Vrkoč
Lætitia Colombani
Tri ženy z troch kontinentov. Nepoznajú sa, napriek tomu ich spája mocné puto, ktorým je túžba po slobode, rovnosti a dôstojnom živote. Indka Smitá sa vzbúri proti krutej kastovníckej nespravodlivosti, ktorá bráni jej dcére chodiť do školy. Talianka Giulia sa vzoprie patriarchálnemu spôsobu života v mene svojej lásky k sikhskému utečencovi, ktorá jej ponúkne nové obzory. Úspešná emancipovaná kanadská advokátka Sarah ochorie na rakovinu a na vlastnej koži zažije diskrimináciu kruhov mocných, v ktorých niet miesta pre slabých a chorých. Román plný energie sa tak stáva dejiskom zápasu proti zlému osudu a výzvou na solidaritu. Vo všetkých troch príbehoch hrajú významnú úlohu ženské vlasy symbolizujúce dôstojnosť, ktoré sa napokon spoja do nádherného vrkoča ľudského porozumenia a nádeje.... celý text
Tri pribehy, tri zeny, tri osudy, ktere ve vas maji zanechat neco vic. Bohuzel to se u me nekonalo. Asi jsem moc cynicka nebo malo feministka, ale cela kniha mi prisla neskonale nudna. Chapu jeji presah, ocenuji i to, ze se na konci vsechny pribehy propoji, ale chybel mi tam nejaky vetsi boom. Neco, co by me donutilo se opravdu zamyslet. Co musim vyzdvihnout je indicky pribeh, o kterem bych si rada precetla klidne i celou knihu. Bohuzel zrovna u nej mi velmi chybelo zakonceni osudu hlavnich protagonistek. Chapu, ze to byl zamer, pro me to ale vyznelo spise nedokoncene.
Dnes jsem knížku dohltala a byla to paráda. Knížka na mě velmi zapůsobila. Tři ženy, tři osudy, tři země. Moc mě bavilo autorčino psaní .. jednoduché, stručné a jasné .. dávám 5***** každý má svá trápení a je důležíte se tomu nepoddat , bojovat a jít dál..
Minimalisticky a komorněji laděné. Ve formě lehkých povídek, které stopují tři zcela odlišné ženy. Má to takový soft rozměr, spoléhající na ženské instinkty.
Velice dobré čtení 5/5
Včera jsem přečetla Cop a jsem nadšená. Já budu vždycky thrillerová a detektivková holka, ale Odeon to (se mnou) prostě umí. Tři ženy, tři národnosti, tři příběhy, tři osudy, tři touhy. Skvělá kniha a bylo mi až líto, že tak brzy skončila.
Decentní název, žádná mediální masáž a přitom vynikající příběh o třech silných ženách. Zvlášť osud Indky Smity je těžko představitelný a šokující. Jsem ráda, že mne tato kniha neminula.
Knížka je útlá a velmi čtivá. Kapitoly jsou kraťoučké a mají spád. Doporučuji jako čtení do vlaku, před spaním a prostě jako hezké čtení ne vždy o hezkých věcech.
Přečteno jedním dechem během jednoho odpoledne. Nejzajímavější byl bezesporu příběh Indky, zejména kvůli tomu, jak je nám právě tato kultura vzdálená. Další dva osudy však do celého poselství knihy neskutečně seděly. Kdyby byl každý z příběhů samostatný, jistě by tolik nezaujal. Teprve po přečtení si člověk uvědomí, jak mohou být tak vzdálená místa propojená. Víc takových knih.