Vrkoč
Lætitia Colombani
Tri ženy z troch kontinentov. Nepoznajú sa, napriek tomu ich spája mocné puto, ktorým je túžba po slobode, rovnosti a dôstojnom živote. Indka Smitá sa vzbúri proti krutej kastovníckej nespravodlivosti, ktorá bráni jej dcére chodiť do školy. Talianka Giulia sa vzoprie patriarchálnemu spôsobu života v mene svojej lásky k sikhskému utečencovi, ktorá jej ponúkne nové obzory. Úspešná emancipovaná kanadská advokátka Sarah ochorie na rakovinu a na vlastnej koži zažije diskrimináciu kruhov mocných, v ktorých niet miesta pre slabých a chorých. Román plný energie sa tak stáva dejiskom zápasu proti zlému osudu a výzvou na solidaritu. Vo všetkých troch príbehoch hrajú významnú úlohu ženské vlasy symbolizujúce dôstojnosť, ktoré sa napokon spoja do nádherného vrkoča ľudského porozumenia a nádeje.... celý text
![NoraHudecová NoraHudecová](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/297864/m_norahudecova-O3U.jpg?v=1578498111)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tri silné príbehy, tri ženy. Smitá, Giulia Sarah sa nikdy nestretnú napriek tomu majú niečo spoločné. Smitá žije v Indii a bojuje za to, aby jej dcérka mohla chodiť do školy. Giulia sa snaží udržať rodinný podnik na Sicílii. Sarah sa ocitne vo vojne s ťažkou chorobou a snaží sa udržať si svoj život v Kanade. Napriek tomu, že sú ženy z rôznych kútov sveta a z rôznych sociálnych vrstiev ich životy sa napokon vzájomne prepletú. Krásny príbeh prečítaný takmer jedným dychom.
![panjan panjan](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/14098/14098.jpg?v=1381127951)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tři krátké feministické novelky, nakonec jemně spletené dohromady. Celkem nic záludného a složitého co se kompozice, stylu a nějakého hlubšího přesahu týká. Když smotáte tři prameny vlasů dohromady = cop, a je to.
![eva3992 eva3992](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/109648/m_eva3992-6537d44845dc7.jpg?v=1698157641)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tři ženy, tři osudy, tři silné příběhy. Smita, nejubožejší z ubohých z indické vesnice. Siciliánka Giulia, která čelí hrozbě zániku rodinného podniku. Sarah z Kanady, úspěšná právnička a nečekaná nemoc. Všechny tři mají sílu vzdorovat, bojovat a vzepřít se osudu.
Velice silný námět. Vykresleny neskutečné rozdíly jednotlivých žen a míst, kde žijí, že se Vám ani nebude chtít věřit, že se příběhy odehrávají ve stejnou dobu. Rozdíl Indie a Kanady je neskutečný. Samostatně sledujeme osudy žen, které se nakonec nenásilně prolnou, avšak všechny příběhy spojuje jediné – silná žena, která chce bojovat s osudem.
Na toto téma bych brala i obsáhlejší knihu s více detaily. Bohužel mi úplně nesedl autorčin styl psaní, proto jedna hvězdička dolů, ale každopádně tato kniha by Vás neměla minout.
![Sandruš Sandruš](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/173270/m_sandrus-fxs.jpg?v=1641840325)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná kniha, kde se na konci všechny 3 příběhy určitým způsobem spojí.
Člověk si tady uvědomí, že i když si na svůj život stěžuje, jsou lidé kteří se mají mnohem hůř.
![Mindy Mindy](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/204899/m_mindy-jsR.jpg?v=1562610930)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Výborná knížka. Tři krásné příběhy z různých koutů zeměkoule. Až se nechce věřit, že se všechny odehrávají ve stejnou dobu. Krásné propojení na závěr, moc se mi to líbilo.
![Gedzita Gedzita](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/154106/m_gedzita-Zyr.jpg?v=1600974574)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Miluju knihy, ve kterých do sebe dějové linky na konci zakliknou jako puzzle. Zde navíc máme tři hrdinky ze tří tak odlišných prostředí, že si člověk na začátku říká, zda je vůbec lze prvázat... Osobně pro mě bylo nejsilnější zamyšlení nad kontrastem způsobu života kariéristky Sarah a údělem Samity. Nedokážu říct, který na mě působil tíživěji, jestli ten dobrovolný, nebo nedobrovolný.
![bosorka bosorka](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/3467/3467.jpg?v=1381127923)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tři ženy spoutané vlasem vinoucím se napříč třemi kontinenty. Tři příběhy různých žen, z různého sociálního zázemí, v různých životních situacích a podmínkách. Přesto provázané, minimálně touhou něco změnit a tím, že se umějí vzepřít, jsou silné. Nejpůsobivější byl příběh Indky Smity, určitě i proto, že si takový život vůbec nedokážeme představit, ji jsem absolutně obdivovala. Zároveň ale i Italka Giulia stála pevně na nohách a nedala se odradit zažitými zvyky. Nejslabší pak pro mě byly pasáže Sarah, tam bylo hodně předvídatelné, co se stane, navíc mám dojem, že podobných příběhů už jsem četla víc. Ale mozaiku osudů doplňoval pěkně.
![dark.ma93 dark.ma93](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22847/22847.jpg?v=1381127959)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Cop - generace napříč časem a místem spojené. Ti co vlasy darují, ti co je zpracují a ti co je nosí. Ale nebudu zastírat, že mě oslovil pouze příběh dítěte, které pracuje na úklidu latrín.
![veverka@ořech veverka@ořech](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
O této knize jsem slyšela jednu velmi pozitivní recenzi, proto jsem se rozhodla si ji také přečíst. Román se čte dobře, děj má spád. Střídání osudů tří žen žijících v naprosto rozdílném prostředí mi nevadilo. Autorka románu se nás čtenáře snaží přimět k zamyšlení - nad svým životem, nad svými postoji, nad tím, co jsme schopni/y udělat pro to, abychom učinili/y ve svém životě změnu. Možná proto jsou příběhy žen až tak vyhrocené, tak přehnané...
![micha-ella micha-ella](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Na rozdíl od předchozích komentářů se mi ty osudy žen zdály místy trochu přehnané, zvlášť ten z Indie. Vadilo mi promíchání kapitol.
![Kykeka Kykeka](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/203802/m_kykeka-Wbv.jpg?v=1540986911)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Cop je dokonalá kniha, která má všechno a to na pouhých 180 stranách. Donutí vás se zamyslet o životě, o povrchnosti, ve které jsme my Evropané dost možná excelentní, o tom, že máme neustále co jíst, že si fotíme kafíčka, jsme věčně nespokojení a v záchodě splachujeme pitnou vodou. Ta kniha neřeší environmentální problémy, ale má mezi řádky takový přesah, že se v myšlenkách dostanete do mnohých rovin a napadne vás spousta otázek. Cop aspiruje na jednu z top knih, které jsem kdy četla a jsem ráda, že ji mám v knihovně, čili 5/5.
![Erys Erys](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/137703/m_erys-Avr.jpg?v=1571721629)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Velmi silné příběhy tří velmi silných žen. Kniha se čte velice dobře díky napínavým koncům kapitol, které vás ženou číst hned kapitolu další. Mám moc ráda, když se příběhy postav prolínají do sebe, ač se nemusí nikdy potkat. Síla, vůle, rozhodnutí, to je to, co naše hrdinky spojuje v jeden silný provaz - cop.
![HanaNov HanaNov](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/40963/40963.jpg?v=1381127989)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Rozměry a tloušťkou nevelká, ale sdělením obrovská knížka, které bych si bez doporučení knihovnice vůbec nevšimla. A to by byla veliká škoda!
Tři obrazy ze života různých žen z různých koutů světa, odlišného vzdělání, náboženství, životního údělu. Tři obrazy diametrálně odlišných světů a životů. Tři ženy, které nemají vůbec nic společného a které by se nikdy nemohly setkat, přesto se jejich příběhy střetnou a když ne osobně, tak symbolicky se propojí.
Velice mě bavilo sledovat přemýšlení všech tří hlavních postav v krizové situaci, jejich vnitřní posun a vývoj vlastního Já pod tíhou těžké zkoušky. Všechny tři hrdinky dokážou přehodnotit svůj dosavadní život a své hodnoty a uskutečnit změnu nebo v případě Sarah přijmout realitu takovou, jaká je, rezignovat na povrchní hodnoty a uvědomit si ty skutečné, lidské.
Je to příběh výhradně o ženách a jejich vnitřní síle, přesto nevyznívá feministicky. Je to kniha s velkými myšlenkami, která rozhodně stojí za přečtení.
![Alethea_k Alethea_k](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Na knize oceňuji kompaktnost. Jednotlivé útržky textů dohromady fungují spolehlivě, jako jeden celek. Zamilovala jsem se do poselství, které autorka citlivě vepsala mezi řádky. Zbožňuji postavy, jelikož jsou naprosto reálné. I přes délku textu mi připadá, jako bych je znala odjakživa. Dokázala jsem s nimi soucítit. Autorka si zvolila velmi vážná témata, jež metaforicky propletla v podobě copu. Jsem opravdu nadšená. Nemám, co bych knize nebo autorce vytkla. Snad jen.... Chtěla bych o nich číst pořád a pořád. :)
![Lucka11 Lucka11](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak útla knižka s tak silným príbehom. Neuveriteľné !
Myslím, že takýto príbeh dokáže namotivovať k čítaniu aj človeka, ktorý nie je práve "knihomoľom"
![katallinka katallinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nemám skoro slov.... nejlepší kniha tohoto roku!!!! Příběh těchto žen mě neskutečně zasáhl. Po přečtení anotace mě nenapadlo, že bych se od knížky nemohla odtrhnout a přečetla ji téměř na jeden zátah.
Taky mě to okamžitě a skoro na jeden nádech vcuclo a nepustilo. Střídání povah a kultur je ve prospěch čtivosti. Úspornost stylu je taky pro mě ku prospěchu.
Přemýšlela jsem celou dobu nakolik je to feministické? Nemyslím.
Spoilery?
Smitá byla pro mě hodně silná káva, ale věřím, že to tak v Indii vzhledem k náboženství chodí.
Sarah je opačným pólem, přesto z mého pohledu je na tom lidsky dost podobně jako Smitá. Jen z vlastního rozhodnutí.
Uprostřed Giulia, která je nejvíc "v normě" a nakonec všechny svým rozhodnutím propojí?!
Za mě je to skoro dokonalý obraz na jedné straně kontrastů a lidské ubohosti a na druhé možnosti volit a usilovat o nějaké východisko. To jak se osudy všech tří propojí v naději na lepší budoucnost mi přišlo geniální! Znázornění mužů nemužů, mě kupodivu nijak nerušilo, ale v reálném životě bych se nad tím asi dost pozastavila. Ale i takoví jsou. Bohužel. A není snadné se jim obloukem vyhnout :o)