Vražedná pomsta
Suzanne Collins
Hunger Games / Hry o život série
Hunger games slaví deset let! My slavíme také, speciálním vydáním s novými obálkami. Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných... Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí nebo se plamínek vzpoury rozhoří naplno? Druhý díl světového knižního bestselleru.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , Fragment (ČR)Originální název:
Catching Fire, 2009
Druhé díly bývají většinou nejslabší ze série. Chvílemi to tato kniha splňovala a chvíly ne. Dost mě stávalo jak se Katniss pořad nemohla rozhodnout koho vlastně miluje a chvílemi jsem na knihu řvala tak už si výběr sakra! No jednoduše kniha se mi líbila ale jelikož jsem absolutně alergická na romantiků tak jsem chvílemi myslela že ji přestání číst. Dávám proto 4*.
Vražedná pomsta se mi líbila o trochu méně než první díl, první polovina knihy neutíkala tak jak jsem byla zvyklá z první knihy a trošku trvalo než se příběh rozjel. Opět mě dostávaly pasáže z arény, jsou velice napínavé a originálně vymyšlené. Ale první kniha byla o trošku lepší.
Druhý díl byl stejně skvělý jako první, ale zase odlišným způsobem. Líbí se mi, že se Katniss rozhodla bojovat a už není takový zaprdlá jako v prvním díle. Napínavé, čtivé, příjemné čtení, ve kterém jsem si hrozně rychle oblíbila většinu postav.
Podle mého názoru byla první knížka o trošku lepší, ale i tenhle díl byl velice čtivý a napínavý.
I jako první díl, byla tahle kniha strašně moc čtivá. Dokáže čtenáře prostě vtáhnout do děje. Chvílemi to sice bylo táhle nebo lehce nezáživné, ale na kráse to neubírá. Sem tam mi lezla na nervy i sama Katniss, ale mnoho jiných chvílí mi to vynahradilo.
Opět to považuji za skvělý díl, který stojí za přečtení (pokud máte rádi tento druh příběhů).
Rozhodně se v knize dá najít několik neotřelých nápadů a překvapivých okamžiků.
Velká deviza této knihy je, že si na nic nehraje a je relativně krátká. Jinak se jedná o velmi důstojné pokračování jedničky.
Dvojka snad ještě zajímavější než jednička, především propracovanost celé arény a konečně i vývoje jednotlivých postav, především to - že Katnis si konečně uvědomí co pro ni Peeta znamená. :-)
Druhý díl nezklamal... Kniha dokáže čtenáře vtáhnout do děje, takže nebyl problém ji během pár dnů přečíst. Všechny okamžiky jsem prožívala s hlavní hrdinkou Katniss, kterou mám mimochodem moc ráda. Úplně nejoblíbenější postavou se však stal Finnick Odair! :D Viděla jsem i film, ale jsem moc ráda, že jsem si přečetla i knihu, protože věci, které mi ve filmu nebyly jasné mi kniha objasnila. Prostě super kniha!
Čekala jsem, že dvojka bude horší. Skoro u všech sérií, které jsem četla to tak bylo, tady ale nikoli.
Vražedná pomsta se mi líbila stejně, jako první díl, díky naprosto skvěle vymyšlené aréně snad ještě trošku víc. Konec byl opravdu wow a nešlo ihned nejít na třetí díl!
Pokračování taktéž super!
Celý ten nápad o tom, že půjdou vítězové opět bojovat do arény proti sobě, což nebylo vůbec spravedlivé, bylo zajímavé.
Všechny zápletky, akční scény tak i tak romantické byly vymyšleny výborně.
Suzanne Collins odvedla i tady dobrou práci.
(POZOR! - možné vyzrazení děje) Vynikající pokračování aneb jak se nevinný (a ještě k tomu hraný) románek mezi Katniss a Peetou změní v nebezpečnou hru prezidenta Snowa při udžení klidu v celém Panemu, při které nejde jenom o životy dvou hrdinů, ale dokonce i o životy celých jejich rodin a jejich přátel. Nakonec mě neskutečně překvapilo, že Třináctý kraj existuje a také to, že půlka vítězů věděla o chystané rebélii. :)
Poprvé v životě jsem se vrátil k nějaké knižní sérii a čtu ji podruhé, Hunger Games je kritizováno spoustu lidmi za podobnost se sérií Battle Royale či jinými ať už knihami či filmy obsahujícími televizní reality show s bojem na život a na smrt. Ano, přiznávám, že námět není tedy úplně původní, ale daleko důležitější je dle mého názoru, jak se autor zhostí jeho zpracování. Suzzane Collins se to povedlo výborně a výsledkem je neuvěřitelně čtivá trilogie, kde si každý najde to svoje, ať už je to rebelování proti utlačovatelskému systému, napínavý boj o přežití či dilema v lásce. Druhý díl se daleko více zaměřuje na psychickou stránku hlavní hrdinky a boje je tedy o poznání méně, i tak ale čtenáře naprosto chytne a nečekanými dějovými zvraty ho postupně dostává do kolen. Autorce opět patří uznání za neuvěřitelnou rozmanitost prostředí knihy a koncept dystopie, která se na povrchu tváří jako nejkrásnější místo k životu, ale pod barevnou schránkou skrývá velice temný vnitřek.
Je to skvělá série. Ze začátku trošku nuda, ale potom se to rozjelo. Hunger games doporučuji všem, co mají rádi scifi.
Občas mě samotnou zaráží, proč se můj názor liší od většinového- "První díl o mnoho lepší než druhý". V tomto případě však vím čím to je. Aréna smrti byla o lásce, jak sesterské, tak o milostném trojúhelníku Katniss, Peety a Hurikána. Zatímco druhá kniha byla spíše více o taktizování, politice, principech vzpoury a lidské společnosti, což mě jako člověka asi málo romantického zaujalo více. To je jedna stránka věci- děj. Zadruhé v příběhu vždy koukám na dovednost autora manipulovat s city čtenáře, umění udržet napětí, vyvrcholit děj ve správnou chvíli a neopomenout přitom smysl pro detail. Tohle všechno se autorce skvěle povedlo právě ve Vražedné pomstě, což jsem v prvním díle většinou postrádala. Dosvědčují to moje vlhké oči během čtení.
Líbilo se mi, že je v příběhu hodně zvratů a překvapení. Film jsem sice viděla už dřív, ale jsem ráda, že jsem četla i jeho knižní předlohu.
Druhý díl mi přišel o malinko slabší než díl první, ale i tak mě kniha bavila, byla napínavá a plná překvapení, knihy od spisovatelky Collins se pěkně čtou. Nejvíce se mi líbilo zakončení, když se Katniss zase povede obejít tvůrce her a dostat se z arény :)
Stejně skvělá jako první díl. Tak moc jsem se začetla, až jsem zjistila, že za dvě hodiny vstávám :-D Už se těším, až se pustím do posledního dílu.
antiutopie, dystopie, kakotopie láska boj o přežití zfilmováno revoluce reality show pro dospívající mládež (young adult)
2010 | Aréna smrti |
2012 | Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru |
2011 | Síla vzdoru |
2020 | Balada o ptácích a hadech |
2010 | Vražedná pomsta |
Ještě na začátku tohoto komentáře - SPOILER pro ty, co knihu ještě nečetli nebo nedočetli.
Toto je můj nejoblíbenější díl série. Při vyhlášení pravidel 75. Hladových her jsem chtěla ječet, jaký je Snow idiot (slušně řečeno). Při scéně v 11. kraji a při bičování Hurikána, jsem byla naštvaná, jak je svět nespravedlivý. Při Peetovu zastavení srdce jsem chtěla brečet. Při scénách s Johannou jsem se chtěla smát. Tato kniha splňuje všechno.
Katniss je navíc neuvěřitelně silná, což pro mě jen plus.