Vražda v Polné
Bohumil Černý
Reportáž, jejímž námětem jsou události kolem procesu s polenským židem Leopoldem Hilsnerem, obviněným na přelomu století z rituální vraždy křesťanské dívky Anežky Hrůzové, procesu, v němž proti pověře o náboženské vraždě vystoupil T.G. Masaryk. M. Machovec o této reportáži píše: "Černého reportáž však nepřináší jen užitek čistě informativní. Je navíc příspěvkem k pozitivnímu zhodnocení zásluh T.G. Masaryka, který se v tehdejších bojích proti pověrám o rituální vraždě obzvlášť angažoval. I to se autorovi daří, neboť nechává mluvit fakta, sama o sobě výmluvná a dramatická."... celý text
O Hilsneriádě jsem četl za posledních několik desetiletí již spousty článků v časopisech, novinách i různě na internetu. Z toho všeho jsem měl v hlavě jen myšlenku, že Leopold Hilsner byl nevinný a pachatel je neznámý. V této knížce od Bohumila Černého jsem poprvé četl vše řádně ucelené, vysvětlené od začátku a zasazeno do souvislostí. S klapkama na očích, že to nemohl udělat Hilsner jsem mezi řádky čím dál více viděl jako vraha jejího bratra, tak jak ho označil i Masaryk. V závěru knihy je podáno několik hypotéz a celkem realisticky, je tam vysvětleno, kdo by mohl být vrahem. Varianta, že by to byl její bratr, rázem padá.
Detailně je tam popsána doba, protižidovské nálady a také to, jak si svědkové do detailů s každým dalším měsícem více a více vzpomínají na podrobnosti. Ze začátku 21. století je pro nás nepředstavitelné, co se dělo s lidmi v roce 1899.
Příjemně mne překvapilo, jak dobře je zde popisován Masaryk. Očekával jsem, že bude zesměšňován jako první kapitalistický prezident, protože kniha vyšla v 60. letech. Ale nenašel jsem zde žádné prokomunistické věty apod.
Je to velmi dobře napsané dílo, které mi dost otevřelo oči. Všem ho mohu jen doporučit.
Na knihu jsem se chystala již velmi dlouho.Letošní výzva dala příležitost si ji tedy konečně přečíst.Kniha se mi velmi dobře četla.Je psaná srozumitelně a pro mne velmi poutavě.
Super kniha o L. Hilsnerovi a celém zmateném případu o vraždě A. Hrůzové.. Kniha je napsána velmi dobře, srozumitelně, poutavě. Na konci je celé rozuzlení, jak to zřejmě vše bylo a kdo je pravým vrahem.
vraždy soudní procesy podle skutečných událostí rituální vraždy hilsneriáda Tomáš Garrigue Masaryk, 1850-1937 Polná Leopold Hilsner, 1876-1928Autorovy další knížky
1968 | Vražda v Polné |
1990 | Justiční omyl - Hilsneriáda |
1965 | Soumrak vlčího doupěte |
1963 | Nacismus a třetí říše |
1966 | Akce Valkýra |
Tuhle knihu jsem si kdysi v patnácti, mylně zařadila mezi "detektivky..." Po letech přečteno znovu a pak ještě znovu...
Přestože nejsem vyšetřující detektiv, nebo dokonce ani náš první československý prezident..., svého viníka - viníky jsem si našla sama. Je jimi lidská hloupost, nevraživost, strach, bázlivost, předpojatost k věcem, lidem, které dostatečně neznáme a z našich zakořeněných návyků je předem haníme - odsuzujeme.
Je to bezesporu smutné čtení, kde si společnost svého, "ať už pravého, či nepravého" obětního beránka našla a podle tehdejších zvyků a zákonů, s ním také zúčtovala...
Knihu mohu pouze doporučit k přečtení.