som sa dozvedela ako to dopadlo ďalej s Riou a Alexom. Zostal? Vrátil sa?
Ďakujem babám za spoločné čítanie.
#spolocnecitaniesnikou