Všechen můj hněv
Sabaa Tahir
Sal a Nur jsou si navzájem něčím víc než nejlepšími přáteli — jsou rodina. Vyrůstali spolu v malém kalifornském pouštním městě Juniper jako vyděděnci a naučili se jeden druhému rozumět tak, jak to nikdo jiný neuměl. Tedy až do ošklivé hádky, která jejich pouto zdánlivě přetrhla. Jako potomci uprchlíků pákistánského původu vědí, jak těžké je vybojovat si své místo a zapadnout. Sal se při studiu posledního ročníku střední školy snaží udržet v chodu rodinný motel, zatímco jeho otec se utápí v alkoholu a truchlí nad ztrátou své nedávno zesnulé ženy. Nur zase našlapuje po tenkém ledě — ve volném čase pracuje ve večerce svého vznětlivého strýce a snaží se před ním zatajit, že se hlásí na univerzitu, aby ubíjejícímu stereotypu jednou provždy unikla. Když se Salovi jeho pokusy zachránit motel vymknou z rukou, on i Nur si musí položit otázku, jakou má jejich přátelství cenu a jestli ho dokážou navzdory všemu zachránit.... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , HostOriginální název:
All My Rage, 2022

Vánoční dárek, který na pohled působil rozpaky. Na straně jedné hovínková, nevzhledná obálka, dostupnost knihy pouze v měkké vazbě, nulová reklama vydavatele a knihkupců. Na straně druhé anotace, která zněla velmi slibně.
A můj verdikt: Geniální! Začíná se stávat pravidlem, že vždy na začátku roku přečtu něco, co se dostane v mém srdci i žebříčku mých nejmilejších knih, hodně, hodně vysoko.
Všechen můj hněv je skvěle napsaná kniha a také brilantně přeložená, řekl bych.
Navíc nabízí příběh, v němž je opravdu všechno...já vlastně nevím, co víc napsat. Paradoxně, u těch nejlepších knih ztrácím slova často. Hodně lidí pode mnou ale napsalo vše za mě.
Tuto knihu rozhodně doporučuji.

Miluju hudební emoce... a v tomto podání absolutně geniální nápad... každá jedna písnička tam má svoje místo a dokonale podtrhuje děj... zároveň vás přinutí zpomalit a příběh si prožít až do poslední ožmoulané záložky... určitě si poslechněte... naprosto skvělá záležitost! Navíc... i přes hutnost témat mě nedusila těžká duchna beznaděje... což jsem vlastně tentokrát velmi ocenila a potřebovala jsem s nimi být téměř nonstop... hltala jsem každý jejich osudový okamžik a tolik jim přála už klid na duši... to nutkání zabalit ty dva do deky a udělat jim pořádně sladký kakajíčko... nejvíc prostě!

Tady to prostě nešlo jinak a musela jsem dát plný počet bodů ve všech aspektech, protože tahle kniha je podle mě zkrátka dokonalá. Chytla mě již od první stránky a už mě nepustila. Námět je nesmírně těžký a srdcervoucí, ale velice důležitý a originální. Postavy si získaly místo v mém srdci a já jim přála jen to nejlepší. Z dějového hlediska také nemám výtku, nenašla jsem žádné extra slabší pasáže, příběh mě stále vábil a já chtěla jen číst dál. Zároveň i styl psaní byl prostě skvostný. Romantická linka má v příběhu důležité místo a moc se mi líbila. Zkrátka a dobře, pokud jste tuhle knihu ještě nečetli, tak to rozhodně napravte, protože je to jedna z nejlepších knih, jaké jsem četla. Za mě rozhodně ano!

Přiznám se, že mě kniha na začátku moc neoslovila. Když jsem ji začala číst, tak jsem si říkala, co na tom tak všichni mají. Ale čím víc jsem měla přečteno, tím víc jsem nadšení z této knihy chápala.
Těch témat, které se v knize řeší je mnoho. Závislost na drogách a alkoholu, chudoba, fyzické násilí, rasismus.. Nicméně, kniha je psaná uvěřitelně a nemáte pocit, že se autorka jen snažila dostat co možná nejvíc těžkých témat do jedné knihy. Vše do sebe zapadalo a s každou další přečetnou stránkou jsem si jen říkala, že Sal a Nur toho mají pořádně naloženo a bylo mi jich prostě líto. Je to ten typ knihy, kdy si s každou další přečtenou kapitolou říkáte, že přece už musí být líp a přejete těm postavám, aby se jim už začalo dařit, protože po většinu času máte pocit, že ty problémy se jim jen nabalují a nedá se to už zvládnout.
Celkově je kniha dobře napsaná a přeložená. Oceňuji i krátké kapitoly, který dělají knihu velice čtivou, líbila se mi gradace děje i závěr příběhu. Za mě mohu tedy Všechen můj hněv určitě doporučit.

Jak těžké je zapadnout. Náročný příběh o životních prohrách a cestě za sny.
“V životě jsou důležitější věci něž ty, které vidíš před sebou. “
Pro mě nejlepší kniha letošního roku.

Úžasná kniha, četba si vás okamžitě zaháčkuje, autorka se předvedla v plné síle. Pronikavý příběh o lidech a s lidmi. Jedno velké doporučení..

Boží! Doporučuji knihu číst se Spotify a pouštět si písničky, které Núr poslouchá v knize a prožít tak všechno až na kost.

Tato kniha je prozatím tou nejlepší, která se mi za tento rok dostala do rukou. Vím jistě, že se k ní ještě několikrát vrátím.
Kniha je, řekla bych, velice aktuální svým tématem. Sal a Núr pochází z Pákistánu. Nyní mají svá bydliště v Americe v městě Juniper. Ani s jedním z nich se však život nemazlí, a tak si musí oba proklestit cestu ve svých životech i ve společnosti, před kterou se nejde skrývat. Musí si projít těžkými životními zkouškami nebo dennodenně čelit rasismu. Oba se snaží dokončit střední školu, která má být odrazovým můstkem pro jejich lepší budoucnost.
Autorka nám v příběhu přibližuje mimo jiné úlomky z pákistánské kultury. V textu používá také originální výrazy nebo přísloví, které jsou samozřejmě všechny přeložené, za což patří velké díky. Ne vždy se totiž v literatuře tyto cizojazyčné pasáže překládají.
Román je dojemný, napínavý, ale také strastiplný. A možná Vás přiměje se dívat na okolí jinýma očima.

Opět kniha, jejíž obsah mi z hlavy jen tak nevymizí. Skvěle vyprávěný příběh o těžkých životních zkouškách dvou mladých lidí, kterým osud naložil, tolik špatného a smutného, že byly okamžiky, kdy jsem pro slzy neviděla.
Řadím ji, mezi jednu z nejlepších letošních knih, které jsem četla a určitě ji všem doporučuji.

Nesuď knihu podle obalu! Tak přesně tento počin je toho obrovským důkazem. Autorku můžeme znát jako spisovatelku ya fantasy (konkrétně Jiskra v popelu), kterou jsem si oblíbila. A nyní nám předvedla, že umí bravurně napsat i contemporary, protože tohle je jeden z nejlepších příběhů, které jsem v daném žánru zatím přečetla.
Vnitřek je graficky ozvláštněný modrým textem, což mi při čtení nijak nevadilo. Hlavní hrdinové jsou teenageři žijící v Americe, oba ovšem pocházejí z Pákistánu, a už jenom díky tomu to nyní nemají snadné. To ale není ani zdaleka všechno přátelé. Jděte nasbírat klacky z celého světa, hoďte to těmto dvěma pod nohy a přesně takový budete mít pocit, až budete tenhle srdceryvný, nespravedlivý, složitý a propletený příběh číst. Bude vám jich líto, a budete cítit křivdu celého vesmíru. Bude to totální masakr pro vaše emoce, ale ve výsledku budete rádi, že jste si tohle přečetli. Přesně tohle s vámi tahle kniha udělá, nic míň. A bacha na pusu dokořán...

Nádherný a zároveň smutný příběh, dojal mě. Citlivě zpracovaný vztah dvou mladých pákistánských lidí žijících ve Státech.

Všechen můj hněv jde vidět všude a já nemám ráda hnědou, okrovou, zrzavou, nebo jaká je to vlastně barva obálky. Ale jsem ráda, že jsem se překousla - koneckonců, moje čtečka je černobílá. A tenhle příběh pákistánských přistěhovalců mě dojal.

O prostředí a mentalitě obyvatel muslimských zemí povětšinou čteme s očekáváním šokujícího svědectví týkajícího se především misogynie. Přiznávám, že Sabaa Tahirová je výjimečná autorka. Právě ona přichází s příběhem, který, ač pojednává o nenávisti, zlobě či rasismu, do popředí však přenáší vznešenější hodnoty - lásku, rodinu, přátelství, soudržnost, boj za lepší život.
Emotivní, dvougenerační příběh o etnicky odlišných lidech, kteří se snaží na americké půdě žít svůj vlastní život má pořádný drajf, i přesto, že může být pro čtenáře značně předvídatelný. Poutavý vypravěčský jazyk samotné autorky, potažmo bravurně zvládnutý překlad dává příběhu mladistvý nádech. V zásadě tragický příběh na způsob Romea a Julie je založen na dvou dějových linkách, které na sebe skvěle navazují a latentní události, které román formují, tak postupně získávají pevné obrysy.

"Myslíš, že nám dospělost vynahradí všechno, s čím jsme se museli vypořádávat jako děti?" zeptám se.
Děj je tvořený dvěma pohledy dospívajících pákistánských děcek žijících v USA. Vyrůstali spolu, pociťovali skrytý rasismus, možná by chtěly být něco víc, ale brzdí je první krok.
V žádném případě se nejedná o oddechovou YA.
Takový emoční koktejl, v němž každá složka má výrazné zastoupení a krásně se doplňují.
Hněv, bolest, láska, nemoc, traumata z dětství, alkoholismus
Tento mix je tak křehký a přelívají se v něm žánry tak lehce a přirozeně.
Rodinné drama, dospívání v rasismu, Osudová láska.
Čte se úplně přirozeně a postupně přestáváš doufat v happy end a nevíš, jestli se ti chce dál otáčet stránky.
Když narazím na větu, kterou bych ve své knížce na 1000% použila já, stává se z ní horký adept na 5 hvězdiček. A tady jich bylo tolik, že bych autorku z fleku objala.
Teď, jak se všechno zdražuje, hodně zákazníků zakončuje dotaz na knížky: Ale chci opravdu něco dobrého, co vás opravdu dostalo.
Tak prosím vás : za toto dávám ruku do ohně.

Výborná záležitost, která ve mně bude doznívat ještě dlouho. Pokud si chcete přečíst nelehký, ale přesto velmi důležitý příběh, pozvěte do svého života Núr a Sala. Věřím, že na ně jen tak nezapomenete.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Všechen můj hněv patři na poli YA mezi to nejlepší.
Kniha se zabývá mnoha nelehkými tématy jako je rasismus, domácí násilí, sexuální zneužití dítěte, závislost na drogách a alkoholu. Všechna tato témata zpracovává neskutečně dobře, citlivě, ale zároveň věrohodně.
Vypíchnout chci důležitost téhle knihy, protože přináší čtenářům zase jiný pohled na Islám, na jeho kulturu, tradice a zvyky. Kdo by po přečtení nechtěl ochutnat jejich tradiční pokrmy?
Celkově je kniha dobře napsaná, krátké kapitoly dělají knihu velice čtivou, děj graduje a my sledujeme, jak postupně nabírá na rychlosti a je jen otázkou, zda Sal a Núr dokáží včas dupnout na brzdu. Vlastně je tak dobrá, že konečně zvážím tu slavnou Jiskru v popelu.
Oceňuji zakomponování hudby, Star Wars, Pána prstenů a dalších. Mělo to jednu chybu, písnička od Nirvany se opravdu nejmenuje Heat-Shaped Box!

Citlivě a krásně napsaná kniha, která je skvěle přeložená, vás emocionálně rozloží. Témata jako rasismus, závislosti, domácí násilí, ztráta blízké osoby, zneužívání totiž opravdu nejsou lehká. A musím ocenit, že i když je tam témat opravdu hodně, všechna tam byla přirozeně zakomponovaná a nepůsobí nijak na sílu.
Ke knize si určitě dohledejte playlist na Spotify, protože hudba tu hraje opravdu velkou roli a skvěle příběh podtrhuje.
Zkrátka tohle vás zničí, ale rozhodně si to potřebujete přečíst!
Palec nahoru za obálku i grafickou úpravu celé knihy.
2016 | ![]() |
2017 | ![]() |
2019 | ![]() |
2023 | ![]() |
2021 | ![]() |
Nikdy u knih nebřečím. Prožívám celou škálu emocí od napětí, nudy, zájmu, naštvanosti, nedočkavosti, hrůzy, vzrušení, rozrušení, prostě všechno, ale nebrečím. Až doteď. Příběh Núr a Saláhuddína byl zásah do srdce i slzných kanálků. Odehrává se na předměstí Kalifornského města Juniper, kde kromě vojenské základny není téměř kde jinde pracovat. A tady zakotví Salovi rodiče se svým snem o motelu. Núr sem přiveze její strýc z Pákistánu, kde je jako jediná z rodiny zachránena při zemětřesení. Zatím to nevypadá nijak hrozně, že. Jenže pak umře Saláhuddínova ammá a všechno, co držela svým bytím při životě, se rozprskne. Najednou všechna špína vyplouvá na povrch. Alkoholismus, drogy, dluhy, domácí násilí, rasismus. A to všechno dopadá na naše dva kamarády. Říká se, že Bůh naloží člověku jen, co je schopen unést. Můžete si být jisti, že tady to neplatí. Příběh nám vypráví Núr, Sal a jeho ammá, takže tu bídu světa vidíme z různých úhlů. Vyjímečně vykoukne naděje, ale je tak maličká, asi jako sestra Chadídža. A ten konec? Jen si na něj vzpomenu, už bych zase vytahovala kapesník. Jediné, co se doopravdy nepovedlo, je obálka. To ta hnusná hnědá odkazuje na to, že vypravěči jsou Pákistánci?