Vlkodlak
Boris Vian
Posmrtně vydaná sbírka povídek Vlkodlak (Le Loup-garou, 1970), uspořádaná znalcem Vianova díla Noëlem Arnaudem, nabízí reprezentativni výbor Vianovy tvorby z let 1945–1952, jež patřila mezi jeho nejplodnější období. Každá z třinácti povídek je napsaná jiným, vždy ovšem zparodovaným literárním žánrem – od automatického psaní přes žurnalistiku, kriminální povídku, špionážní thriller až po sci-fi. Všechny povídky jsou přitom prostoupeny tím, co Vianovy texty činí ojedinělými: absurdním a černým humorem, poťouchlostí, ironií, snovou atmosférou a hořkým básnickým smutkem.... celý text
Něco bylo na mě opět až moc surrealistické. A některé povídky zas měly úžasný nápad i zpracování, ale celkově průměr. Prostě asi nejsem s autorem naladěná na úplně stejnou notu...
Vianovy knížky, které jsem doposud četla, mi učarovaly. Tohle ale nějak nebylo ono. Je to sbírka povídek, která, ač sama dost neuspořádaná, se hodně opakovala v postavách i popisech scény.
Kdo může vynikající krimi povídku z jazzového prostředí rozbít poslední větou "...a těsně před tím,než jsem usnul,jsem se proměnil v kachnu." ???
Boris Vian !!! :-)
U některých povídek jsem se opravdu nasmála, ale myslím si, že tenhle titul ve mně nic moc nezanechá a za nějakou dobu už si nebudu z něj nic pamatovat. I tak ale stojí za přečtení.Lepší 3 hvězdičky
Naprosto perfektní záležitost! Mé první setkání s Vianem mě ujistilo v tom, že rozhodně nebylo poslední. Jsem příjemně překvapená, Vianův absurdní humor je usměvavý, drzý a provokativní. Povídky ubíhají v různém tempu a jsou obecně velmi různorodé, což zrovna v případě tohoto souboru není vůbec na škodu. Hlavně je ze všech cítit jeden autor a to se mi líbí.
Obecně mě více zaujaly povídky psané er formou, ale tak jako tak je to zážitek!
Část díla
2005 | Naplivu na vaše hroby |
2009 | Srdcerváč |
1994 | Podzim v Pekingu |
2000 | Červená tráva |
Najlepšia je ústredná poviedka Vlkodlak. Spolu s ďalšou Vianovou poviedkou Marta a Jan (Flanďákova koupel), Nabokovovým Škaredým dňom a Zweigovým Knihomolom, patrí medzi moje najobľúbenejšie.