Vražda Rogera Ackroyda
Agatha Christie
![Vražda Rogera Ackroyda Vražda Rogera Ackroyda](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494020/bmid_vrazda-rogera-ackroyda-4LO-494020.jpeg?v=1659748825)
Hercule Poirot série
Hercule Poirot odhaluje vraha v jedné z nejkontroverznějších detektivek všech dob. Paní Ferrarsová byla nalezena mrtvá. Zdá se, že ji k sebevraždě dohnaly výčitky svědomí. Proč si však sáhla na život, právě když se měla vdát za bohatého a žádoucího Rogera Ackroyda? Den nato pozve Ackroyd na večeři do svého sídla Fernly Park místního doktora Jamese Shepparda a svěří se mu s tajemstvím paní Ferrarsové, kterou někdo vydíral. Po návratu domů je Sheppard přivolán zpět do Fernly, kde nalezne Ackroyda s dýkou v zádech... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2022 , KalibrOriginální název:
The Murder of Roger Ackroyd, 1926
![surikata246 surikata246](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/229581/m_surikata246-ty5.jpg?v=1570309714)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moc pěkná detektivka, nešlo se vůbec odtrhnout jen čtete a čtete. Pak je konec a litujete, že už nemůžete číst dál.
![slawa.cap slawa.cap](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Poslouchal jsem jako audioknihu. Skvělá detektivka, ne tak nervydrásající, jako Černoušci, ale i přes to napínavá. Vraha jsme už delší čas tušil, ale neměl jsem vůbec jistotu. Skvělá forma podání. S Agathou určitě nekončím
![kob kob](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/50113/m_kob-jLF.jpg?v=1595314234)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Neobvyklá forma vyprávění, kterou však člověk pochopí až při neobvyklém rozuzlení. Díky tomu vzbudila ve své době velký rozruch v odborných kruzích. Mně připadá velmi zdařilá.
![Fixa08 Fixa08](https://www.databazeknih.cz/img/users/90_/90641/m_90641-9Jp.jpg?v=1459855068)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá detektivka od Agáthy! Vraha jsem do konce netušila a musím říct, že konec mě šokoval ????!
![Kristy78 Kristy78](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/211056/m_kristy78-2Vi.jpg?v=1540879428)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Po životopisu A.Christie jsem sáhla i po detektivce - a musím říct, že to byla velmi čtivá a dobře napsaná. I když jsem vlastně viděla televizní předlohu, tak jsem stejně netušila, kdo je vrahem :)
![Greenfingers Greenfingers](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/267971/m_greenfingers-DHp.jpg?v=1649170693)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Originálně zpracovaný detektivní příběh. Knihu řadím mezi to nejlepší, co A.Christie napsala.
![tereza1198 tereza1198](https://www.databazeknih.cz/img/users/68_/68189/m_tereza1198-fo1.jpg?v=1540828316)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tady jsem velmi zaměstnala své šedé buňky mozkové. Musím přiznat, že jsem vraha tušila a nakonec jsem měla pravdu. To se mi málokdy stane. Většinou jsem totálně mimo. Bravo paní Christie. Pointa geniální. Hercule ví prostě všechno.
![edith79 edith79](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/36203/m_edith79-VYK.jpg?v=1693892109)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dokonalé. Naštěstí pro mě jsem z tohoto díla Agathy Christie znala jen název, protože tak perfektní a překvapivé rozuzlení detektivního případu se jen tak nečte. Jsem knihou doslova unesená . Jo jo, kampak na Hercula Poirota.
![Heidi9 Heidi9](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Poirota zbožňuju (strašně se mi líbí, jak má svoje "mouchy"), četla jsem skoro všechny knížky s ním a všechny se mi líbily tolik, že mě nikdy nenapadlo, že bych mohla mít nějakou oblíbenou - no a přece, tohle je podle mě snad nejlepší detektivka s Poirotem. Jako vždy geniálně zamotaná zápletka s naprosto nečekaným rozuzlením.
![Katuska88 Katuska88](https://www.databazeknih.cz/img/users/47_/47663/m_katuska88-c3s.jpg?v=1541686348)
Skvělá a čtivá detektivka. Zatím nejlepší Poirot, jakého jsem četla
Přečteno podruhé v rozmezí více jak patnácti let. A opět jsem překvapená!
![Aurorita Aurorita](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/41291/41291-XAm.jpg?v=1420116609)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha skvělé napsaná, vraha jsem jako vždy neuhodla a byla jsem velmi překvapená takovým koncem.
![Markusak Markusak](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Agathu mám vcelku docela dost rád, ale tady mi to přišlo takové divné. Hlavní vyprávěč James mi moc nesedl. Oproti Hastingse, kterého mám o dost radši. Nedokázal jsem si tolik užít řešení vraždy. A spíš jsem se nudil u Jamese, který mi přišel divný. Knihu jsem nedokázal ani dočíst. Možná se k ní vrátím, ale teď ne.
![kikies kikies](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/44976/kikies-HBw.jpg?v=1541006998)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moje první Agatha Christie... čekala jsem, že to bude skvělé, a ono to skvělé vážně bylo. Klobouk dolů před Agathou! Jen mně osobně bohužel nesedí Hercule Poirot - moc nepříjemný, nepřirozený a až moc domýšlivý člověk. Ale zápletka, popisy, dějová linka, zvraty a překvapující rozuzlení - to vše je na jedničku!
2017 | ![]() |
2003 | ![]() |
2004 | ![]() |
2001 | ![]() |
2016 | ![]() |
Já jsem to věděla! Bylo tam několik náznaků v chování, které celkem brzo prozrazovaly, kdo je vrah - a možná mi taky pomohlo, že jsem si přečetla pár zdánlivě nicneříkajících komentářů o nečekaném, originálním, překvapivém konci. Je to zatím snad nejnapínavější detektivka, kterou jsem od Agathy četla (soupeří s Deseti malými černoušky). Super, super, Poirot je úžasnej myslitel a taky je geniálně samolibej, a přitom tak sympatickej. Škoda že ho poznáváme až na odpočinku, ale ono mu to na úsudku nijak neubírá. Tahle postava si čtenáře postupně nejen získá, ale taky vycvičí. Nejde ho neobdivovat - respektive paní spisovatelku. U Vraždy Rogera Ackroyda zvolila velmi podobnou formu vyprávění jako v předchozích knihách, ale přesto v něčem jinou. Už se těším zase na Hastingse!