Voda a krajina. Kniha o životě s vodou a návratu k přirozené krajině
Zdeňka Sůvová , Václav Cílek , Tomáš Just , kolektiv autorů
Hospodaření s vodou se stává celosvětovým problémem. Lidé berou vodu jako něco daného, na co mají automaticky nárok. Současně by s ní chtěli lépe hospodařit, ale většinou to neumí. Kniha Voda v krajině představuje návod, jak k vodě přistupovat i v čase očekávaných klimatických změn, a to i s malými finančními náklady. Soustřeďuje se na zadržování vody v krajině, ale zejména na přirozené úpravy říční krajiny. Dočtete se, jaké jsou vlastnosti vody, struktury ledu nebo jak vůbec vznikly ryby. Kniha je doprovázena řadou fotografií nejen z Čech, ale i z pouštních oblastí Sahary či amerického Jihozápadu. Je určena lidem, kterým voda začíná scházet, i těm, kteří mají rádi řeky, ryby, ledňáčky a celou českou krajinu.... celý text
Dost aktuální téma, kvůli suchu a vedru, i povodním. KONEČNĚ popularizační kniha JAK MÁ BÝT a ještě na důležité téma. Konečně pan Cílek jak má být :o))
Už názvy kapitol říkají jak detailně zpracováno téma VODA je – úprava i správa vodních toků, proč krajina nedokáže zadržet vodu a co se s tím dá dělat, sucha a povodně, vodu nelze nahradit, počasí.
Jsme země, odkud všechna voda odteče, do tří moří na všechny strany, pryč. Jsme země, kde komunisti léta srovnávali nejen ekonomiku a lidi, ale i přírodu (lány co má agrofert dál jsou lány, že:o((
Nejde jen o regulované toky a melioraci, ale rozhlédněte se, možná i po svém pozemku... na 1 cm seřezané trávníky, protože je to moderní, "hezké" (bez práce). Nikde nic pro hmyz co opyluje a živí nás, žádné vodní plošky pro ptáky, kromě zurčící fontánky pro utišení nervů z práce.... a pak se divíme !?!
CITACE: „Jak se do řeky volá, tak se z řeky ozývá.“
- v knize závěr, ale v reálném životě je to běh, a to na hodně dlouhou trať. Měli bychom mít stále na paměti -co tady zanecháme dětem a vnukům?- a není to majetek, co po nás zdědí.
Tuto knihu, komplexní, fakta v kontextu, přehlednou, by si měl PŘEČÍST KAŽDÝ, nejen lidé odpovědní za vodu. Jsme odpovědní všichni !!! každý jeden !!!