Vražedná pomsta
Suzanne Collins
Hunger Games / Hry o život série
Hunger games slaví deset let! My slavíme také, speciálním vydáním s novými obálkami. Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných... Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí nebo se plamínek vzpoury rozhoří naplno? Druhý díl světového knižního bestselleru.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , Fragment (ČR)Originální název:
Catching Fire, 2009
(SPOILER)
Casto se mi do dalsich dilu nechce, protoze obcas to byva vareni z vody, ale tahle serie je jednim slovem skvela.
To, ze se hlavni postavy dostanou zpatky do areny a ze to bude jeste napinavejsi nez predtim jsem uprimne necekala. Nemuzu se dockat tretiho dilu.
Co na to říct, připadám si jako poslední, kdo tuto sérii čte (poslouchá) a nechápu, že jsem s tím tak dlouho otálela. A audiokniha je výborně namluvená, doporučuji.
Posloucháno jako audiokniha, krásně namluvené. Určitě lepší než 1 víc akce víc zvratů. Je zajímavé jak se vlastně Katniss stane symbolem revoluce/vzdoru i když by vlastně sama nic nebyla schopná náplanovat, protože je stratég jak noha:D.
Druhý diel bol veľmi napínavý. Nečakala som, že sa stane čo sa stalo, no príbeh bol super. Mám veľmi rada Peetu ako postavu v knihe, ale aj ostatných, aj samotnú Katnis. Je to síce určené mladšiemu čitateľovi, no mňa táto séria úplne chytila a nepustila, takže som samozrejme po dvojke siahla hneď po ďalšej knihe, lebo som bola zvedavá, ako to celé skončí.
(SPOILER) Kdybych neměla nutkání knížky dočítat, Vražednou pomstu snad odložím. Další hladové hry, kde Katniss zase ukáže jejich tvůrcům prostředníček, když jim tentokrát celou arénu vyhodí do vzduchu, a zase je nervní z toho, že teď už ji za to ale určitě zabijou. Myšlenka celé té knihy se mi příčí, to, že má někdo potřebu vymýšlet si příběhy o mučení a vraždění dětí, které před tím, než je vypustí na smrt, dostanou osobního vizážistu, hezké šaty a velkou večeři.
Tenhle díl se mi líbil ještě víc než první, i když jsem v to ani nedoufala. To, co Katniss a Peetovi přichystají Čtvrtohry jsem tušila, ale stejně mě to neuvěřitelně zasáhlo.
Autorka má talent vykreslit postavy tak, že každá z nich teď obývá část mého srdce. Na hlavní hrdinku v zhruba v mém věku, která by mi byla tak sympatická, jsem už dlouho nenarazila. Osobně mám radši Hurikána než Peetu, ale přála bych si, aby skončila s tím druhým, protože se mi zdá, že se k sobě víc hodí.
Tak se jdu vrhnout na závěrečný díl série, než se rozskočím nedočkavostí!
To bylo úžasný. Laťka stejně vysoko jako u prvního dílu (to se v sériích často nestává). Parádně jsem si to užila
Druhý díl mě dostal!! Nečekala jsem, že by mohl být stejně dobrý jako jednička. Fandím všem, brečím, doufám, chvíli chci Peetu, chvíli Hurykána... tolik emocí! Konec překvapil a donutil mě hned otevřít trojku. Doporučuji!
Po jedničce jsem si dala krátkou pauzu. Filmové zpracování jsem nedokoukala a bála jsem se, že mě ani kniha neuchvátí. Nakonec jsem se do toho ale pustila a jedině dobře. Už jednička se mi knižně (audioknižně) líbila a dvojka byla za mě ještě lepší. Návrat do arény jsem nečekala, ale za mě skvělý zvrat. Jak jsem se dlouho na sérii netvářila, tak jsem nakonec ráda, že jsem se do ní pustila.
Katniss a Peetu čeká turné vítězů. Katniss si to u Kapitolu svým trikem s bobulemi pěkně zavařila. Do jejího domu ve vesnici vítězů přijíždí sám prezident Coryo, aby ji varoval před dalšími kiksy.
Katniss nyní musí hrát svou roli oddané nevěsty Peety Melarka. Do čehož se jí moc nechce, jelikož se právě probudily její city k Hurikánovi.
Tento rok nastávají čtvrtohry, které musí být jedinečné a unikátní. A co čert nechtěl (a Coryo zařídil), jako splátci těchto čtvrtoher jsou vybráni bývalí vítězové hladových her.
Tedy se koná velký návrat do arény. Poznáváme ostatní vítěze, kteří jsou někteří sympatičtí (ach ten Finnick) i nesympatičtí, důmyslnost letošních her i pozadí toho, co Katniss svými slovy a činy nevědomky rozpoutala. Co se mezitím děje v okolních krajích a čemu už asi nezabrání ani všemocný Coryo. Konec byl pro mě velkým překvapením a jsem zvědavá, jak celá série skončí.
V minulosti, když druhý díl vyšel nejen jako film, ale též v papírové verzi, mě uchvátil.
Nyní doposloucháno jako audiokniha a musím uznat, že jelikož se "Vražedná pomsta" rádi do kategorie Young adult - najdou se zde maličkosti, které je nutné zmínit:
1) velký důraz na emoce a myšlenkové pochody - hlavní hrdinka jedná většinu knihy nerozhodně a ubrečeně, neschopná vyřešit milostný trojúhelník mezi ní Peetou a Hurikánem
2) nudný zdlouhavý úvod - bez něj by však nemohlo vyprávění pokračovat
3) hrozně moc postav (vítězové minulých her) - popisování pár větami ve druhé třetině knihy
Jak už velmi často bývá, druhý díl se prvnímu nevyrovná, ale jako audiokniha se poslouchala "Vražedná pomsta" velmi dobře.
Nebylo to vůbec špatné, ale na první díl to nemělo. První část se občas vlekla a jak už tady někdo psal, tak část s arénou byla už trochu ohraná. Nicméně se mi tenhle příběh stále velmi líbí a kniha se četla velmi plynule. Jsem zvědavá na poslední díl.
Super pokračování příběhu. Děj velmi dobře plyne a hltala jsem další a další slova, abych se dopracovala ke konci.
Nevím proč jsem se téhle sérii tak dlouho vyhýbala. Námět je úplně úžasný, neotřelý a styl psaní mně výborně sedí.
Těším se, co přinese poslední díl.
Měla jsem trošku obavy z velkého intrikování a politikaření, ale všechno do sebe zapadá a to co tam je, tam prostě patří.
I druhý díl ze série je velmi čtivý.
Místy i napínavý.
Místy byste hlavní hrdinku přetrhli, protože je jí všechno jasné.
A největší bonus od prvního dílo je ten, že postavy začínají intrikovat. Takže už nečteme "jen" popis sportovního klání...
(a na nějakou hlubší myšlenku stále čekám. Ale třeba ji autorka vysvětlí stejně lehce jako ty intriky a já ji vůbec nepostřehnu...)
Druhý díl série nebyl špatný, ale na první rozhodně nemá.
Děj v první polovině knihy ubíhá pomalu a druhá část s arénou už prostě nebyla novou myšlenkou. Přesto se mi ale kniha líbila, ačkoliv nechápu takovou popularitu.
Tenhle díl mě moc bavil. Hodně se mi zalíbilo sestavení arény a celkově to mělo úplně jinou atmosféru. Ze začatku mě to moc nechytlo a trochu jsem se bála, že mě to nebude bavit tak, jak ten první. Říkala jsem si, že bez her, to nebudu ono, ale tohle jsem nečekala. V téhle knize se fakt nedá odhadnout skoro nic. Série nejspíš zůstane v mém srdíčku a těším se, až se pak dostanu i k filmům, ale samozřejmě knížky mají přednost. ;)
No i přes hlasování o tom co budu číst po prvním díle jsem bohužel neodolala a přečetla si díl druhý a opět musím uznat, že je to skvělý díl, skvěle se to čte a dokonce bych řekla, že Vás kniha nepustí dokud ji nedočtete, takže kdo ještě nečetl určitě se do toho pusťte. Kdo nemá rád filmy kvůli tomu jak moc je to drastické tak kniha je, z mého pohledu, romanticky napsaná.
antiutopie, dystopie, kakotopie láska boj o přežití zfilmováno revoluce reality show pro dospívající mládež (young adult)
2010 | Aréna smrti |
2012 | Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru |
2011 | Síla vzdoru |
2020 | Balada o ptácích a hadech |
2010 | Vražedná pomsta |
Tak to je prach obyčejná tvrdá totalita