Vražedný chlad

Vražedný chlad
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382115/bmid_vrazedny-chlad-AuB-382115.jpg 4 655 655

Ve Three Pines se zase vraždí. A dokonce o Vánocích. Tentokrát se obětí stala zlá, sobecká, panovačná CC de Poitiers, která si v malebné kanadské vísce koupila „prokletý dům“. Zdá se, že její smrti nelituje vůbec nikdo včetně nejbližší rodiny a že důvod zabít ji měl tady snad každý. Navíc pachatel zvolil naprosto originální způsob vraždy – tak rafinovaný, že dokázal pořádně zamotat hlavu nejen místní policii, ale i vrchnímu inspektorovi Armandu Gamachovi z quebecké Sureté. Gamache však má oproti ostatním jednu velkou výhodu – dobře ví, že aby našel vraha, musí ho nejdřív pochopit. „Vražda je hluboce lidská věc, a to se týká jak zavražděného, tak i vraha.“ Druhá kniha detektivní řady z pera kanadské spisovatelky Louise Pennyové vynesla autorce prestižní cenu Agatha Award za nejlepší klasický kriminální román roku – a jejímu hlavnímu hrdinovi přirovnání k legendám: svéráznému Columbovi či jedinečnému Herculu Poirotovi.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Knižní klub

A Fatal Grace (Dead Cold), 2007

items
09.11.2018 4 z 5

Utekajte do obchodu, nakúpte croissanty, javorový sirup, veľa javorového sirupu a pustite sa do čítania!

Devil-Ivet
02.11.2018 3 z 5

Trochu lepší než Zátiší, ale ne o moc. Kniha mohla mít o něco méně stránek a vraha jsem odhalila brzo. Na druhou stranu jsem se rychleji začetla, protože jsem s Three Pines byla seznámena, takže jsem nemusela tápat, kdo je kdo.

witko
23.10.2018 3 z 5

Nějak mi moc nesedl pomalý a rozvláčný děj. Pochopil bych motiv, ale nějak se nedokáži vnitřně smířit s tím, kdo je pachatel.

faraonka
20.10.2018

Docela dobré.

SBH
07.10.2018 2 z 5

Začnu chválou. Kniha je napsaná opravdu krásným a bohatým jazykem a Lenka Uhlířová dostává za překlad palec nahoru. Dokonale vystavěná detektivka ve stylu A. Christie, sbírání důkazů, logické konstrukce, psychologie pachatele, žádné zběsilé honičky a střílečky. Byť byl způsob vraždy opravdu obskurní, všechno do sebe smysluplně zapadalo.
Přesto moje hodnocení nedosahuje pěti hvězd ani omylem. Pachatele jsem odhalila už v půlce knihy. Autorka téměř všechny svoje postavy nenávidí, jediným kladným superhrdinou je Gamache, čímž se stává poněkud plochým. Všichni se tak SRDEČNĚ přátelili, ale když šlo do tuhého, zalezli do ulity a nechali oběti napospas predátorům. Boční linie příběhu zůstaly tak nějak ošklivě nakousnuté a nedořešené. Nejistota ovšem není sexy v žádném oboru.
Přečetla jsem jedním dechem, ale nadšení se nedostavilo. Cíleně po dalších knihách autorky určitě pátrat nebudu.

Kalina
12.08.2018 4 z 5

Po poněkud, pro mne, pomalém a dlouhém úvodu se příběh stane zajímavým a poutavým. Určitě budu pokračovat ve čtení celé série.

petrarka72
04.08.2018 5 z 5

O matkách a dcerách, emocích potlačovaných a sdílených, soucitu a vzájemnosti - a hlavně o inspektorovi, který lidem rozumí, a přesto je miluje a považuje v podstatě za dobré... Navíc ta kniha je plná metafor, více či méně rafinovaných - neuvěřitelné u detektivky.

putpuda
01.08.2018 4 z 5

Taková příjemná detektivka, krapítek lepší než Zátiší. Určitě se pustím do dalších dílů....jen si dám pauzičku :D

Heluše852
07.07.2018 5 z 5

Další skvělá knížka z řady detektivek s inspektorem Gamachem

krákorka
06.07.2018 5 z 5

Knihy o vesničce Thee Pines jsou výborně napsané.

Elsinor024
23.06.2018 3 z 5

Atmosféru umí Louise Penny popsat poutavě, její postavy jsou sympatické a uvěřitelné. Nepotřebuje potoky krve, násilí a sex. Vysloužila si šest cen Agatha Award a spoustu dalších.
Jen už mi byla po třetině knížky jasná zápletka a vrah:) Ale právě kvůli autorčině nadání popisu situace to vlastně ani tak nevadí:)

pepa4081
26.05.2018 4 z 5

Pěkná detektivka se zajímavým způsobem vraždy. Inspektor Gamache mi je sympatický. Trochu mi připomíná mého oblíbeného Hercula Poirota. (Jen malinko mi vadily často používané francouzké fráze, protože jim nerozumím.) Určitě si brzy půjčím další knihu od paní Pennyové.
Uspokojivé.

AlčaVaca
11.05.2018 5 z 5

Pro mě opět příjemné čtení. I když nečtu sérii inspektora Gamache v pořadí, jak vychází. Malebné prostředí vesničky a jejich obyvatel mě ještě nezklamalo.

akdar72
12.04.2018 5 z 5

Příjemná detektivka, u které musíte od počátku přemýšlet a dávat si dohromady střípky mozaiky. Snadno se vžijete do inspektora Gamache. Je bez morbidních situací a také proto dávám plný počet hvězd.

Aymira
09.04.2018 4 z 5

Tento příběh již má poněkud hutnější atmosféru než úvodní Zátiší. Setkáváme se opět se známými postavami - obyvateli vesničky, i známým policejním týmem. Postupem děje se vrah stal celkem odhadnutelným, přesto závěrečné finále nebylo tak napínavé, jako některé scény v průběhu děje. Samotný závěr je poměrně dost otevřený a nepřinesl to, co jsem od něho očekávala, takže nemohu hodnotit plným počtem. Přesto už se nemohu dočkat, až se pustím do čtení následující knihy.

Marcela52
28.03.2018 4 z 5

Také tento druhý příběh inspektora Gamache se dobře četl. Zápletka mi ale tentokrát připadala trochu překombinovaná, přesto jsem knihu dočetla. I přes trochu krkolomné vyřešení případu, jsem si užila nejen poetické líčení zasněženého kanadského venkova, ale také celkovou atmosféru inteligentního vyšetřování bez zbytečných drastických detailů. Autorka má dar přenést čtenáře do útulného světa, které tento kout světa nabízí a "malovat" svým poetickým jazykem krásné scenérie, které známe většinou jen z romantických filmů. Doporučuji tedy jako "oddechovku" pro večery, kdy dává TV nekonečné seriály. Rozhodně daleko kultivovanější volba...

PetraBery
04.03.2018 4 z 5

Ráda jsem se vrátila do kanadské vesnice Three Pines, kde se stal další zločin, k jehož vyšetření byl povolán vrchní inspektor Armand Gamache. Detektivka bez potoků krve, pozvolné odkrývání pravdy a finále, které celkem překvapilo.

Magnovak
27.02.2018 4 z 5

Druhá v pořadí, atmosféra stejně úžasná, vlastně lepší, protože jsou Vánoce. Akorát se moc nedokážu ztotožnit se vším kolem víry, Boha, modlení a tak vůbec... Několik iracionálních momentů v knize mi zážitek nezkazilo (R-M která s Gamachem pročítá složky, Gamache v hořícím domě, když by tam měli jít hasiči, atd.)

A trochu za vlasy přitažené je i to, že několik postav je schopno neustále z hlavy vystřihnout verše, které si pamatují a to kolikrát jeden začne a druhý dokončí. To bych taky chtěla umět :)

Samozřejmě objednám další knihu a už teď se těším do bistra ke krbu a hlavně se těším, až Clara konečně potká Fortina.

ilčidlo
05.02.2018 5 z 5

Líbila se mi, hezky se mi četla.

TheGoldenHill
03.02.2018 5 z 5

A zase kanadská vesnička Three Pines, malebná a přátelská, kde se všichni navzájem znají, tak že i přijdete do svého domu a ve vaší vaně se koupe Váš soused. Nikdo nikdy nezamyká, všichni se mají rádi... a jen tak mimochodem - zase se tam vraždí.
Detektivka se mi moc líbila, ale popravdě musím říci, že jsem se dlouhých 70 stran do ní nemohla vůbec začíst a dokonce jsem ji už chtěla vrátit do knihovny. Pak stačila jedna jediná věta a už jsem ji nepustila z ruky.