Vrah ze tmy
Oldřich Železný
Sympatickým rysem této detektivky je, že dává nahlédnout do obtížné práce bezpečnostních orgánů při objasňování záhadné vraždy inženýra Čermáka. Jejich postup se opírá vedle využití kriminalistické techniky především o zdravou úvahu a správné pochopení vzathů mezi lidmi.
06.08.2017
Klasická detektivka, která má spád, podezřelé ale nevinné, viník se odhalí ke konci. Neurazí, nenadchne. Za plus dávám vzpomínání na dobu v koncentračním táboře kapitána Zemana.
04.07.2012
Přestože je knize už pěkná řádka let,postup vyšetřování je asi pořád obdobný - systematické využívání detailů a dobrá úvaha.
1976 | Vyznavači ohně |
1967 | Vrah ze tmy |
1965 | Případy kradených snů |
1970 | Jedním dechem |
1969 | Případy němých svědků |
Velmi sympatická detektivka, kde vyšetřování vede kapitán Zeman (!) a k ruce je mu nadporučík Kalina (!!!) - že by odsud čerpal režisér 30 případů majora Zemana jména pro své postavy? Ale to jen na okraj, s pozdějším seriálem toto nemá nic společného, až na to, že pokud by podle této knihy byl jeden z dílů opravdu natočený, tak mohlo jít o další výborný, realistický, čistě kriminální, díl typu Smrt u jezera, Bestie či Tatranské pastorále. Kriminální zápletka je jasná od prvních stránek a postupné vyšetřování, odhalování pozadí, zatýkání domnělých viníků, zdůvodňování jejich motivů apod., to vše je zde popsáno srozumitelně a zajímavě. Dokonce tak, že jsem si v duchu děj přehrával jako na filmovém plátně, natolik to bylo zajímavé. Pro čtenáře detektivek povinná četba.