Vražda v Orient-expresu
Agatha Christie
Hercule Poirot série
Hercule Poirot právě přicestoval do Istanbulu, ale vzápětí je telegramem odvolán do Anglie. V Orient-expresu, kam nastoupil, upoutá jeho pozornost bohatý Američan Ratchett; mimo jiné nabídkou vysoké odměny za to, že jej detektiv ochrání před hrozícím vražedným pokusem. Poirot odmítá – a následujícího rána je Američan ve svém kupé nalezen ubodán k smrti… Orient-expres uvízl v závějích a cestující i posádka zůstali ponecháni napospas osudu. Každý se svým tajemstvím, každý se svou záhadnou minulostí… a teď i s podezřením ze zločinu. Málokterá detektivka se dočkala tolikera adaptací, tradičních i netradičních: kromě snímku s roku 1974, nominovaného na šest Oscarů, existují komiksová zpracování, japonská minisérie i počítačová hra. Nejnovější filmové verze se ujal britský herec a režisér Kenneth Branagh – a obsadil ji hvězdami jako Judi Dench, Michelle Pfeiffer či Johnny Depp. Titulní role se ujal sám.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2017 , Knižní klubOriginální název:
Murder on the Orient Express, 1934
Úžasný vstup do světa detektivek Agathy Christie. Knihu jsem odložila až když jsem zjistila, kdo je pachatel/ka/é :-)
Brilantní. I když jsem případ znala už z filmových zpracování, knihu jsem četla jedním dechem. Troufám si říct, že Vražda v Orient-expresu líčí jednu z nejdůmyslnějších a nejoriginálnějších zápletek napříč žánrem detektivky. Agathě se navíc povedl nejen napínavý příběh, ale i jeho kulisy: netradiční prostředí, pozoruhodná mozaika postav, důmyslný soulad návazností. Znovu se obdivuji její nápaditosti a přísné logické důslednosti... Spolu s darem výmluvného a barvitého psaní, kterého tady maximálně využila (už jen ta pestrost charakterů - jejich projevů a libůstek - viz madam Hubbardová, Antonio Foscarelli, kněžna Dragomirovová...): to je kombinace, které z ní činí nepřekonatelnou autorku...
Jedna z velice povedených knih slavné autorky. Nečekaný závěr vše mnohonásobně umocní!
Zfilmovanou verzi jsem viděl cca nejméně pětkrát, četba je super, zjistil jsem, že film je hodně podle této předlohy.
Nečekala jsem,že se to bude tak dobře číst,ale styl psaní je naprostý lehký a čtivý.Postavy jsem si zamilovala a až do poslední stránky jsem netušila,kdo je vrahem.
Tímto se Christie řadí mezi moje top autory.
Pro mě první kniha s Poirotem a jsem nadšená, přečetla jsem ji jedním dechem a nemohla se odtrhnout. Teď se konečně podívám na film. Doporučuji všem!
Jedna z mych nejoblibenejsich knih od Agathy Christie, ktera obsahuje vsechno co mam na jejich detektivkach rada. Tak predevsim genialne vymyslenou zapletku, dale exoticke/noblesni necim zvlastni prostredi (hned bych se vydala na nejakou dakekou cestu ve vlaku jako byl Orient Express), zajimavou plejadu postav a predevsim Hercule Poirota, ktery je tentokrat opravdu ve forme.
Skvělá detektivka, akorát moc smutná když se jedná o malé nevinné děti. Jinak velmi dobře napsaná, 5 hvězdiček
Výtečná kniha ze skvělým koncem,jedna z nejlepších díl Agathy Christie. Ale je mi líto Dasi Amstrongové .
Do poslednej strany skrytá osoba / osoby ktorá stojí / stoja za vraždou muža v romantickom vlaku menom Orient Expres....zločin by sa vyriešil ináč nebyť dvoch vecí...jedna je sneh..a druhá je človek menom Hercule Poirot :) zistíte sami,že to nie je dobrá kombinácia zvlášť ak chcete skryť vraždu....vždy ma dojme koniec v ktorom Poirot prejaví ..... spravodlivosť :)
Tady se nedá dát míň než pět. Je to paráda nejdřív znát nazpaměť z filmu a pak si teprve přečíst předlohu a krásně si to užívat s vědomím "vím kdo to je" a dávám si pozor na ty jemné náznaky, které mi to napovídají. Pro Agathiny fanoušky neexistuje více povinná literatura než toto.
Nápad dobrý, ale i přesto mě tato detektivka příliš neoslovila. Z knížky Deset malých černoušků jsem byla nadšená! I tak si její další díla ráda přečtu...
Další z mých oblíbených knih od Agathy! Opět mne na tom kromě skvělého detailně provedeného případu bavilo to prostředí! Poirot tentokrát cestuje vlakem a ten zapadne v závějích. Skupina cestujících je tak nucena trávit nějakou dobu uprostřed ničeho. A za této situace Poirot vyšetřuje vraždu, ke které ve vlaku dojde. Skvělé! Moc mne baví, jak je Poirot nucen případ řešit bez možnosti opřít se o policejní metody, opět se spoléhá jen na své šedé buňky mozkové. Kniha je opět skvěle promyšlená a sepsaná, čte se to lehce a samo!
Co se týče filmového zpracování, liší se v několika detailech, hlavně v tom konci, ale mne to nevadí, obojí mne neskutečně bavilo.
Priznam se, ze jsem na belgickeho gentlemana poprve zarazila v tv, ale neodolala jsem a okusila knihy. Nelituji ani v nejmensim!
Úžasný příběh, ačkoliv jsem byla zprvu zmatená z postav. Poněkud nepříjemné byly francouzské věty (knihu jsem četla v originále, nevím jestli jsou i v české verzi).
Môže obsahovať SPOILERy a vyzradiť dej tejto skvelej detektívky.
Priznám sa, keď som si po rôznych trileroch, kedy sledujeme dej z pohľadu ako detektíva, tak aj vraha, dal odbočku ku kráľovnej detektívneho žánru, pripadal som si ako pri nejakej hre. Je vám predkladaný problém, rôzne možnosti a vy sa snažíte odhaliť páchateľa. Celý dej som teda nevnímal ako knihu ale skôr ako rébus (a tom som sa snažil :( ).
Potom prišiel čas na zdvihnutie opony, odhalenie páchateľa a zistenie či sme sa v našich tipoch trafili. A ja som ostal v šoku, lebo odhalenie a záver je nielen skvelý ale aj dojímavý a vrhajúci nový pohľad na Hercule Poirota. A hlavne, nie je to ten typ záveru, že dočítam, knihu odložím do poličky a ide sa na ďalšiu, ale ten, nad ktorým budete rozmýšľať aj dlho po tom, čo knihu odložíte do už spomínanej poličky :) .
detektivní a krimi romány zfilmováno Hercule Poirot rozhlasové zpracování vyrovnání se s minulostí Orient expres (vlak) sněhová bouře Zlatý věk anglické detektivky (1920–1939) klasická literatura
2017 | Deset malých černoušků |
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Výborně napsaná detektivka. Rozuzlení je dosti mrazivé. Četla jsem jedním dechem.