Volný čas objektivem šlechty
Katarína Banyászová , Jitka Bukovjanová , Miloš Hořejš , Přemysl Krejčiřík , Tímea Mátéová , Petra Medříková , Radek Polách , Libuše Ruizová , Markéta Slabová , Lenka Vaňková , Valburga Vavřinová , Jan Županič
Odborná kniha Volný čas objektivem šlechty (editor Filip Wittlich) je výsledkem výzkumného projektu "Historický fotografický materiál - identifikace, dokumentace, interpretace, prezentace, aplikace, péče a ochrana v kontextu základních typů paměťových institucí". Publikace věnovaná volnočasovým aktivitám a každodennosti aristokratických vrstev společnosti. Vychází z bohatého obrazového materiálu historických fotografií, které zachycují zástupce šlechty při loveckých, tanečních zábavách, při stolování apod.... celý text
Zajímavá kniha, která kromě volnočasových aktivit šlechty seznamuje čtenáře také s významem šlechty pro celkový rozvoj společnosti v různých oblastech. Např.význam rodu Andrássy nejen pro Maďarsko, ale i Slovensko. Jenom v kapitole o oblékání mi chybělo více fotografií, proto 4 hvězdy. Černobílé fotografie zachycující dobu ne až tak dávnou.
aristokracie, šlechta 19.-20. století životní styl fotografické publikace každodenní život dobové, historické fotografie kolektivní monografie volný čas
Pěkně udělaná kniha zachycující život šlechty na přelomu 19. a 20. století. Je plná spousty zajímavých informací a fotografií, nechybí bohatý poznámkový aparát. Jako drobnou slabinu této kolektivní práce bych označila hodně různorodé zpracování jednotlivých kapitol. Asi by to chtělo jednoho hlavního redaktora, který by tomu dal jednotnější styl a hloubku.