Vražda ze zdvořilosti
Jiří Štefl
![Vražda ze zdvořilosti Vražda ze zdvořilosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141293/bmid_vrazda-ze-zdvorilosti-6594690c612f1.jpg?v=1704225036)
Detektivní povídka, ve které čtenář má od začátku naznačenu neobvyklou pohnutku zločinu a teprve během děje so dozví, jak může takováto pohnutka vzniknout. každý čtenář se může sám pokusit dospět k vyřešení případu, ve kterém nechybí zápletky a samozřejmě napětí.
![Galadwen Galadwen](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/44975/galadwen-6X6.jpg?v=1591529942)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Klidně odvyprávěná detektivka, příjemná, pokud se tak dá o detektivce mluvit, dokonce i s trochou humoru a pěknou atmosférou jižních Čech za první republiky. Konec docela naturalistický včetně popravy zločince.
Poslouchala jsem načtené na youtube, velmi doporučuji.
![jaroiva jaroiva](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/146673/m_jaroiva-8Oe.jpg?v=1540821003)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Na konci trochu Deus ex machina. Ale celkově moc pěkná detektivka. Trochu starosvětský způsob vyprávění se krásně hodil k metodám vyšetřování. A odpovídal tomu i motiv činu.
Dohromady na člověka dýchne příjemná dobová atmosféra.
Žádné zbytečnosti, přímočaré líčení událostí. Přesto i za skoro 80 let po vydání je kniha zajímavá.
![janina66 janina66](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/248533/m_janina66-yYh.jpg?v=1567787826)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Příjemná, milá detektivka ze staré doby Prahy a zejména jižních Čech. Líbilo se mi, jak dříve vyšetřovali zločin. Žádná DNA ani forezní tým jako v novodobých detektivkách. Poslouchala jsem audio.
![IHT IHT](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/183457/m_iht-VwE.jpg?v=1552341761)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pekny pribeh, poutave napsane, ale verohodnost nulova - u "profesora etikety" (ci etiky?) bych ocekaval vyssi citlivost a alespon zakladni empatii.
![Pebra Pebra](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/218077/m_pebra-cJl.jpg?v=1550510486)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Detektivní zápletka dobrá, ačkoli došlo k záměně slov etika a etiketa :). Ale poslouchala jsem jako audioknihu, tak nevím, jestli to nepopletli ve studiu.
![Vesmich Vesmich](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pro mě docela objev. Takové poklidné vyprávění o někom, koho by nebylo radno potkat, ovšem kdyby ho jedna potkala, jistě by ji okouzlil. Prostě takový jemný, příjemný, milý a okouzlující psychopat. Taková povídka, ve které není snad jediné slovo navíc.
![Ava365 Ava365](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/293095/m_ava365-T6o.jpg?v=1576432854)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Hezká česká detektivka od mně neznámého autora okořeněná notnou dávkou inteligentního humoru. Na někoho možná bude působit poněkud archaicky, ale dle mého rozhodně stojí za přečtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zajímavě a nevšedně napsaná detektivka, tento styl psaní byl doc MUDr Šteflovi vlastní. Poskytuje i poučení a vybízí k přemýšlení - doporučuji.
1946 | ![]() |
1947 | ![]() |
1958 | ![]() |
1958 | ![]() |
1944 | ![]() |
Moc hezká starší detektivka, která se úplně liší od toho, co se píše dnes. Přesto ji mohu vřele doporučit milovníkům chytré detektivky.