Volání temnoty

Volání temnoty
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530494/bmid_volani-temnoty-65aa496472687.png 4 21 21

Sbírka příběhů, které vás s napětím vtáhnou do děje a nechají s napnutým dechem vyčkávat, co se ukrývá ve stínech. Připravte se na dobrodružství, kde temnota skrývá odpovědi na otázky, jež bychom raději neměli položit. Na 175 stranách naleznete devět mysteriozních/hororových povídek a jednu báseň.

monika3332
16.10.2024 3 z 5

Kniha jako taková má velmi zdařilý obal, který napoví o čem bude.

Povídky jsou poměrně zdařilé, ale zdáli se mi v určitých částech povědomé.

Báseň, jenž kniha obsahuje na mě byla trochu drsnější, ale proti gustu žádný dišputát.

Číst v noci a o samotě, no proč ne, když se rádi bojíte :)

Tak krásné čtení a děsivé snění

Lucciella_L
06.08.2024 4 z 5

Knížka, která v sobě má hororové povídky a báseň.

Mrzí mě, když čeští autoři mají potřebu "psát světově" a děj zasazují do zahraničí, včetně zahraničních jmen.... Podle mě je to škoda, protože přeci jen místní knížky jsou takové "jiné", člověk si to lépe vsadí do svého prostředí....

Jinak bych ráda vyzvedla povídky "Planina", "Jelení vrch" a "V kleci" - tyhle tři byly naprosto skvělé a moc se mi líbily.... Kdybych nebyla nedočkavá a četla to až večer, když jsem byla sama doma, bylo by to naprosto fenomenální! Tady jsem se nechala úplně snadno vtáhnout do děje a prožít ten příběh na maximum.

Moje doporučení: číst v noci a pořádně si to užijete!

Ronnie68
13.07.2024 5 z 5

Útlá kniha, která v sobě skrývá 9 hororových povídek... a musím říct, že byly fakt dobrý... nejvíce mě zaujaly úplně ty první ( Afraid of the dark, Kdo přivedl prasátka na porážku, V kleci, Strom z kostí a Dopis) ... ale I ten zbytek byl skvělý... doporučuji

Zuzka#happy
11.07.2024 5 z 5

Pokud máte rádi hororové příběhy, tak tahle kniha je určitě něco, co by vás nemělo minout. Rozhodně must have. Je to opravdu hodně hororové a temné - na mě teda až příliš temné. Mezi mé oblíbené žánry patří thrillery, mysteriózní příběhy a promyšlené detektivky, u kterých do poslední chvíle nevíte, kdo je vrah.

V každém případě se to četlo moc dobře, každá z povídek rychle ubíhala a byla plná napětí. Je to jednohubka, kterou člověk zvládne přečíst za jeden večer. Úplně nejvíc se mi líbila hned první povídka "Afraid of the dark", která má za mě úplně super příběh a zápletku. Ostatní taky dobrý, některé méně jiné více. Báseň je na mě moc depka, nicméně mezi ostatní povídky, a do knihy obecně, se hodí. Celkově tedy určitě 5*, no doubts.

Hodně mi to připomínalo "Love Death & Robots", což jsou krátké příběhy - hororové, temné, depresivní a nutící člověka k zamyšlení. Přirovnání knihy k tomuto seriálu je myslím absolutní poklona autorovi. ;)

Obálka pecka! To se moc povedlo..

Jak už tady bylo řečeno v komentářích níže, knížka vyšla samonákladem, což s sebou přináší i malé neduhy, kterých jsem si také všimla, ale souhlasím s tím, že neubírají na celkovém dojmu z knihy. V každém případě autorovi moc přeju a držím palce, aby příští kniha už vyšla ve spolupráci s nějakým nakladatelstvím. Talent autor určitě má.

mapet85
05.07.2024 4 z 5

Bojíte sa radi? Autor J.B. Zmek nás vo svojej poviedkovej knihe „Volání temnoty“ zavedie na rôzne miesta – od temných lesoch a opustených budov až po zdanlivo bezpečné prostredie domova. Poviedky, kde prasknutá žiarovka a výpadok elektriny nemusí nutne znamenať „len“ vyhodené poistky, ale niečo oveľa desivejšie, čo číha za rohom a sleduje vás. Kde sa naoko zdanlivo ľahko vyzerajúca misia môže zvrtnúť nevídaným smerom a prázdna a ošarpaná budova nemusí byť najlepším útočiskom.

„...tahle tma byla jiná. Bylo na ní něco cizího, něco jiného. Připadalo mu, jako by ho pozorovaly tisíce očí, které čekají, až vystoupí z bezpečí světla a budou se na něj moci vrhnout.“

Kniha obsahuje deväť poviedok a jednu báseň, ktoré sú rôznorodé nielen dĺžkou, ale aj obsahom. J. B. Zmek dokáže vytvoriť mrazivú atmosféru, neustále napätie a strach. Poviedky sú desivé a prezentujú rôzne podoby zla a temnoty, či už sú to tajomné nadprirodzené bytosti, ale aj hrôza založená na reálnych základoch. Autor svoje postavy nešetrí, často ich stavia do extrémnych situácií, kedy reagujú nepredvídateľne a ich konanie prináša neočakávané zvraty.

Spomedzi poviedok sa mi najviac páčila prvá a najdlhšia poviedka „Afraid of the dark“, ale aj poviedka „Kdo přivedl prasátka na porážku?“, „V kleci“ či „Víla.“

Možno nejde o úplne originálne motívy, niektoré poviedky sa mi zdali useknuté a skončili v tom najlepšom, pričom by si zaslúžili väčší rozsah a prepracovanie príbehu. Ak ale obľubujete mysteriózne príbehy s temnou atmosférou, ktoré vám vedia navodiť zimomriavky, určite si „Volání temnoty“ prečítajte, pretože na prvotinu je to slušný počin a autor má potenciál pre ďalšie diela.

Záverom by som chcel pochváliť parádnu obálku, ktorá hneď od začiatku vyvoláva tú správnu atmosféru a podotknúť, že autor si knižku vydal vlastným nákladom a pozornosť si určite zaslúži.

Za zaslanie e-knihy ďakujem priamo autorovi J. B. Zmek.

Habana
21.06.2024 3 z 5

Afraid of the dark
První příběh zavede čtenáře na místo činu, s mrtvolou mladé dívky. Děj začíná v okamžiku, kdy je zřejmé, že zesnulá je sestrou detektiva, jedoucího k incidentu. Jedna podivná smrt stíhá druhou a kolotoč tragických událostí nelze zastavit. Do popředí se dostává policistka Katherine a něco co se skrývá v temnotě a volá ji k sobě.
Autor otevírá několik způsobů, jak se může vypravování rozvinout. J. B. Zmek představuje opuštěný komplex Big Hall, záhadné webové stránky a děsivé stíny. Příběh se místy zmateně klikatí a někdy není zřejmé, co je hlavním tématem. Afraid of the dark má jistý nádech tajemna, ale chybí mu přímočarost, udržující čtenáře v napětí.

Kdo přivedl prasátka na porážku
Stará chata, dva zamilované páry a hodně akce. To nabízí druhý text ve sbírce. Čtenář spolu s hrdiny čelí postavám s pytli na hlavě, co nemají úplně přátelského ducha.
Vrcholná pointa má opravdu dobře zachycenou atmosféru a obrazy. Až tak dobře, že chcete rozhodně víc. Jednoduše řečeno, tam, kde to začíná být zajímavé, to také končí. Kdo přivedl prasátka na porážku, má potenciál a ukazuje, že se autor nebojí vzít jednoduché hororové prvky a zasadit je do temnější vize.

Smrt je jediným východiskem
Partu dětí ztracených na bojovce v lese, zastihne zvláštní bouře. Útočiště najdou ve staré chatě, ale to není to jediné, co naleznou. Nápis SMRT JE JEDINÝM VÝCHODISKEM napsaný krví a lidská hlava jsou jen korunou na děsivém odhalení v podobě knihy návštěv, do které někdo napsal jejich jména.
Velmi atmosférická povídka čtenáře omotá a vzbuzuje zájem o to, co bude dál. Autor do příběhu navíc vnáší vztahy mladých lidí, které jsou vždy těžké a bolestivé. A bolestivé jsou i pro čtenáře. Mnohdy až úmorná dramata upozaďují vybudované napětí a text ztrácí náboj.

V kleci
S dalším tajemným stavením se seznámíme v díle V kleci. Čtyři dorostenci se vydávají na průzkum domu, údajného vraha a vyznavače minulého režimu. A jak to u takových blbých nápadů bývá, nekončí to dobře. Chlapci odhodláni vysílat živě na sociální sítě se vkradou do domu a narazí na něco ještě děsivějšího, než čekali.
V kleci je dílo posouvající hodnoty J. B. Zmeka na úroveň kvalitního vypravěče. Popis domu a neuvážené jednání hrdinů dělá z textu poutavý zážitek a stránky se otáčejí opravdu sami.

Strom z kostí
Jako laik v oboru poezie nedokážu posoudit kvalitu básně/balady, ale forma mě nijak neoslovila. Rýmy jsou jednoduché a často až nemelodické. Výjevy a scény mají určitý nápad, ale ze subjektivního hlediska mi podaná forma nesedí.

Dopis
Dopis je krátký útvar koncipovaný jako závěť starého muže vnukům po jeho smrti. Nejedná se o horor, ale o povídku s pohádkovými prvky. Dílo popisuje událost po druhé světové válce a nese poselství, abychom chránili přírodu. Mystické setkání člověka s přírodou samotnou postrádá hlubší smysl, ale rozhodně neurazí. Do hororové sbírky to však není vhodná volba.

Planina
Dva kamarádi a nadšení hledači se na doporučení vydávají na planinu s detektory kovu, aby objevili cokoliv cenného. Na to místo za lesem totiž moc lidí nechodí, takže bude nález zaručený!
Po několika okamžicích je čtenář vržen do šílené honičky mezi člověkem a věcí zahalenou do mytologie a pověr. Přes jednoduché téma není nouze o napětí. Příjemně akční jednohubka se povedla.

Jelení vrch
Námět z povídek Planina a Dopis je znovu recyklován v Jelením vrchu. Setkáváme se s vdovcem a jeho malou dcerou. Muž snažící se vypořádat s tragickou událostí v tichosti lesů se nachomýtne u zabití jelena. Startuje tak další vypravování s motivem útěku před jistým osudem.
Jelení vrch je poměrně zdlouhavé dílo, jež nedokáže držet gradaci a budování strachu až do samého finále. A právě závěr je opět to nejzajímavější, co autor zbytečně usekl.

Víla
Děti mají často kamarády, které dospělí nevidí. A nejinak je tomu i v povídce Víla. Autor kombinuje dětské vnímání světa se světem dospělých a zároveň uhýbá z čistého žánru hororu do thrilleru. Čtenář si však musí počkat na sice neoriginální zápletku, ale osvěžující zvrat. Prokousávání zbytečnou omáčkou, se však vyplatí.

Poslední den na Zemi
Snaha o úspěch na sociálních sítích a uznání od lidí za obrazovkou je v dnešní době pro mnohé z nás velmi důležité. Nejinak je tomu u hlavního hrdiny Posledního dne na Zemi, který touží odhalit tajemství Ďáblova vršku. Je vybaven kamerou a svým odhodláním, dokud nepotká podivného muže a ještě podivnějšího tvora.
Název povídky odkazuje na soutěž již dříve pořádanou nakladatelstvím Knihy Dobrovský. Autor zvolil sci-fi prvky naznačené tématem soutěže. Celá pointa díla je nakonec velmi příjemná, ale často kopíruje vzory předchozích textů.

Závěrem
Je patrné, že texty neprošly redakcí a pozornou sazbou. Obsah na konci knihy se liší od číslování stránek, dokonce v seznamu povídek chybí Víla. Autor při uvádění časových informací či roků používá číslovky, které v textu nepůsobí dobře.
Vybrané povídky jsou hodně šablonovité, hororové prvky jsou skromné a postrádají originalitu. V několika textech lze snadno poznat inspiraci béčkovmi filmy až na takové úrovni, že předpokládáte pointu i závěrečné vyvrcholení.
Jaká škoda.
Na konci většiny povídek se zpravidla objevují zajímavější pasáže, které se však nikam dál nerozvádí a jsou ustřiženy dost narychlo.
Autor hodně bojoval s postavami. Nepodařilo se mu naplno využít hororový žánr, který často sahá až do hloubky lidské podstaty. Čtenář nemá možnost prožít s hrdiny jejich útrapy a strasti či se s nimi ztotožnit. Největší problém vzniká u dětských charakterů, které nedrží do konce. Jejich chování je vyspělejší, než je předkládáno zprvu.
J. B. Zmek má rozhodně potenciál rozvíjet svá vlastní témata tak aby z toho vznikl opravdu zajímavý literární kus. Nedotažené nápady v povídkách Kdo přivedl prasátka na porážku, V kleci a Jelení vrch mě osobně hodně mrzely. Autor zbytečně opatrně krouží kolem monster a zla v jakýchkoliv jeho podobách.

Jidu
14.06.2024 5 z 5

WOW WOW a ještě jednou WOW, takhle bych mohla knihu vystihnout v rychlosti, ale pojďme se na ni mrknout trochu podrobněji.

Upřímně, kdo miluje horor, tak tohle je must have. Nechápu, jak je to možné, ale autor nás v knize vezme do tolika subžánru tohoto žánru, až jsem měla pocit, že to snad nemohla napsat jedna osoba. GENIÁLNÍ.

Duchařina, slasher, poezie, zkrátka, za mě, vše, co by čtenář mohl chtít. Já osobně jsem ráda, že se mi tato kniha dostala do rukou, protože jsem si i rozšířila obzory a do hororu se zamilovala zase o kousek víc.

A teď už k samotným povídkám. Vypíchnu 3 nejlepší. První je jednoznačně Afraid of the dark. Povedená duchařina, která kolem sebe má spoustu tajemna a donutí vás v noci rozsvítit lampičku.

Druhá je Kdo přivedl prasátka na porážku, protože tohle já můžu. Krev, tajemství, nechuťárny, jojooo, to jsem si zaplesala!

A třetí je právě zmíněná báseň Strom z kostí, která mi ukázala, že můžu mít v oblibě i poezii.

Další plus je pro mě to, že povídky mají návaznost na obálku. Neřeknu co, ale je to zkrátka promyšlené do posledního puntíku.

Nebudu to protahovat, jsem totálně nadšená a doporučuji na 100%.

TerkinKnižnySve
09.06.2024 5 z 5

J. B. Zmek - Volání temnoty

Počet strán: 176
Vydavateľstvo: Jan Brožíček
Žáner: #horor #thriller #mystery

Útla poviedková kniha, ktorá nám prináša temnotu v mnohých podobách.

Či už sa jedná o trmnotu duše, temnotu v iných alebo temnotu nadprirodzených.

Všetky poviedky mali niečo do srba, každá z nich bola svojim spôsobom hrozivá, či uz sa jednalo o čistý masaker alebo tatlnu nočnú moru alebo dokonca aj vybovanie si účtov samotnou prírodou.

Mne sa najviac páčili tieto:
Kdo přivedl prasatka na porážku - idete na stanovačku, ktorá sa zmení na boj o prežitie ale kto prežije? Prečo tam išli? Bola to pasca? Niekoho zámer?
Smrt je jediným vychodiskem - moje nočné mory sa stali skutočnosťou, poznáte ten pocit keď sa potrebujete v sne niekam dostať ale každé dvere vedú inam? A vy ste tak zúfalí, že plačete zo sna? A ešte si k tomu pridajte boj o prežitie a mozete dostat mŕtvicu
Strom z kostí - Pekne mrazivá poézia
Víla - Ako sa dostala do domu? Je to len vyplod detskej fantázie či reálny človek s ktorého ide strach a prahne po vašom živote

Ďakujem za možnosť prečítať si tuto knihu @jbzmek a dievčatám za bleskové #spolocnecitanie Jitka Dudychová Lucie Reková Vlčková

Kniha č. 147/2024

#recenzieTerka #kniznarecenzia #podporujemeceskeautory #skbookstagram #milujemeknihy2 #jbzmek #volanitemnoty

Obsah:

kramlinka88
08.06.2024 5 z 5

Hodnocení 4,5*

Napsat horor, který by měl atmosféru, byl strašidelný a nebyl přitažený za vlasy, není vůbec jednoduché. Horory čtu moc ráda, ale zatím jsem nečetla moc takových, u kterých bych se bála.

V této sbírce devíti hororových povídek a jedné hororové básně jsem si ale našla pár favoritů :-) Na povídkách je skvělé to, že většinou mají pár stránek a tím pádem není prostor na hluchá místa, ale rovnou jdeme do akce :-)

Mně se z této knihy nejvíc líbila hned první povídka „ Afraid of the dark", byla temná, měla super atmosféru, originální zápletku a skvělý závěr :-)
„Cítila, jak se jí tma dotýká olizuje ji svým jazykem, spojuje za jejími zády své ruce a tiskne ji blíže do svého nitra.“
„Místo toho, abychom si užívali čas s rodinou a svými blízkými, trávíme každý den vyděláváním peněz. Pořád dokola a dokola, naprosto beze smyslu, jen aby se točila kolečka ekonomiky."

V těsném závěsu jsou pak povídky „V kleci", „Víla", „Jelení vrch" a „Smrt je jediným východiskem“. Každá z nich má to své zlo v něčem jiném. Moc se mi líbila ta rozmanitost. Zbývající povídky nebyly vůbec špatné, ale až tolik mě bohužel neoslovily. Což ale neznamená, že u někoho jiného to bude stejné. Každý z nás má ten „práh bojácnosti“ někde jinde :-D Jednoho víc děsí duchové a jiné nadpřirozené entity, druhý se víc bojí té lidské zrůdnosti a krvelačnosti. A tak je to správně, tak to má být :-)

Jsem moc ráda, že jsem si autorovi o knihu napsala a měla možnost si ji přečíst. Celkově byla vážně skvělá a proto opravdu doporučuji :-)

„Ta bolest vás trhá na kusy, pak vás nechá se znovu poskládat dohromady, ale jen proto aby vás vzápětí smetla ještě mocněji."

lucie.svobodova
03.06.2024 5 z 5

Jedná se o sbírku 9 mysteriózních / hororových povídek a jednu báseň. Jednohubka, čítající méně než 200 stran, a je to jízda! Na první pohled si většina z nás všimne skvělé obálky a proto mě velice potěšilo, že i obsah za to stojí!

Povídky mají atmosféru, emoce, jsou naplněné napětím, strachem, zvraty a nějaká ta brutální (a ne jediná) chvilka tam také je, husí kůže se objevila nejednou, takže za mě naprosto očekávání splněno .

Autor píše poutavě, vtáhne do děje i přes to, že se jedná “pouze o povídky a vyvolá ty správné emoce. Skvěle popisuje atmosféru, děj i postavy.

Takže, kdo máte rádi horory, určitě po ní sáhněte!

Knížka vyšla samonákladem, a jsem přesvědčena, že za pozornost nakladatelství by stála.

cornetka
23.04.2024 4 z 5

Povídky obvykle moc nečtu, ale když mě autor oslovil a viděla jsem tu parádní obálku, neodolala jsem. A dobře jsem udělala!

V knize najdeme devět mysteriózních a hororových povídek a jednu báseň. Obecně bych řekla, že se k nim hodí spojení “bojuj nebo uteč - přesně jak je to uvedeno v jedné povídce.

Autor umí skvěle vtáhnout do děje, vyvolat ve čtenáři emoce a vykreslit danou situaci. Všechno bylo opravdu tak reálné a zároveň děsivé. Povídky jsou plné napětí, tajemna a čtou se se zatajeným dechem. Jsem moc mile překvapena, protože mě povídky opravdu bavily a čtení jsem si užila - především ty delší se mi líbily víc.

Musím také zmínit, že autor vydal knihu svým nákladem - klobouk dolů.

GYROTOURBILLON
06.04.2024 4 z 5

Tak já se chytil na zajímavou obálku, nicméně některé příběhy byly opravdu super.
Líbil se mi hned první příběh, ale i další... Ta báseň, no nevím..
Nicméně, každý nějak začínáme, a jako první počin autora, proč ne, když už má člověk fantazií.

ja.s.knihou
05.04.2024 4 z 5

Kniha obsahuje devět povídek a jednu báseň. A musím říci, že na to, jaké jsem měla obavy, jsem si to užila. Kniha byla vydána přes vlastní náklad, takže se tam maličké nedokonalosti objevily, ale není to nic co by zkazilo celý příběh.

Za mě osobně byla báseň úplně nejslabší.
Všechny povídky až na jednu měly opravdu atmosféru, až jsem se i chvílemi bála. Některé byly více či méně brutální. Určité prvky se v jednotlivých povídkách opakovaly, ale nemyslím si, že to příběhu nějak škodilo. Jednu povídku i přes to, že byla krásně napsaná a zahřála mě u srdce, bych neřadila do žánru horor i přes to že se tam nějaké podivné věci staly.
Jako celek knihu vnímám pozitivně a dala bych jí 4*/5

wendys93
13.03.2024 4 z 5

Velká škoda, že si tohle autor vydal vlastním nákladem, což je za mě fakt škoda. Za jedno sou to fakt super atmosférický texty, který by si zasloužily náležitou pozornost a viditelnost v knihkupectvích a za druhý by se díky profi práci redakce vychytaly malinkatý mušky, na který sem občas narazila. Ne, že by kazily dojem ze čtení, to vůbec, jen by ta knížka byla ještě o chloupek lepší.
Nicméně, tohle sou horory podle mýho gusta. S plíživým budováním atmosféry, strachem o hrdiny i o sebe - páč člověk nikdy neví, co číhá ve zdech - s hustou atmosférou, která ale pomalu řídne a tak se vám hůř a hůř dýchá. Nebo to bylo tím tajícím se dechem, to fakt těžko říct. Ať tak či tak, tohle čtení sem si moc užila. A to sem na horory docela pes.

Autorovy knížky

J. B. Zmek