Vražda ze zdvořilosti
Jiří Štefl
Detektivní povídka:V této povídce čtenář ví od začátku nebo má naznačenu neobvyklou pohnutku zločinu a teprve během děje se dozví,jak takováto pohnutka vznikla.Děj, který začíná jako prostá tragická příhoda, rozvíjí se do podivných zákrutů, zanechává zcela zvláštní stopu a připravuje mnohé starosti všem těm, kteří jej mají spolehlivě vyřešit.... celý text
Klidně odvyprávěná detektivka, příjemná, pokud se tak dá o detektivce mluvit, dokonce i s trochou humoru a pěknou atmosférou jižních Čech za první republiky. Konec docela naturalistický včetně popravy zločince.
Poslouchala jsem načtené na youtube, velmi doporučuji.
Na konci trochu Deus ex machina. Ale celkově moc pěkná detektivka. Trochu starosvětský způsob vyprávění se krásně hodil k metodám vyšetřování. A odpovídal tomu i motiv činu.
Dohromady na člověka dýchne příjemná dobová atmosféra.
Žádné zbytečnosti, přímočaré líčení událostí. Přesto i za skoro 80 let po vydání je kniha zajímavá.
Příjemná, milá detektivka ze staré doby Prahy a zejména jižních Čech. Líbilo se mi, jak dříve vyšetřovali zločin. Žádná DNA ani forezní tým jako v novodobých detektivkách. Poslouchala jsem audio.
Pekny pribeh, poutave napsane, ale verohodnost nulova - u "profesora etikety" (ci etiky?) bych ocekaval vyssi citlivost a alespon zakladni empatii.
Detektivní zápletka dobrá, ačkoli došlo k záměně slov etika a etiketa :). Ale poslouchala jsem jako audioknihu, tak nevím, jestli to nepopletli ve studiu.
Pro mě docela objev. Takové poklidné vyprávění o někom, koho by nebylo radno potkat, ovšem kdyby ho jedna potkala, jistě by ji okouzlil. Prostě takový jemný, příjemný, milý a okouzlující psychopat. Taková povídka, ve které není snad jediné slovo navíc.
Hezká česká detektivka od mně neznámého autora okořeněná notnou dávkou inteligentního humoru. Na někoho možná bude působit poněkud archaicky, ale dle mého rozhodně stojí za přečtení.
Zajímavě a nevšedně napsaná detektivka, tento styl psaní byl doc MUDr Šteflovi vlastní. Poskytuje i poučení a vybízí k přemýšlení - doporučuji.
1946 | Vražda ze zdvořilosti |
1947 | Vrah duší |
1958 | Lékař hovoří s dětmi |
1958 | Medicínské historky |
1944 | Případ profesora Rocha |
Moc hezká starší detektivka, která se úplně liší od toho, co se píše dnes. Přesto ji mohu vřele doporučit milovníkům chytré detektivky.