Vítek, křupadlo a kostižrout

Vítek, křupadlo a kostižrout
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540064/bmid_vitek-krupadlo-a-kostizrout.jpg 5 7 7

Třináctiletý Vítek přijíždí k babičce na prázdniny do Malých Žernosek a dozvídá se tu o záhadném zmizení svého praprapradědečka. Rád by o něm a o jeho badatelské práci zjistil více, a tak se pouští do pátrání, které se rychle zvrtne v největší dobrodružství jeho života. Může při něm získat něco naprosto úžasného, ale může také skončit v Hnisově obývaném gigantickými pavouky, může být lapen hladovým kostižroutem anebo může skončit v pasti zlotřilého muzejníka Emanuela Krta. Může ho potkat ještě spousta dalších věcí, ale co všechno zažije a zda nakonec získá důkaz o praprapradědečkově převratném objevu, bude jen na tobě. Varování: Kniha není vhodná pro osoby se zvýšenou citlivostí na nečekané zvraty! Vhodné pro čtenáře a hráče ve věku 9–12(0) let, ale ještě vhodnější pro celou rodinu. Knížku si může užít každý sám, ale díky četným hádankám a šifrám je vhodná i jako společná aktivita pro rodiče s dětmi. I proto jsem se snažila text psát tak, aby bavil i dospělé.... celý text

Přidat komentář

LucyEcstasy
02.09.2024 5 z 5

Vítkovi je 13 let a odjíždí k babičce na prázdniny. Dozvídá se o záhadném zmizení jeho praprapradědečka s rád by o něm věděl něco víc. Navíc zjistí, že jeho příbuzný byl badatelem.

Jsem ráda, že se trend gamebooků pomalu dostává zase do povědomí čtenářů. A tenhle byste si neměli nechat ujít. Kdo neví co je gamebook, tak vám to trochu představím. Jedná se o knihu, která má hlavní začátek a potom je na čtenáři, jak bude hlavní postava pokračovat dále. Většinou je to ve výběru možností, kdy se skáče ze strany na stranu.

Vítek je ale neobyčejný, protože tu najdete i různé šifry a hlavolamy. Kniha taky procvičuje pozornost a paměť čtenáře, protože mnohdy otázka vychází z již přečteného textu. Hodně se tu pracuje i s logickou sférou a dedukcí. Sama jsem občas přemýšlela až moc složitě a pak jsem se nasmála, že mne to či ono nenapadlo. Text ve Vítkovi je úmerný věku, což v tomto případě je od 12 let. Dovedu si představit, že je to čtení pro holky i kluky.

A co se mnou Vítek zažil? Podařilo se mi ho vehnat do náruče gorilího alfa samce, kterému zrovna začaly námluvy. Také si udělal výlet do středu Země. Tohle byly první dva rychlé konce, které jsme spolu prožili. Nicméně se mi podařilo dojít na (za mne) úspěšný konec. I když věřím, že silná alergická reakce na zmrzlinu se mu moc nelíbila.

Celkově je kniha prima, zabaví na delší čas (obsahuje 65 různých konců) a věřím, že někteří si titul přečtou i vícekrát. Sama se na to za pár měsíců chystám. Jediné, co bych změnila je vazba. Jedná se o paperback a myslím si, že Vítek by si zasloužil něco pevnějšího, vzhledem k tloušťce.

marketa6511
06.08.2024 5 z 5

Skvělý gamebook. Čteme společně s desetiletým synem, kterého moc baví. Z 65 možných konců se nám zatím podařilo 3x skončit předčasně, vždycky z nečekaného důvodu, "smrt" na vraní oko byla vskutku nečekaná, a k velkému konci nám to určitě bude ještě chvíli trvat. Nejde o nudný gamebook, kde si jen vybíráte, kam jdete, ale je to skvěle spojené i s různými hádankami a šiframi, u kterých se občas i dospělý zapotí.


Autorovy další knížky

Petula Bendula (p)
česká
2024  97%Vítek, křupadlo a kostižrout
1999  70%Psí život
Skrýt reklamy