Vraždící klaun: Portrét sériového vraha - Terry Sullivan | Databáze knih

Vraždící klaun: Portrét sériového vraha

Vraždící klaun: Portrét sériového vraha
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/549739/bmid_vrazdici-klaun-portret-serioveho-vraha.png 4 27 27

Je prosinec roku 1978. Patnáctiletý Rob Piest vyjde z lékárny, kde dělá brigádu. To je naposled, kdy ho někdo vidí živého. Hlavním podezřelým se brzy stává jistý John Wayne Gacy, který krátce před Robovým zmizením lékárnu navštívil. Když se na něj však policie zaměří, začnou postupně vycházet najevo další skutečnosti. Protože John Gacy je sériový vrah. A úkol vyšetřovatelů je jasný: zajistit, aby tento člověk už nikdy nikomu neublížil. Terry Sullivan, muž, který vedl stíhání Johna Gacyho, se v této knize vrací k nejslavnějšímu případu své kariéry a mapuje celou jeho historii – od chvíle, kdy se Gacy poprvé dostal do hledáčku zákona, až do samotného vynesení rozsudku. Spolu s ním a s jeho týmem se můžete i vy vydat po stopách muže, který si vysloužil přezdívku „Vraždící klaun“.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Vendeta

Killer Clown: The John Wayne Gacy Murders, 1983

MamaKnihomolka
dnes 4.5 z 5

Trochu mi trvalo, než jsem napsala tuto recenzi a celkově, než jsem to všechno zpracovala. S těmito knihami to mám tak, že jsem jimi fascinovaná, ale zároveň z nich mám mrazivý pocit a jsem smutná.

Boží ořízka a obálka musí uchvátit každého milovníka True crime, ač bych řekla, že je za mě zbytečné a zavádějící poukazovat a dávat do názvu, že to byl klaun. Protože až doteď jsem si myslela, že na přestrojení za klauna lákal své oběti, což tak opravdu není. Ale chápu, že 'vraždící klaun' utkví v paměti snáz.

Kniha je skvěle a čtivě napsaná i přesto, že je to z velké části policejní vyšetřování a soud. Tady je to totiž tak dobře pojaté, že se stále něco děje a chcete číst dál. Jediné co mě po nějaké době přestalo bavit, byly sledovačky Gacyho a soud.
Mrazivost celého případu doplňují přiložené fotografie, ale pro mě jich tam bylo málo.

Shlédla jsem i minisérii na Netflixu: Rozhovor s vrahem: Výpověď Johna Waynea Gacyho. Je opravdu neuvěřitelné jaký dopad má případ Johna Gacyho na společnost i po více než čtyřiceti letech. A jelikož stále některé obětí nejsou identifikované, ještě mít nejspíš bude.

Lukáš987
06.03.2025 4.5 z 5

John Wayne Gacy - vraždící klaun portrét sériového vraha s povedenou ořízkou připomínající starý spis.
Takový reálný Pennywise. Po stopách vraždícího klauna, který hodně dlouho unikal, který byl vlivným občanem, manipulátorem a vychloubačnou vraždící bestií. Přes honičky v autech, přátelský pokec, popíjení drinků a prima večeři se dostáváme doslova pod povrch Johna Wayne Gacyho... Pod povrch jeho domu, kde jak se ukáže měl uskladněno něco, z čeho se udělalo mdlo i těm nejotrlejším. Obhajoba stavěná na nepříčetnosti a větě "Jestliže Gacyho přihlásíte za normálního, pak je vaše pojetí normálnosti naprosto zkreslené" uff to chce mít silný žaludek.
Dokládání důkazů, soudní líčení a obhajoba monstra v těle byznysmena, politika a klauna. Následné rozmetání obhajoby na důkazech jeho příčetnosti, na tom, že právě on rozeznal rozdíl mezi správným a špatným. Opravdu se to stalo. Gacyho případ bude už navěky součástí dějin Chicaga.
Poslední Gacyho slova: "Polibte mi p*del"
Popraven smrtící injekcí.

Anushka1
20.02.2025 3.5 z 5

Hned na začátku říkám, že pokud nemáte rádi delší popisy policejního vyšetřování, tak kniha nebude úplně pro vás. Protože dostat za mříže jednoho z "nejplodnějších" sériových vrahů USA nebylo jednoduché. John Wayne Gacy řídil na území Chicaga v 80. letech minulého století a na pozor se před ním museli mít mladí muži a chlapci. Pouta a provaz byl jeho modus operandi a pod jeho domem skončilo skoro 30 mladíků, zbytek pak v nedaleké řece (pod domem už nebylo místo). To, že zneužíval důvěry mladých lidí, kteří často hledali jen práci, mi na tom přijde přímo odporné. Bohužel v knize není moc rozebrán jeho život před vraždami. V druhé části knihy je pak popsán soud, který pro pozůstalé musel být přímo peklem. Za mě povedená kniha v tomto žánru, ač mám i oblíbenější.

netty.vanity
15.02.2025 3.5 z 5

Prokousat se prvními 160 stránkami opravdu nebylo lehké. Čtenář si musí zvyknout na styl psaní ala policejní protokol, takže bohužel plno nezáživných detailů. Po objevení těl pod domem se to konečně rozjede. Za mě existují asi více fascinující sérioví vrazi, ale Gacy patří bezpochyb k těm největším jménům a stojí za to knihu přečíst.

Maraiser
26.01.2025 4 z 5

Především v první polovině je patrné, že se vychází z policejních protokolů. Je to takový mišmaš, který může nebavit. Na druhou stranu je sakra podrobný, takže si občas řeknete, co to ti policajti blbnou. Ale na třetí stranu je potřeba si uvědomit, že jde o druhou polovinu sedmdesátých let, kdy se vše muselo dělat osobně, ručně.
Jako celek je kniha ale velice zajímavá. Soudní proces je napsán skvěle.

Bubulka
24.01.2025 3 z 5

Nejsem si jistá jak knihu popsat a ohodnotit.
Pravdivý příběh sériového vraha, je rozhodně zajímavý... je až k nevíře, že dokázal zabít a zneužít tolik mladých kluků, než se dostal za mříže.
Ovšem čtení pro mě bylo docela utrpení, kniha je velmi obsáhlá, obsahuje spoustu nepodstatných informací, spousta se jich navíc opakuje. Připomínalo mi to spís nějaký policejní protokol, než kniha pro širší oblast čtenářů.

Jidu
05.01.2025 3.5 z 5

Z této knihy jednoznačně běhá mráz po zádech. Terry, autor, ale zejména člověk, který vedl vyšetřování proti Gacyemu, se vrací ve vzpomínkách do největšího případu své kariéry.

Příběh je vyprávěn takovým klasickým, faktickým stylem, jak má true crime ve zvyku. Já se přiznám, že si na ten styl stále trochu zvykám, nedokáže mě tolik pohltit, ale rozhodně ho nehaním. Přesně takový se k tomuto žánru hodí.

Co ale zkritizovat musím, a to tak, že beru 30%, je první část - vyšetřování. Kolikrát jsem si připadala, že čtu to samé. Opakující se fráze, situace apod. Chápu, že jde o detaily, ale zase nemusím vědět, jestli jedli 300g nebo 200g stejk.

Další věcí a myslím, že v dnešní době už je to absolutně neodpustitelné - masový/sériový. Opět je to tu špatně a opět mi to pije krev. Vím, jak se to stalo, vím, že to je z aj, ale to už je TAK profláknuté, že zkrátka neodpouštím.

Po vyšetřování příběh začal gradovat a zacházet do detailů, které mi nedělali dobře a nechápu, že toto dokáže člověk člověku udělat.

Suma sumárum - rozhodně jsem ráda, že jsem se o tomto "člověku" dozvěděla něco víc, má to pár chyb, ale rozhodně doporučuji.

blackoutzuzi
04.01.2025 4.5 z 5

Fanoušky true crime by tahle kniha rozhodně neměla minout!:) Věnuje se velmi známému sériovemu zabijákovi - Johnu Gacymu.

Dozvíte se zde celou historii případu, od samotného počátku až po soud. Napsaná je perfektně, ač případ to je dost znepokojující, ani nevím kolikrát jsem si říkala "wtf ten Gacy byl fakt magor"..

Přidaná hodnota je rozhodně ta, že kniha není napsaná "jen tak od stolu za pomocí Wikipedie" ale jeden z autorů knihy - Terry Sullivan, byl žalobcem v úřadu státního návladního a vedl vyšetřování případu Johna Gacyho (což byl zároveň nejslavnější případ celé jeho kariéry), a tak se nám čtenářům dostávají věrohodné informace přímo z první ruky od někoho, kdo byl u případu sám angažovaný.

Za mě jednoznačně velké doporůčo:)

Lucciella_L
14.12.2024 4 z 5

Příběh sériového vraha Gacyho.

Knížka je psána z pohledu vyšetřovatele, který Gacyho vyšetřoval, takže se jedná o informace "z první ruky".

Co mě ale neskutečně zaráželo (a možná i vytáčelo), byl postup policie v době, kdy ještě neměla potvrzené oběti a Gacyho sledovala... To je vážně běžné, že chodí s podezřelým pařit?

První půlka knížky byla taková táhlá, moc mě nebavila. Rozjelo se to ve chvíli, kdy začali odhalovat mrtvoly a rozjelo se vyšetřování se vším všudy. Pak už to mělo pořádné grády.

Nad čím zůstává rozum stát, je to, čeho byl Gacy schopný...

Rozhodně to stojí za přečtení a pro milovníky true crimi je to TOP.