Vilma běží o život
Naďa Pažoutová
Malá Vilma se během běžeckých závodů v Africe ztratí uprostřed neprostupné džungle. Dostane se až do vesnice, kde ji domorodci přijmou za svou. Vilma poznává jejich způsob života, tolik odlišný od toho, co zná, a najde si i nové kamarády. Život v džungli ji fascinuje, zároveň ale touží vrátit se domů. Opustit deštný prales navíc možná budou muset i její noví přátelé, vesnici totiž hrozí, že bude srovnána se zemí. Ale Vilma je odhodlaná nenechat to jen tak!... celý text
Hlavní hrdinkou ekologicky zaměřené knihy je mimo džungli běžkyně Vilma. Své dobrodružství v Africe vypráví v ich-formě, dialogů je pomálu, což souvisí mimo zvolené formy také s tím, že se Vilma ocitne v prostředí afrického kmene, a jelikož nemluví jeho řečí, spoustu věcí si musí interpretovat sama. Je to hezký příběh o odvaze a přátelství. S nádhernými ilustracemi Tomski&Polanski.
Takto knížku hodnotí Matylda (8 let), celou její recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Knížka se mi moc líbila, všem ji doporučuju. Má moc hezké ilustrace a taky se moc dobře čte. Moc se mi líbilo, jak si Vilma s Kauuvou hráli v džungli a taky jak Vilma žila a pracovala ve vesnici. Chtěla bych umět tak dobře šplhat po stromech jako Kauuva a taky tak dobře běhat jako on. Běhal totiž mnohem rychleji než Vilma. A to už i Vilma běhala hodně rychle. Díky knížce o Vilmě a Kauuvovi teď vím, že si nemám kupovat věci, které jsou vyrobené ze dřeva z africké džungle, protože pak místní lidé a zvěř nemají kde bydlet."
Přečtená před pár lety. Vilma moc ráda běhá a jednou ji vyberou na velký závod spolu s dalšími dětmi. V noci se ale ztratí... jak příběh dopadne ?
Knihu mi doporučila devítiletá dcera, které se moc líbila:) A já jsem ráda, že se mé dceři líbila Taková kniha! Za mě nemá chybu, příběh je napínavý a zajímavý, líbí se mi jazyk i styl autorky a ilustrace jsou už jen pomyslnou třešničkou na dortu..
Kniha nebyla špatná, ale taky mě nějak zvlášť neoslovila. Myšlenka dobrá, čtenář se seznámil s africkou kulturou i s tím, že z Afriky mizí zvířata i kmeny domorodců, že není důležité vyhrát, ale stát si za svým názorem. Co mně moc nesedlo, a už to zmínila i Žirka, bylo příliš mnoho popisu, určitě by malí čtenáři ocenili mnohem více přímé řeči.
Zajímavé téma. Pro dětského čtenáře je ale kniha příliš popisná, pomohlo by jí více přímé řeči. Možná by se v tomto případě dalo i říci, že ilustrace přesahují text.
Zajímavá kniha. Osobně se mi moc líbí, jak je kniha psaná, kdy věřím, že to vypráví ta malá dívka. Příběh je zajímavý, ne příliš dlouhý a čtivý. Doporučuji :-).
Jedna z nejhůř napsaných dětských knih, které jsem četla svým dětem. Styl vyjadřování autorky mi připomíná slohovou práci, je nepřirozený, neplynulý, amatérský. Ani děti ji neocenily.
Krásná dětská knížka. Moc se mi líbila. Děj mě hned zaujal a rychle jsem ji přečetla. Krásné přátelství Vilmy a chlapce jménem Kauuva, který jí několikrát zachránil život.
Jsem strašně zklamaná. Slibný začátek a pak čím dál větší plakát. Škoda. Ono se fakt nemusí všechno sdělit tak polopaticky a několikrát za sebou - děti nejsou blbé a dokáží vnímat o čem kniha je i bez toho, aby na to byly čím dál častěji upozorňovány. Problémem je konec. Není uvěřitelný.
Nádherný, napínavý a poučný příběh. Ještě z žádné knihy nebyl můj šestiletý syn tak nadšený jako z této.
Krásně napsaná knížka, do které jsem se hned začetla. A člověk se nenásilnou formou dozví i spoustu zajímavých informací :-)
Čteme ji nyní s dětmi, jsme zatím v půlce, ale jen zírám, jak je kniha nadchla. Moc hezky tam je tam popisováno fungování africké vesnice a vznikající přátelství Vilmy a malého afrického chlapce. Kniha je pěkně ilustrovaná. Sama se přistihuji, že při předčítání nakukuji zvědavě dopředu, co se bude dít :)
Přiznám se, že námět je moc hezký, ale na mě je tam prostě moc popisných pasáží a málo přímé řeči a tu v literatuře pro děti a mládež prostě potřebuji....ale je fakt, že už dávno do těchto kategorií nepatřím, tak záleží, co na to řeknou děti :)
Bylo moc hezké to číst, obzvlášť se mi líbilo jak se Vilma loučila s Kauvou, ale i když s ní není, je možné se s ní potkávat ve své mysli. Pomůže mi to, že když mi někdo chybí, mohu se s ní setkávat také ve své mysli.