Vltavěnka
Blanka Kubešová
Příběh krásné Heleny od Svatojánských proudů, později přezdívaná Vltavěnka. Žila přes 50 let v chatce u Vltavy se svým psem Husíkem a kočkami a stala se z ní postupem času legenda vodácké i rekreační Vltavy.
![Maryk Maryk](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Tahle kniha je poměrně depresivní, ale nemůžu říct vyloženě špatná. Alespoň na mě tak působila. Na druhou stranu ukazuje dost reality.
![Merlinit Merlinit](https://www.databazeknih.cz/img/users/55_/55022/m_55022-5EC.jpg?v=1459854937)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Samotná Vltavěnka úžasná, nádherný příběh. Hela Fediová řečená Vltavka či Vltavěnka, dcera despotického, neurotického, extrémně lakotného a sebestředného autoritativního otce od svých sedmadvaceti let žila v svépomocí stlučené boudě na Ždáni, sama, jen se svými králíky, kočkami, které chovala pro výzkumný ústav, psem Husíkem a svou milovanou řekou. Vltavu zbožňovala, v jejích vlnách trávila každou volnou chvíli od jara do zimy, vřelé vztahy měla s pražskými otužilci. Milovala hudbu, malovala obrazy a převozničila. Fascinující, trochu podivínská Vltavěnka se nesmazatelným písmem vepsala do historie Ždáně a celého okolí a její příběh nepřestává udivoval i po letech.
Trochu problém jsem měla s druhou částí knihy. Ne že by snad byla špatně psaná, ani na téma si nelze stěžovat, jen mne prostě netěšilo ji číst.
2015 | ![]() |
2014 | ![]() |
2011 | ![]() |
2008 | ![]() |
2004 | ![]() |
Tuto podivnou osůbku znám z vyprávění mé dobré známé jako Babičku Mary. Můj táta ji zase znal jako Bábu Vltavu. Každopádně je to legendární postava. Prý si dokonce, ke zvířectvu, které chovala, pořídila oslíka a na něm rozvážela chatařům poštu nebo i nákupy. Co vím jistě, že tato zvláštní a svérázná žena neměla jednoduchý život. Jsem ráda, že jsem si mohla její životopis přečíst, protože za přečtení stojí. Místa na Slapech, která dotvářejí kulisu příběhu mám prošlapané pěšky i na kole a taky i proplavané, takže to pro mě bylo i nostalgické počtení a já jsem tou knihou mohla krásně proplouvat.