Všechno modré z nebe
Mélissa da Costa
Šestadvacetiletému Émilovi zbývají jen dva roky života a ví to. Lékaři nad ním vyřkli ortel předčasné Alzheimerovy nemoci a on si přeje jediné: uniknout před nemocnicí a lítostí své rodiny a přátel, vydat se na cestu a setrvat na ní až do posledního dechu. Na inzerát hledá někoho, kdo by ho při tom doprovázel. K jeho vlastnímu překvapení dostane odpověď a setkává se s tajemnou Joanne, mladou ženou, která nijak nespěchá s vysvětlením, před čím utíká ona sama. A tak začíná jejich putování, které čtenáře ohromí svou krásou. Každý kousek cesty, každé setkání s novým člověkem je příležitostí k objevování sebe sama. Nejrůznější emoce pronikají skořápkou Émilových bolestí a jemu (a nejen jemu) nezbývá než hledat novou vnitřní rovnováhu i způsob, jak čelit nevyhnutelnému.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2022 , JotaOriginální název:
Tout le bleu du ciel, 2019
Výborně napsaná kniha o velmi těžkém tématu s velkým citem. Kniha, která vás vede k přemýšlení nad sebou, nad životem, nad tím, jak můžete prožívat věci jiným způsobem, jak nás mohou druzí lidé inspirovat a učit. Možná i určitý směr, jak se vyrovnávat s nezvratnými životními strastmi. A přitom tak poutavě a lehce napsaná. Skvělé. A ty citáty....
Moc krásná kniha. Krásné rozplétání životů dvou mladých lidí, luxusní popis přírody a dost k zamyšlení nad hodnotami života
bála jsem se, že to bude slzopudný doják, a byl. ale byl taky mnohem víc, a nakonec jsem ráda, že jsem si román přečetla. po dočtení musím na příběh myslet dýl, než jsem čekala.
Nádherné, silné, kouzelné, hluboké. Nevěřila bych, že mě, starého cynika, ještě něco dokáže takhle dojmout. Nakonec se to podařilo ani ne třicetileté Francouzce. Letos jsem byla poprvé ve Francii a tu zemi jsem si okamžitě zamilovala, rozhodně musím i do Pyrenejí, popisy krajiny a vesniček v knize byly čarokrásné. Je mi trochu líto, že moje cesta s Joanne a Émile skončila, ale bylo to úžasné setkání a myslím, že na tento příběh nikdy nezapomenu. Okamžitě si jdu stáhnout druhou autorčinu knihu ;).
Jestli chcete prožít necelé dva měsíce plné emocí , smutku, bolesti, ale také i pěkných vzpomínek jednoho kluka a holky, se kterou se život zrovna nemazlil, tak tato kniha je ta nejlepší volba. Opět perfektně napsaná kniha.
Děsí-li vás demence či smrt, nečtěte. Budete však ochuzeni o nádherný příběh. Více v záložce Recenze.
(SPOILER)
Tohle je jedna z nejdojemnějších knih, co jsem četla. Připravte si hodně kapesníků.
Nevyléčitelně nemocný 26-letý Émil se rozhodne vyrazit karavanem na poslední dobrodružnou výpravu po Francii. Zbývají mu maximálně dva roky života, než ho jeho nemoc pohltí tak, že už nepozná ani své rodiče a fyzicky ho nemoc zničí. Chce toho ušetřit svou rodinu, přátelé i sebe. Podá si tedy inzerát, že hledá spolucestujícího na cestu. Na ten mu odpoví 29-letá Joanne. Vegetariánka, milovnice meditace, citátů z knih, málomluvná a ochotná vyrazit s ním okamžitě na cesty, aniž by ho jedinkrát viděla. A tak spolu odjedou na výpravu, která jim oběma změní život.
Příběh je vyprávěn nejprve spíše z pohledu Émila, jeho zápisků i dopisů, které píše své rodině a příteli. A tak vnímáte nejprve jeho pohnutky, pocity a skrz něj nejprve poznáváte Joannu. Jak se spolu oba sbližují, tak postupně autorka přidává i pohled do minulosti a duše Joanne. Aby byl nakonec příběh dovyprávěn z jejího pohledu.
Nejvíce se mi líbilo, že autorka dokázala vyjádřit, že Émil měl omezený čas života a nemoc mu postupně vzala nejen budoucnost, ale i přítomnost a minulost. Nejsilnější je kniha v momentech, kdy z jeho pohledu začněte vnímat, jak ho nemoc ovlivňuje. Momenty, kdy neví, kde je, co se stalo, proč na něj mluví ta holka v černém tílku, nebo jak prožil poslední dny.
A pak dostanete pohled od Joanne, která ho provází na této cestě. Díky ní pak vidíte, jak se mění jeho osobnost a vnímání reality. Je to tak dobře napsané, až je to zdrcující.
A nakonec se uzavře i příběh Joanne, jejíž osud nebyl o nic méně tragický, přesto je to právě ona, kdo dokáže Émilovi poskytnout na jeho poslední cestě podporu, sílu, lásku i oddanost.
Je to příběh o lásce, rodině, přátelství, síle pokračovat dál, bolesti i krutosti života.
útěk francouzská literatura cestování umírání Alzheimerova choroba Pyreneje (Evropa) cesta, roadtrip
Naprosto úžasné, křehké, citlivé. Tahle autorka to prostě umí.