Volání Kukačky
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
Volání Kukačky je mistrný debut autora jménem Robert Galbraith, o němž je známo pouze to, že jeho jméno slouží jako pseudonym slavné autorce Harryho Pottera a Prázdného místa - Joan K. Rowlingové. Hlavní roli ve skvěle napsané detektivce Volání Kukačky hraje válečný veterán Cormoran Strike. Odsloužil si misi v Afghánistánu a to na něm zanechalo stopy na těle i na duši. Přišel o nohu, o iluze a pomalu a jistě i o svou stálou partnerku. Taky to vypadá, že teď bude nějakou dobu bydlet v kanceláři. Strike se cítí sám, a tak se ponoří do práce a rozhodne se na plný plyn věnovat praxi soukromého detektiva. A pak najednou jeho kanceláře sebejistě nakráčí John Bristow s neuvěřitelnou historkou. Vypráví o své sestře, slavné modelce s přezdívkou Kukačka, která před pár měsíci náhle zemřela. Policie případ uzavřela jako sebevraždu, ale její bratr tomu odmítá uvěřit. Vypráví o sestřině životě Strikovi a vtahuje ho do světa luxusu, pozlátka, milionářů a jejich milenek, příšerných návrhářů i rockových hvězd. Bude Volání Kukačky prvním případem svérázného soukromého detektiva? Volání Kukačky je prvním krimi románem ze série Cormoran Strike, kterou píše J. K. Rowling.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2014 , PlusOriginální název:
The Cuckoo's Calling, 2013
Interpreti: Petr Oliva
Kniha označovaná jako výborná a ještě ke všemu do autorky H. Pottera... no, nevěděla jsem co si o tom myslet, ale zvědavost mi nedala spát. A výsledek? Naprosto nečekané překvapení, jak se kniha lehce a hltavě čte! Prostě skvělé! Postava Strika se mi hned zalíbila a kdo jiný se k němu hodí, než Robin.
Miluju Rowlingovou a její styl psaní. I Prázdné místo na mě zapůsobilo a tady to nemohlo dopadnou jinak. Strike a Robin jsou skvělá dvojka, která se krásně doplňuje. Ačkoli detektivky nečtu, tahle kniha se mi líbí - dokáže vytvořit napětí pouze pomocí dialogů a bez zbytečných krváků.
Velmi příjemné čtení. Žádné velké drama to není, je to spíš taková ta relaxační lehce napínavá knížka ke skleničce vína a zpříjemnění večera. Velký dojem na mě udělalo propracování postav a především uvěřitelnost a přirozenost dialogů. Okamžitě jsem zakoupila druhý díl a už teď se nemůžu dočkat třetího.
Detektivky běžně nečtu, ale tato mě velmi zaujala. Kniha nebyla drsná, ale velmi poutavě napínavá. Hlavní postavy byly autenticky vykreslené. Nechtělo se mi od knihy odcházet a bylo mi líto, že už skončila. Je obdivující, že autorka dokáže napsat i zcela odlišný žánr knih,než je Harry Potter.
Vůbec nemám tenhle žánr ráda. Prostě mě detektivky nebaví, nebaví mě thrilery, detektivové v hlavní roli, nic pro mě. V podstatě mě občas nebavila ani tahle kniha. ALE... jak to ta Rowlingová udělala, mi nedává spát. Okousala jsem si všechny nehty, konec byl dehberoucí. Nijak strhující to nebylo, ale Rowlingová dokázala něco schovat mezi řádky, nějakou energii, která mě držela u knihy a nechtěla pustit. Nakonec to byla pěkná jízda a mně nezbývá nic jiného, než ji obdivovat, dokáže volit ta správná slova ve správnou chvíli a ne, že ne. Postavy, které vytvořila, byly skoro jako živé, stály přede mnou, jen se jich dotknout. Divím se a obdivuji.
Tak mě tato detektivka příjemně překvapila.Měl jsem určité obavy,které se nenaplnily. Cormoran i s jeho sekretářkou si získaly mé sympatie. Kniha je srozumitelná a krásně se čte. Žádné hororové scény klasický detektivní román.
Shrnu to asi takto. První půlku knížky jsem četla půl roku, zbývající půlku během dvou dnů. Vraha jsem začala tušit od té půlky, ale přesný motiv mi unikal. Znám lepší detektivky, kde není až tolik nudných popisů. Děj by se v pohodě vešel do poloviční vazby.
Leč detektivky nejsou můj žánr po Kukačce jsem sáhla, jako po oddechové četbě na dovolenou a byla jsem příjemně překvapená. Cormoran si mě získal na plné čáře, sympatie navíc dodávají živé popisy Londýna, který miluju. Jako bonus, docela dobré rozuzlení. Za mě dávám 5* a pomalu si brousím zuby na Hedvábníka :) :)
Kniha se mi líbila moc. Autorce tento žánr sedne, kniha má spád. Už mám připraveného i Hedvábníka - tak snad mě nezklame.
pěkný příjemný počteníčko, na který jsem se každý večert opravdu těšil. No a včera rozečtený Hedvábník.Robert Galbraith umí!!!
Četlo se to docela příjmně, no táhlo se to jako sopel - na úkor akce příliš mnoho informací, podrobností, zbytečností, no vyústění případu slušné - za závěr čtvrtá hvězda.
Tato detektivka mne bavila od zacatku az do konce.Behem pribehu mne to nutilo premyslet nad tim, kdo by asi tak mohl byt vrahem a je to napsano tak, ze neni lehke behem cteni na to prijit. A to se me na te knize prave moc libilo, ze vas pribeh vtahne do deje a nenudite se.Charaktery postav v knize byli zajimave a celkove knihu urcite doporucuji tem, kdo maji radi detektivni pribehy.
Zdánlivě připomíná příběhy Agáty Christý. Mnoho postav, zdlouhavý rozjezd a podobně. Jak se však děj rozběhne je opravdu zajímavý a do poslední chvíle člověk netuší, že vrahem je daná osoba. Opravdu nečekané rozuzlení. Asi dám i Hedvábníka.
Souhlas s těmi předchozími komentáři, které zmiňují velkou popisnost a zdlouhavost vyprávění... Nu, i já jsem více zvyklá na rychlejší spád děje u jiných autorů, takže jsem ze začátku váhala, jestli se tím mám prokousávat. A ještě poznámka ke zbytečné popisnosti - dlouho jsem si nemohla zvyknout na míru detailů, které autorka k vykreslení scény používá, pořád jsem čekala, který z těch detailů bude důležitý pro další vývoj situace - jako vím, že popisuje-li např. Jo Nesbo, jak vysoká a široká okna a s jakým vzorem a šíří závěsů jsou v té a té místnosti, určitě to bude mít význam pro další děj.... Nic takového v této knize nečekejte. Nicméně i tak je kniha dobrá, chytře vymyšlená, překvapivá v závěru a pro mě měla navíc jednu výhodu, a to vzhledem k tomu, že jsem ji četla v angličtině, skutečně nádherný jazyk...
vraždy Londýn napětí rodina tajemství adopce zfilmováno – TV seriál soukromý detektiv
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Docela dobrá detektivka s pěkně napínavým koncem.Jen si myslím,že jsou tam některá místa zbytečně a dopodrobna popisována.Ale Cormoran Strike je sympaťák. :)