Vraždy v Kingfisher Hille
Sophie Hannah
Hercule Poirot (Sophie Hannahové) série
Najslávnejší detektív všetkých čias Hercule Poirot opäť ožíva v celkom novom príbehu. Britská spisovateľka Sophie Hannahová aj tentoraz zosnovala poriadne zamotanú detektívnu zápletku, ktorú môže rozpliesť iba geniálny Belgičan so svojimi malými sivými bunkami. Hercule Poirot cestuje v luxusnom autobuse z Londýna do honosného vidieckeho sídla v Kingfisher Hille. Pozval ho tam Richard Devonport, ktorému nedávno zavraždili brata Franka. Slávny detektív má dokázať, že Frankovu smrť nezapríčinila Richardova snúbenica Helen. K tejto žiadosti pridal hostiteľ zvláštnu podmienku: Poirot musí pred ostatnými členmi devonportovskej rodiny zatajiť pravý dôvod svojej návštevy. Počas cesty autobusom sa odrazu postaví jedna očividne rozrušená cestujúca a chce vystúpiť. Tvrdí, že ak ostane sedieť na svojom sedadle, zavraždia ju. Po výmene miest prebehne zvyšok cesty pokojne. Poirot má však z toho zlý pocit a jeho obavy sa naplnia, keď v sídle Devonportovcov nájdu bezduché telo s lístkom, na ktorom stojí: „... sadli ste si na miesto, kam ste nemali“. Mohli by táto nová vražda a bizarný incident v autobuse viesť k vyriešeniu záhady, kto zabil Franka Devonporta? Podarí sa Poirotovi nájsť skutočného vraha a zachrániť tak nevinnú ženu pred šibenicou?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2020 , Slovenský spisovateľOriginální název:
The Killings at Kingfisher Hill, 2020
Toto je už třetí kniha od Hannah a musím říct, že jsem spokojená. Nebudu porovnávat, která z autorek je lepší, to mi nepřísluší. Každá má něco a Poirot je spojuje.
Zápletka je zde perfektní, něco jsem uhodla, ale pachatele tedy ne. A o tom je správná detektivka. Takže dávám plný počet a určitě doporučuji.
(5. 4. 21 - 9 721 - 26)
Musím říci, že knihy autorky s H.Poirotem, mě baví. Je to zauzlené, je to prima hádanka v duchu staré detektivky. Je mi v zásadě jedno, že někdo říká, že to není Poirot Agathy Christie, ale základ tam je. To mi stačí. Proč psát úplný plagiát, když člověk v rámci možností může zůstat svůj.
Tak Agatha je jen jedna, o tom žádná. Proto jsem dlouho váhala, jestli mám knížky od Hannah vůbec číst. Tahle je moje první. No, dalo se to, i když Poirot mi přišel tak trochu "bez šťávy". Ale zamotané to bylo pěkně.
Já jsem byla spokojena. Zamotané to bylo tak, že bych začala podezírat sama sebe. Jako vrah se choval snad každý, samozřejmě krom vraha. :) Neotřelé, byť složité. Rozhodně to Poirot byl. :)
Úplně se mi uskvarili mozkové závity urputnou snahou zůstat v obraze a stíhat myšlenkové pochody Poirota, což byl ale předem prohrany boj. Fuj, to bylo složitý...
Na rozdíl od některých jiných fanoušků Agathy já mám Sophii Hannah ráda a jsem vděčná, že Poirot díky ní žije dál a že se mohl podívat třeba i na Ledňáčkův vrch, který je pro vraždy jako dělaný. Tento díl mě ale přece jenom trochu zklamal - rozuzlení nijak zvlášť zajímavé, finále uspěchané, některé odbočky nedodělané a potenciál nevyčerpán. Ještěže to aspoň trochu vylepšila návštěva u tety Hester. Stejně budu ale nedočkavě vyhlížet další případ. :)
Nezklamala, řekla bych dokonce, že se mi tato kniha líbila nejvíc z té nové Herculovské série. Dost podezřelých, zamotané zápletky a klasické vyřešení na závěr...
vraždy detektivní a krimi romány rodinné vztahy Velká Británie Hercule Poirot pátrání detektivovéAutorovy další knížky
2015 | Pusinka |
2014 | Vraždy s monogramem |
2022 | Dokonalé děti |
2015 | Bludná sdělení |
2008 | Ztráty a lži |
Tato kniha mě oproti minulým dílům opravdu pohltila. Hned od začátku jsem byla napnutá a vydrželo to do konce. Žádná hluchá místa, vše mělo svůj smysl, některé hádanky jsem dokázala rozluštit, jiné jsem tušila. Některé byly pro mne záhadou až do rozuzlení. A tak to má u správné detektivky být. Za mě zatím nejlepší Hercule Poirot od této autorky.