Vila

Vila
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538392/bmid_vila-6643fe1693b61.png 4 67 67

Nepřekonatelná reality show: Luxusní vila. Deset soutěžících v tropickém ráji na soukromém ostrově. Každý okamžik živě přenášen publiku na celém světě, které má moc kontrolovat každý krok soutěžících. Mladá novinářka Laura je svým bezohledným editorem donucena, aby se do reality show zapojila pod falešnou identitou a vynášela zevnitř informace o svých soupeřích. Jakmile ale show odstartuje, ocitá se Laura nejen daleko od své komfortní zóny, ale i v moci nemilosrdné producentky, ochotné udělat cokoliv pro zvýšení sledovanosti. Všichni ale mají tajemství, která by raději udrželi pod pokličkou, a teplota v ráji stoupá. Jak daleko jsou ochotni soutěžící zajít, aby si zajistili hlasy diváků? Jak daleko zajde sama Laura? A opravdu by někdo zabil, aby vyhrál? Reality show na život a na smrt začíná…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

The Villa, 2023


více info...

Přidat komentář

Madelisi
30.08.2024 4 z 5

Toto mělo grády. Autorka skvěle budovala napětí, že jsem si celou dobu říkala, kdo je ta mrtvá osoba. A doufala jsem, že to snad nebude titulní novinářka, protože takhle to v příbězích normálně nedopadá. Nicméně o kvalitách autorky svědčí to, že bych byla spokojená s jakoukoliv možností (tedy že mrtvá je skutečně novinářka, nebo že je to někdo jiný). Při seznamování se s další části příběhu jsem si neustále v hlavě vyhodnocovala jednotlivé hypotézy.
Dějem se prolíná kritika reality show, zde mohu jen souhlasit. Navíc reality show Vila je dovedená ad absurdum. Nicméně ty skutečné asi moc nezaostávají.
Vytkla bych pouze jednu část - život po vile před společným setkáním. V této části děj ztratil dynamiku. Jako by šlo o jinou knihu.
Závěrem mohu říct, že Vilu doporučuji. Je až děsivé vidět, k čemu všemu slouží psychologie, když je zneužitá. Vzdáleně mi kniha připomínala Kruh.

ivetdos
26.08.2024 5 z 5

Tahle novinka mě příjemně překvapila. Nečtu psychologické thrillery moc často a většina mě spíš nenadchne, ale Vila mi sedla neskutečně. Přečetla jsem ji velmi rychle (za dva dny) a asi to bude tím námětem, seznamovací reality shows to je moje :-)

Oceníte ji právě vy, co stejně jako já rádi sledujete Love is blind, Perfect match, Too Hot to handle a podobné seznamovací reality show. Tahle je jim svým tempem a zvraty velmi podobná, proto jsem si vše dokázala živě představit a do určité fáze pro mě byla kniha velmi uvěřitelná.

Kniha je protkaná lehkým napětím, nečekejte ale potoky krve. Styl psaní autorky mi perfektně sedl, kniha se lehce četla a neměla rušivé nebo zbytečně natahované pasáže. Vlastně mi tu nic zásadního nechybělo. Na někoho tu asi bude málo napětí a vražd, pro mě to bylo akorát, nerada se nervuju :-)

Najdeme tu i přesah, který autorka skryla do pozadí příběhu, nad kterým bychom se jako společnost měli zamyslet. Zejména my, co se tímhle žánrem bavíme :-) Sama autorka se podílela na nejednom projektu i jako redaktorka, takže proto kniha byla v mnohém tak autentická a originální.

Čtení jsem si moc užila a doporučuji všem, kteří máte rádi soft thrillery a trochu té reality show.


Jane2016
24.08.2024 3 z 5

Po thrilleru s názvem „Vila“ pokukuji už delší dobu. Nejenže tento žánr miluji, ale také mě neskutečně zaujalo nevšední a zajímavé téma reality show a luxusní vily. A konečně na knihu přišel čas!

Příběh je nabitý akcí, dramaty a nečekanými zvraty. Ačkoliv má kniha skoro 400 stran, měla jsem ji přečtenou rychle. Příběh má totiž spád a nenechá Vás ani na chviličku odpočívat, pořád se něco děje. Nečekejte, že si najdete oblíbenou postavu, téměř každý v knize má svoje mouchy a v prostředí luxusní vily svoje nedostatky ještě více projevují. Během čtení jsem si pořád musela klást otázku, co jsou lidé schopni udělat pro peníze a pro slávu. Dnešní svět je zvrácený.

Pokud Vás, stejně jako mě, zaujalo nevšední téma knihy a přemýšlíte o jejím přečtení, vřele Vám ji doporučuji. Není to sice kniha, která by Vás vystřelila ze sandálů, ale její čtení si rozhodně užijete. Je to knížka, která Vás donutí zamyslet se nad dnešní společností a jejími hodnotami.

katynka78
22.08.2024 4 z 5

Předem upozorňuji, že jsem nejen čtenářský nadšenec, ale i filmový a televizní nadšenec a toto se ve mně často pere. Od doby, kdy se u nás vysílají reality show, tak jsem i fanoušek tohoto formátu, ale pozor, vybírám si! Na každou nekoukám. Ale když to začínalo, tak jsem koukla na každý typ tohoto pořadu a tudíž prohlašuji, že patřím do generace "Vyvolených a Big Brothera". ( i když stejně nejvíc miluju Survivora a tančící Stardance:-) ).
Proto mne lákalo si přečíst tuto knížku. Jedna už o reality show byla a ta mne velice zklamala, tak jsem k této Vile přistupovala rezervovaně a tudíž opatrně. A nemusela jsem. Vše bylo tak dobře napsané, výstižné a troufám si říct, že z pohledu diváků tam toho mohlo být klidně víc.
Bylo mi celkem jasné, že autorka zabředne do oblasti spíše napětí než jako láska a happy face, že bude chtít odkrýt tu temnější stránku lidské bytosti. A to se povedlo! Nejen v ohledu, kam až je člověk schopen zajít a nevadí mu to, ale i v ohledu pochybností, smutku, strachu u těch, co toto nebyli ochotni podstoupit a nebo se naopak zalekli, že by toho schopni byli.
Motiv samotné události byl i uvěřitelný, ale jen z části - z části té praktičnosti a důvodu, proč tato show vznikla. Ale už nebyl uvěřitelný v lidech, co to spáchali.
Co se týče charakteru postav účinkujících ve Vile, tak si troufám tvrdit, že bych tak nějak neurážela ty lidi, co se ve skutečnosti do těchto show hlásí, protože tam je určitě víc než jen "ta lacinost". Ale spojitost a mnoho shodných vlastností tam autorka vyjádřila znamenitě.
Za mě - super zábava na čtení, napínavé, trochu popřemýšlíte, ale za pár dnů to zavřete stejně jako ty dveře Vily a už si nevzpomenete.Tak je to totiž i u ostatních skutečných reality show. Když běží, tak vás to baví, chytí a nepustí, ale jakmile je určen vítěz a show skončí, tak už za pár dní si po tom nevzdechnete. Tak to je. To je úděl těchto show.

mikika
12.08.2024 4 z 5

jak už bylo popsáno níže, kniha vyvolává emoce, a to hlavně ty nepříjemné. introvertní čtenáři budou těžko snášet představu něčeho takového, jako je pobyt v uzavřeném prostoru mezi šílenci, kamery, manipulace, soutěže za hranou komfortní zóny... z první poloviny knihy jsem měla husí kůži.

mrs.jungova
09.08.2024 4 z 5

Příběh plný drama, napětí, ale i intrik. Bylo zajímavé sledovat pohled reportérky a na druhou stranu i producentky samotného pořadu a odhalování její stránky příběhu.

Závěr byl pro mě lehce překvapivý a šokující, ale když se nad tím zpětně zamýšlím, dává to dokonalý smysl.

Opravdu neobvyklý námět pro thriller a právě proto jsem z něj tak nadšená! Díváme se nejen do zákoutí reality show, ale také na posedlost diváků a chtíč ovládat účastníky show. Některé kapitoly byly místy až znepokojující.

Suma sumárum - i když to necítím na plných pět hvězdiček - pokud máte rádi thrillery a chcete si přečíst něco nevšedního, doporučuji všemi deseti!

THERISA
01.08.2024 1 z 5

Úmorné, utahané, otravné a takhle bych mohla pokračovat donekonečna. S thrillerem to nemá moc společného, až na pár stran v závěru. S tématem se dalo poměrně dobře pracovat, kdyby ovšem autorka neměla tak utahaný, popisný styl, který každé potenciální vzrušení úspěšně zabil. Za mě blbost a ztráta času, pokud bych měla něco pochválit, tak to bude přebal knihy..

Hvězdinka
12.07.2024 3 z 5

Kniha alá Love Island. Deset soutěžících s temnou minulostí a štáb jakbysmet. Kniha se četla dobře, i když styl psaní byl takový youngadultovský. Kniha dost dobře vystihuje současnou společnost - "nic se nezmění, dokud budou lidé pořady jako Vila sledovat. Dokud budou lidé natolik zoufalí, aby se toho účastnili. Svět zábavy je příliš mocný."

MamaKnihomolka
11.07.2024 3 z 5

Anotace této knihy mě naprosto nadchla. Ač kolikrát žádná očekávání od knih nemám, tady jsem čekala nějaký pořádný masakr. A když jsem později přečetla nějaké recenze, tak už jsem tak nadšená nebyla a nevěděla co od knihy vlastně čekat. Proto jsem možná tak rozpolcená.
Nejen, že žádný masakr ve vile nebyl, ale taky mě dost zklamaly postavy.

Když už přišla řeč na postavy, žádná si mě ničím nezískala. Ani Laura. I přesto, že hlavně z jejího pohledu byl příběh vyprávěn. Z jejího a z pohledu hlavní produkční. Konkrétně tyto dvě postavy, jsem vůbec nepochopila. Přišli mi ploché a jednoduché. A přitom si myslím, že kdyby se autorka ponořila víc do hloubky postav, mohly by být hodně mrazivé. Působilo to na mě zkrátka tak, že se autorka mermomocí snažila o zajímavé a složité charaktery, ale přišlo mi to jen jako shluk psychických poruch ve spojení s alkoholem a omezeným prostorem.
Za mě postavy dělají většinu knihy a tohle je za mě velký špatný.

Abych jen nehanila, kniha se moc dobře četla. Styl psaní je příjemný a prostředí je za mě dobře vykresleno, ale atmosféra žádná. Nijak na mě nepůsobila.
Námět je originální. Deset účastníků zavřených ve vile, která je na tajném místě a kamery jsou všude. Záměrem je najít si pravou lásku a nejlepší pár vyhraje velkou peněžitou odměnu, která jim může změnit život od základů. Vše se odehrává online a diváci se mohou dívat na dění ve vile kdykoli. Dokonce mohou hlasovat o hrách, o vítězi a dalším vývoji hry. Jenže vše není tak jak se zdá, výhra se navyšuje, začínají se ohalovat mrazivá tajemství a účastníci se začínají předhánět o náklonnost diváků a tudíž zvýšit šance na výhru. A otázkou je, co všechno jsou ochotni pro výhru udělat.
Kdyby byla kniha lépe zpracovaná, byla by super!

Moudd
10.07.2024 5 z 5

Psychothriller plný psychicky narušených osob - 10 účastníků reality show se utká o stále se zvyšující výhru.
Roli hraje i minulost všech osob, včetně produkční a psychologa, který má být soutěžícím oporou. Čtivé, napínavé,zvraty.
Příběh má i překvapivou dohru, která je už umístěna mimo "Vilu".

PREBURDA
19.06.2024 2 z 5

Tentokráte zklamání od této knihy. Autorka sáhla k jinému tématu, žánru a stylu psaní. Řekla bych, že to jí nesedlo. Oproti "Vinici v Provence", pro mne zklamání.
I když a za toto dílko dávám ** a jak už bylo psáno námět reality show, poukázat na stupiditu, znemožnit se, pozbýt lidskost, pro pár špinavých peněz...........na to člověk opravdu musí mít kachní žaludek

blurrydenisa
10.06.2024 2 z 5

Kdyby byla celá knížka napsaná tak, jak bylo pár posledních stránek, tak by to bylo vážně super. Bohužel dle mého názoru ale "dobře" napsaný konec v případě této knihy nevykompenzuje to, co bylo na předešlých stránkách -- nesympatické postavy, jejich nelogické a otravné chování (i když to mělo být součástí "show"), vcelku zbytečné dialogy a občas nějaká ta prázdná místa v příběhu, která nedávala smysl.

Ale přijde mi, že se autorce úspěšně povedlo vyzdvihnout tu hlavní myšlenku knihy, nebo alespoň co si myslím, na co chtěla poukázat, a to je celá "morbidita" sledování reality show podobných, jako bylo v této knize.

Tl;dr myšlenka dobrá, ale zpracování ne.

Aiden888
09.06.2024 4 z 5

Možná jsem čekala, že autorka z tématu "vily uprostřed opuštěného ostrova, ve které se odehrává seznamovací reality show" vytříská trochu víc. Samotná hra byla hodně zvláštní a množství extrémně nesympatických a divných lidí na metr čtvereční bylo až otravné. Ale na konci, v samotném rozuzlení příběhu, to vlastně začne dávat smysl.

Danago
04.06.2024 4 z 5

Reality show moc nesleduji proto mě zajímala tato kniha. Autorka vytvořila drsnou až brutální atmosféru a po dočtení knihy jsem musela uznat, že jsem měla pocit jako bych to viděla na vlastní oči a dokonce se mi kniha dostala do snů. Ve Vile byste určitě nechtěli být ani za ty peníze. Ano žádný z hrdinů této knihy mi nebyl sympatický, těžko si k někomu vytvořit vztah. Těžko budete mít jakékoliv pozitivní emoce, za to těch negativních budete mít dost
autorka je rozhodně vyvolat dokáže. Ale když knihu dočtete vše pochopíte.
Většina děje se odehrává ve Vile ,ale příběh má i další dohru. A hlavně vysvětlení.
Za sebe musím přiznat, že ne autorka několikrát dokonale zmátla a překvapila.
A závěr mluví za vše. To je realita dnešní doby. Ale myslím, že my čtenáři jsme trochu někde jinde a to je dobře.
Za mě čtivé, napínavé a překvapivé.

Ivuska.09
31.05.2024 3 z 5

Téma originální – v knize jsem se s reality show ještě nesetkala. Čtivé, napínavé, ačkoli sympatie jsem k postavám hledala marně. Závěr mohl být propracovanější, ale přečtení nelituji.

kneslova
24.05.2024 4 z 5

Napsáno velice čtivě, ale krajně nesympaticke postavy a děj. Všechno mi v té knize bylo protivné, ale musím hodnotit , ze autorka dokáže vyvolat emoce i ty negativní

Peace
24.05.2024 2 z 5

"Peníze mají moc proměnit lidi v monstra."

Ač nerada, půjdu proti proudu místního hodnocení. Když pominu, že jsem čekala úplně něco jiného, tak mi nesedl styl psaní - střídání rádoby duchaplných myšlenek s pasážemi připomínajícími spíše slohovou práci.
O scénách přitažených za vlasy, dětinské hlavní hrdince a ději, který thriller připomíná spíše z rychlíku, raději pomlčím.
Bohužel jsme se s autorkou úplně minuly..

nela3812
21.05.2024 4 z 5

Představte si kombinaci diváků, kteří ovládají účastníky hry a realityshow o lásce. Znáte film Nerve - hra o život? Nebo celosvětovou bombu v podobě seznamovací show Love Island? Právě kombinace tohoto filmu a této show nejlépe popisuje Vilu!

Zpočátku jsem byla dost skeptická z časové osy příběhu. Co se jindy odehrává během několika týdnů. se autorka pokusila vměstnat do jedno jediného. Copak lásku najdete a poznáte během týdne? Další čtení však ukázalo, že nesmím být tolik zaujatá, autorka měla totiž mnohem větší plány, než bych očekávala a zvládla mě už během prvních stran dokonale zmást a nasměrovat jiným směrem. Snaží se nás svést ze zcela jasné stopy nebo jsme to my, kdo se nedívá kolem sebe? Líbí se mi, že loutkami nejsou jen postavy v knize, ale v konečné fázi i samotní čtenáři.

Thriller je plný dramatických scén, které potěší nejednoho fanouška seznamovacích realityshow. Vliv diváků, kteří o osudu obyvatelů Vily rozhodují hlasováním, vytváří v příběhu neuvěřitelné napětí a šokující zvraty. Stále se něco děje a je velmi těžké udržet si jen jednu jedinou teorii o tom, co se vlastně stalo, kdo je oběť a kdo vrah. Věřím, že stejně jako já, budete překvapeni nejen vývojem příběhu, ale také jeho koncem.

Pokud jsem zde s něčím bojovala, bylo to množství scén postavených na přemíře alkoholu a stupidní hlavní hrdinka. Svým způsobem se zdála přemýšlivá a chytrá, ale pod touto maskou se skrývala jen naivita a hloupost. Vyklubala se z ní taková typická slepičky, na které v těchto realityshow narazíte. Dívat se na to sice chcete, ale fandit jí prostě nebudete, což je obrovská škoda. Na stejné vlně se nesl i zbytek soutěžících , všichni byli na pěst, ale příběhu sedli. Fanoušci podobných show pro to jistě naleznou pochopení.

Je velmi těžké o příběhu mluvit a nevyzradit vám nějaké detaily. Tohle byla opravdu dokonalost, kterou si musíte přečíst! Velmi povedený příběh.

Hodnocení: 4,5/5

PetraN17
15.05.2024 5 z 5

Rozmýšlela jsem, jestli po Vinici mám číst, ale rozhodla jsem se dobře :))
Napětí do poslední stránky, emoce jedou a ten psychický tlak úplně cítíte. Doporučuji