Křehká vlákna moci
V. E. Schwab (p)
Vlákna moci série
1. díl
Kdysi existovaly čtyři světy, naskládané na sebe jako stránky v knize. Kypěly magickou mocí a spojovalo je jedno město: Londýn. Pak se však magie začala šířit až příliš prudce a světy se v zoufalé snaze se ochránit oddělily a zapečetily dveře. Otevřít je dokázali jen mágové zvaní Antari, ale ti byli stále vzácnější. V posledních letech byli známí pouze tři - Kell Maresh z Červeného Londýna, Delilah Bardová z Šedého a Holland Vosijk z Bílého. Teď po nich však už sedm let nebylo skoro ani vidu, ani slechu - zato v Bílém Londýně se objevila nová Antari jménem Kosika a usedla v Hollandově nepřítomnosti na trůn. Mladičká královna je ochotná prolévat pro své město krev - svých poddaných i svou vlastní - ale její náboženský zápal se stále stupňuje a hrozí, že by mohl město utopit. V Červeném Londýně mezitím král Rhy Maresh čelí počínajícímu povstání rebelů, kteří jsou odhodlaní nastolit rovnováhu moci tak, že ho svrhnou z trůnu. Mezi starými přáteli a novými nepřáteli se však objeví ještě dívka s neobvyklými magickými schopnostmi a zmocní se přístroje, který by mohl změnit osud všech čtyř světů. Jmenuje se Tes a je to právě ona, kdo může světy spojit - anebo je navždy zničit.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , #booklabOriginální název:
The Fragile Threads of Power, 2023

Hned, jak jsem zjistila, že vyšla další kniha z prostředí Londýnů, tak jsem si ji musela pořídit. Příběh posunutý o sedm let mě lákal a chtěla jsem vědět, s čím novým autorka přijde.
Trošku mě v začátku zklamalo, že se vlastně nic moc nového nedělo. Pomalu půlka knihy představovala nové životy starých postav a dávala trošku prostoru novým postavám a dost dlouho trvalo než to mělo nějakou hlubší souvislost a mě připadalo, že se nic moc neděje. A jak jsem měla v předešlé sérii Lilu ráda, tak tady mě s svým chováním někdy vážně štvala. (hlavně její protivné chování ke Kellovi)
Trošku mi vadilo i to skákání v čase.
Až jsem si říkala, proč je tedy kniha posunutá v čase o sedm let od předešlé série, když se tu neustále skáče do minulosti. Přišlo mi to i lehce nepřehledné. Ale pak se to konečně začalo spojovat, dávat smysl a mě stránky ubíhaly větrem. Celý ten svět magie a prostředí Londýnů se mi moc líbí a jsem ráda, že tu měl prostor i Alucard, i když víc v začátku než postupem děje. Z nových postav mě bavila hlavně Tes, Kosika upřímně vůbec. Vím, že to tak není, ale chvilkami mi přišla vyloženě zbytečná. Ale je jasné, že v dalším díle se její postava bude motat do děje víc než teď jen okrajově.
Je to psané čtivě, svižně, postavy mají trefné poznámky a ani dialogy nenudí. Takže se už těším na další díl.

Nevím, možná jsem toho v čase po předchozí sérii přečetla hodně, možná mám vzpomínkový optimismus a předchozí knihy si pamatuju lepší, než byly. Ale tak si je pamatuju. V této knize mi chyběl nápad, postavy tak nějak proplouvají. Nejvíc jsem si užila příběh Bílého Londýna. Lila je tady naprosto nesympatická mrcha, ostatní postavy, které známe z minula, neudělají nic čím by nadchly ani urazily. Prostě tam jsou. Snad jenom slabší úvod k dobrému pokračování.

Úžasný návrat do světa Bílého ale předvším Červeného Londýna, ve který jsem ani nedoufala. Staré známé postavy se vrací (mezitím však uběhlo několik let) a na scénu přicházejí i zbrusu nové postavy, které si díky autorce rychle oblíbíte. Knížka lehce navazuje na původní trilogii Tvář magie, takže pokud jste ji nečetli, tak budete dost zmatení - moc se tu nevysvětluje, jak magie funguje či jaký je rozdíl mezi jednotlivými Londýny. Stejně tak budete tápat u četných odakzů na události, které se odehrály v předešlých dílech či vám může dělat problém se zorientovat ve všech postavách, u kterých autorka očekává, že je již znáte. Nicméně pokud přijmete fakt, že vám některé souvislosti budou zpočátku unikat, avšak časem si je domyslíte či pochytíte, tak knížku můžete číst i samostatně. A třeba se pak rádi začtete do původní trilogie, abyste si "doplnili znalosti".
2021 | ![]() |
2016 | ![]() |
2014 | ![]() |
2017 | ![]() |
2017 | ![]() |
I když jsem předchozí trilogii nečetla, myslím, že jsem vše docela dobře pochytila. Autorka vše potřebné dobře vysvětlila i když se o to vlastně ani moc nesnažila. Hezky to vyplynulo a doplňovalo děj odehrávající se sedm let po skončení původní trilogie. Předpokládám, že ta je klasickým popisem ságy o vyvolených hrdinech a jejich boji proti nepříteli. Pokud to někoho už omrzelo, Křehká vlákna moci vypráví příběh o všem co následuje po takovém hrdinském příběhu.
Do stylu psaní V. E. Schwabové jsem se ihned zamilovala, stejně jako do větší části postav. Tento díl je "pouhým" rozjezdem, byť nabitým zajímavým příběhem a povětšinou i akcí. Těším se na další díly, vypadá to na neobyčejnou fantasy trilogii.