Indiánské léto

Indiánské léto
https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/969/bmid_indianske-leto-65c89a3ba735d.jpg 5 1119 1119

Vinnetou série

1. díl >

Nejslavnější indiánský příběh o přátelství, čestnosti a odvaze náčelníka Apačů Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda se u nás stal legendou. Příběh vyjde ve třech svazcích v nezkrácené podobě, v nichž naleznete skvělé ilustrace mistra Zdeňka Buriana. Není mnoho knižních titulů, na které by kluci tak vzpomínali, jako na knižního Vinnetoua před šedesáti roky. Věřte, že ty knihy jsou živé dodnes.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Návrat

Winnetou, 1893

heavy66
15.02.2020 5 z 5

"Tento příběh se odehrává v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století"..... - nesmrtelná klasika, která mi po letech pomohla splnit téma č. 9 čtenářské výzvy!

brodequin
20.01.2020 4 z 5

Jako nakonec dobrý (čtu poprvé ve 40ti letech)...ale smůla byla, že jsem před tím dočetl Lži Lockeho Lamori, což bylo co se týče spisovatelského umu o pár řádů výše. Nakonec mě to ale bavilo - ve knize se stále něco děje, nejsou tam hluchá místa, což moc oceňuji.

TERRORDROME
15.12.2019 2 z 5

Uff, na rozdiel od filmov nemám ku knihám Karla Maya vzťah z detstva a teraz som si to už moc neužil. Ono to očakávané naivné dobrodružstvo bolo nejak moc ukecané, každý plán a každý krok sa musel siahodlho prediskutovať, prežuvať, obkukať a oštemplovať než došlo k realizácii. Uff! Samotný Old Shatterhand bol týpek na zabitie, skutočne neskutočný, statočný, spravodlivý a blablablí poloboh čo jednou rukou skrotí divého mustanga, druhou zapichne grizzlyho a neustále robí vola z chudáka Sama Hawkensa. Uff! Ten je ale podľa mňa najzaujímavejšia postava celej knihy, taký podivný smiešny poloblázon a hláškar. Ostaný hrdinovia sú oproti nemu príliš vážny a dokonalí, neustále drmoliaci sladkasté ódy na priateľstvo, bratstvo, česť, pravdu, šošovicu a podobné pixloviny. Uff! Najlepšia časť knihy je potom posledná štvrtina kde na scénu vstúpi zloduch Santer a poriadne zdvihne Vinniemu mandle. Uff! Pasáž kde od hnevu červený gentleman prisahá pomstu všetkým bledým tváram konečne vyvoláva nejaké emócie. Uff! Ako to ale dopadne sa dozvieme až v ďalších dieloch. Ešte by som podotkol že oproti filmu je v knihe omnoho menej mŕtvych a je to celé podstatne komornejšie, takže žiadna lokomotíva prechádzajúca cez saloon a divoké prestrelky. Uff! P.S. najčastejšie používaný indiánsky výraz je Uff!

hnatlubo
25.11.2019 5 z 5

Ačkoliv jsem filmy o Vinnetouovi viděl hodně krát, knížku jsem nikdy nečetl, až teď kdy je mi téměř padesát. Neuvěřitelně jsem si jí užil. Skvělé čtení pro všechny kluky ať už je jim sedm nebo sedmdesát.

Lessana
06.10.2019 5 z 5

Uff! Uff! To bola ale parádna jazda! :)
Napínavé, dokonalo gradované, s precízne (hoci priamočiaro a čiernobielo) vykreslenými postavami a prostredím. A, samozrejme, s nádherným odkazom priateľstva, statočnosti, odvahy, čestnosti a dôležitosti charakteru. Človek tomu nemôže nič vytknúť, ak sa nemýlim, hihihi :))).
Sam Hawkins, hoci som si ho dovolila citovať, vie však občas poriadne veci zamotať, nehovoriac o jeho večnom podpichovaní Old Shatterhanda. Akosi rád zabúda, že nebyť tohto greenhorna, už dávno by prišiel nielen o parochňu...
V kúzelnom úvode, kde sa z (ne)obyčajného zememerača pomaličky stáva bezchybný zálesák (lov bizónov, chytanie mustanga/muly, stretnutie s grizlym), si čitateľ musí, inak to nejde, postavu Old Shatterhanda obľúbiť, aby potom s napätím sledoval jeho ďalší osud (po stretnutí s Klekí-petrom, Inču-čunom a Winnetouom, neskôr s Nšo-či, v bojoch proti "proradným" Kiowom...) až po záver, ktorý nedá spať, a ja musím neodkladne začať čítať dvojku, aby som sa dozvedela, ako to dopadne so Santerom...
Páči sa mi tiež prístup vševediaceho rozprávača k čitateľom a vsuvky o bažení autora (Šarlího alias Old Shatterhanda) po sláve na literárnom poli :).
Neodolala som a po prečítaní 1. dielu som si opäť pozrela aj film. Nutno konštatovať, že, hoci pri výbere hlavných predstaviteľov nešliapli vedľa (vhodnejšiu a charizmatickejšiu dvojicu by sotva našli), je škoda, že z knihy ostali vo filme LEN mená postáv, ich charaktery a zopár kratučkých scén.

jprst
19.09.2019 5 z 5

Knihy Karla Maye pro mě představují četbu mého dětství, takže mé hodnocení je zcela jistě tím ovlivněno. Ale v té době byl Vinnetou jedním z našich hrdinů a vzorů.

Taralcielle
09.09.2019 5 z 5

Klasika literatury. Pro mě jednička je nejlepší ze všech dílů. Úžasný příběh z divokého západu, plný dobrodružství, setkání s Indiány, vypráví o přátelství mezi bělochem z Německa a Indiánem, který zdaleka předběhl svou dobu. Autorova fantazie je nekonečná! Popisy krajiny do nejmenších detailů, popisy postav... všechno to mi bralo dech. Nejraději mám pasáž, kdy Vinnetou učí Old Shatterhanda, dává mu tzv. vysokou školu zálesáků :)

MilanB
06.08.2019 4 z 5

Old Shatterhand bol vlastne prvý Chuck Norris, ktorý mal s Vinnetuom velmi, velmi blízky vzťah.

I napriek tomu dávam 4 stars, kniha ma bavila, mala spád, opis postáv a prostredia bol akurát, stacil na vytvorenie predstavy a zároveň neunudil k smrti.

Kniha ideal na leto

Motorhead
21.04.2019 4 z 5

Vyrástol som s Mayovkami, Verneovkami, s Troma pátračmi. Počas detstva som Vinetoua I, II, III čítal hádam raz ročne. Bol som pravým zálesákom, rozhodol som sa, že keď budem veľký, určite pôjdem na prériu, že nevyhnutne musím za apačmi, a že súrne potrebujem medveďobijku.
No a nevidel som, že kladné postavy majú zásadne nemecký pôvod, že černosi sú poloretardi vyjadrujúci sa akousi angličtinou bez gramatiky, hoci v nej vyrástli a iný jazyk nepoužívajú, že Indiáni sú dobrí, féroví, statoční - ak robia to, čo sa Old Shatterhandovi a jeho kamošom hodí; inak sú falošní, zákerní a blbí. Že Petrolejový princ končí slaboduchým rasistickým vtipom...a ďalšie more vecí, ktoré by bolo nenapísať, alebo napísať inak. A že vzťah Oldu s jeho červeným bratom nemal svoju Skrotenú horu, čo by normálne človek predpokladal. Aspoň občasný kopček.
No i tak - štyri hviezdičky. Za krásne zálesácke detstvo.

Richie1
27.12.2018 5 z 5

Vinnetou je má nejčtenější kniha. V dětství patřil Vinnetou k mým nejoblíběnějším dobrodružným románům, které jsem opakovaně četl - mám třídílné zpracování s krásnými obrázky od Buriana, už velmi ohmatané, místy potrhané a slepované. Ale stále se k této klasice vracím, neboť v příběhu nejde jen o dobrodružství, ale také o krásné poselství o přátelství, spravedlnosti, čestnosti, poctivosti ... A tak podobně jako Foglar ve svých příbězích z naší vlasti, tak i May v jeho dobrodružných příbězích z Divokého západu i z celého světa výborně formoval duše svých dětských čtenářů. Pokrevní bratr Vinnetoua - Old Shatterhand - byl můj skvělý dětský hrdina a v mnohém jím zůstal dodnes. Později jsem přečetl všechny mayovky - ale trojdílný Vinnetou byl první, nepřekonatelný. 100%
26.12.2018 - přečteno poosmé.

KURACHJO2018
14.08.2018 5 z 5

Vinnetou byl vždy mým indiánem č.1. Stejně tak Apači nejoblíbenějším kmenem. A protože jsem knihu četl dříve, než mé oči spatřily film, nikdy v mých myšlenkách Vinnetou nefiguruje jako herec Brice. Můj Vinnetou byl více Indián, více udatný a více oddaný všem svým blízkým. První díl řadím k nejhezčím literárním zážitkům ve svém životě...

MortRainey
23.07.2018 3 z 5

Asi bohužel, ale přečteno až po prvním, a pak několikátém, shlédnutí slavné filmové verze, takže jsem jako dětský čtenář byl o celkový dojem z knihy ochuzenější. I tak však nutno podotknout, že Karl May byl prostě frajer a klobouk dolů před jeho fantazií!:-)

Pavelpi
13.07.2018 5 z 5

Takže po mnoha letech jsem se zase dal do Vinnetoua od prvního dílu.Samozřejmě,že to čtu jinak,než když jsem byl kluk.Ale stejně mě to zase vzalo.A do toho obrázky od Buriana.A znova se mi to všechno vrací...

Turmee
10.07.2018 4 z 5

Skoro nadpřirozeně úžasný Šárlí zvládá všechny situace levou zadní.
Oceňuju příjemně barvitý popis prérií, života indiánů, vztahů mezi kmeny a bílými i svižný spád a napínavé zápletky. Určitě musím sehnat druhý díl.

plqa
17.05.2018 5 z 5

Sice starší ale výtečná dobrodružná kniha. Old Shatterhand a Vinnetou jsou chytří a zajímaví hlavní hrdinové. S knihou jsem se rozhodně nenudil.

pepa4081
02.04.2018 5 z 5

Mayovky v čele s Vinnetouem, spolu s několika dalšími knihami, jsou neoddělitelnou částí mého mládí. Ani nevím, kolik odpolední a víkendů jsme s kamarády strávili za městem hraním na naše oblíbené hrdiny. Z té doby mi zůstal kousek kluka v srdci, ale hlavně celoživotní velká láska a obdiv k přírodě. Těch pár knížek můžu číst pořád dokola.
Vrcholně uspokojivé!

vlastimil577
23.03.2018 5 z 5

Pro mě tenkrát super jako snad všechny májovky !!

evelýny
17.03.2018 5 z 5

Ohmataný, stokrát slepovaný brožovaný výtisk, nekonečné zelené prérie, stáda bizonů, indiánská teepee, stříbrná puška, bledé tváře, ocelový oř a v neposlední řadě má dětská touha vlastnit náhrdelník z medvědích drápů - to jsou mé nostalgické vzpomínky z dětství.
Vinnetou - náčelník Apačů, který se zrodil z fantazie německého učitele a stal se legendou a symbolem míru, statečnosti, čestnosti a ryzího přátelství.
Vinnetou a jeho pokrevní bratr Old Shatterhand zůstanou navždy mými dětskými hrdiny. Jejich příběhy se četly, čtou a ještě dlouho budou číst. Howgh.

Zajímavost: Dle posledních výzkumů bylo potvrzeno, že Karel May zemřel na otravu těžkými kovy pravděpodobně dlouhodobým pitím kontaminované vody. Na vině jsou zřejmě olovnaté trubky vodovodního potrubí. To by se mu v prérii po boku Vinetoua nestalo.

P.S: Zajímalo by mě, zda by postava Vinnetoua vznikla i za předpokladu, že by nebyl Karel May uvězněn. Ale koho se zeptat...?

haki34
06.03.2018 5 z 5

přečteno několikrát..zejména v mládí/dětství...nikdy nezapomenu jak mě rozhodila hned na začátku knihy scéna s útokem grizzlyho, Shatterhandova reakce, a i to, že střeva opravdu zpátky do břicha nacpat nejdou, a moje fobie z medvědů ještě vzrostla ;) pak, jelikož mám pocit, že film jsem viděla dříve, než samostatně přečetla Mayovku, jsem ještě víckrát narážela na pasáže a dialogy, které byly tak trochu jinak než na obrazovce...což ale nemění nic na tom, že jsem si celý dobrodužný a romantický divoký západ zamilovala...svět Indiánů mě lákal, hltala jsem jakoukoliv dobrodružnou i naučnou knížku s touto tématikou, vypisovala si indiánské jména, slova, fráze...
Milovala Old Shatterhanda, Vinnetoua až tak ne, indiánské favority jsem nacházela mezi jinými borci :))) a možná tohle byla ta stěžejní knížka pro vznik celoživotní lásky k původním obyvatelům prérií...
...a co je na tom nejlepší je fakt, že Karl May si celý příběh, přírodu, historky dokázal vymyslet...klobouk dolů před jeho fantazií !

Džerkys
01.02.2018 5 z 5

Jedna z nejlepších knih :)