Vrabec: Příběh skauta
Václav Šorel , Petr Kolmann , Jiří Petráček
Legendární komiks Václava Šorela s názvem Vrabec o mladém skautu Janu Nováčkovi, který touží stát se pilotem a přispět za války k osvobození Československa, začal vycházet nejprve v časopise ABC. Nyní se po letech vrací v knižním vydání, ve kterém se čtenáři konečně dočkají celého a rozšířeného příběhu o dobrodružné a nebezpečné cestě českých letců přes Polsko a Francii až do Velké Británie, kde konečně svým umem a odvahou mohli přispět ke konečnému vítězství nad nacisty. Napínavý komiks o mladém hrdinovi je doplněn také řadou dobových fotografií a obrázků nejčastěji využívaných letounů.... celý text
Moje dětství s ábíčkem. Hltal jsem Šorelovo Plastikové modelářství a na zadní straně ábíček pak Šorelova Vrabce. Jen jsem neměl všechna čísla, takže si pamatuji díl, ve kterém Jenda Nováček se dvěma letci ukradli z německého letiště Storcha, ale následující ABC jsem neměl, tudíž jsem se k tomu, jak příběh dopadl, dostal až teď.
Komiksový příběh je doplněn psaným úvodem a závěrem, dobovými fotkami a bokorysy letounů. Vzhledem k tomu, co se s komiksem dělo, jsem rád, že vlastně vůbec jako kniha vyšel.
Pěkné, ale dovedl bych si představit celý příběh více rozvinutý, přesahující do celé války, i s těmi událostmi, které jsou popisovány už bez komiksu.
Středobodem knihy je samozřejmě komiks, ale jak bylo u autora zvykem, není to zdaleka všechno. Nedílnou součást tvoří i části popisující letectví v Československu před válkou nebo činnost našich perutí v Británii. To celé doplněné bohatou fotodokumentací a pěknými bokorysy s popisy letounů.
I když je příběh fiktivní, klidně by se mohl stát. Včetně trochu klišé "mileneckého románku" s krásnou Francouzskou Marion (pravděpodobně autorovo oblíbené jméno). Svou logiku má i to, že se nedočkáme žádného dobrodružství v kabině Spitfiru nebo Hurricanu, ale příběh končí odesláním Honzi Nováčka do výcviku. Vrabec je totiž skoro ještě chlapec. Jeho další osudy se dozvíme jen zkratkovitě z textu.
Kdo má rád ostatní Šorelovi knihy nebo komiksy z ABC, tahle "jednohubka" ho určitě nezklame.
Četl jsem synkovi a musím uznat, že jsme si to užívali oba.
Jednoduchý, napínavý, přímočarý příběh o válečných dobrodružstvích českého pilota začátečníka.
Náckové, noční akce, útěk ze země a vůbec napínavá atmosféra dobře kresleného komiksu. No strhlo mě to stejně, jako mého kluka.
Super počin a fotky skutečných letounů a českých válečných hrdinů jen knize přidávají další plusovém body.
Díky autorům za tuto poctu letcům.
Nádherný komiks o dobrodružstvích Jana Nováčka, skauta, vlastence, pozdějšího pilota R.A.F. z dílny pánů Šorela a Petráčka. Klobouk dolů před nimi! Vytvořili úžasný příběh z druhé světové války. Všem doporučuji k přečtení! Dá se sehnat za dobrou cenu na netu. Kdo nepřečte, udělá zásadní chybu! Howgh.
druhá světová válka (1939–1945) letadla letci letectví skauti české komiksy piloti osvobození
Nádherné zasazení do druhé světové války. Doporučuji hlavně školám.