Vilma hraběnka Lanjus z Wellenburgu: Dvorní dáma Žofie vévodkyně z Hohenbergu
Lukáš Pavlík
Kniha přináší český překlad původně německy psaných pamětí Vilmy hr. Lanjus z Wellenburgu, která byla od 1. ledna roku 1914 zaměstnána coby dvorní dáma Žofie vévodkyně z Hohenbergu, roz. Chotkové, manželky následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda Rakouského-Este. Tehdy 27letá dívka prožila s následnickým párem poslední půlrok jeho šťastného života a byla očitým svědkem sarajevského atentátu. Ve svých vzpomínkách přibližuje život ve společnosti těchto osobností, jejichž smrt se stala rozbuškou k rozpoutání krvavé světové války.... celý text
Kniha mě zklamala, kromě pár drobností jsem se nedozvěděla nic nového. Každopádně obsahuje mnoho dosud nepublikovaných fotografií.
sarajevský atentát František Ferdinand d´Este, 1863-1914 Konopiště Chotkové
2014 | Ve službách Konopišťského pána: zaměstnancem nejen na zámku Konopiště v Čechách |
2014 | František Ferdinand d´Este - život konopišťských pánů ve fotografiích |
2019 | Vilma hraběnka Lanjus z Wellenburgu: Dvorní dáma Žofie vévodkyně z Hohenbergu |
Takových knih kdyby bylo na našem trhu více! Pěkná publikace přináší zejména 86 unikátních fotografií, z nichž naprostá většina z nich byla pro mě naprosto neznámá, zejména krásné fotky ze setkání Františka Ferdinanda s německým císařem Vilémem II. na Miramare a na Konopišti.
Hlavním motivem knihy jsou ale vzpomínky hraběnky Lanjus, která byla půl roku, až do osudných výstřelů v Sarajevu, jichž byla očitým svědkem, dvorní dámou manželky následníka trůnu. Z jejího pohledu se tak dozvíme nejrůznější perličky a drobnosti z každodenního velmi nenuceného a rodinného života následníka trůnu.
Více v mé recenzi.