Všichni žijem' v blázinci
Radkin Honzák , Renata Červenková
„Všichni žijem’ v blázinci,“ tvrdí renomovaný psychiatr a psychoterapeut Radkin Honzák, muž vzdělaný a také vtipný, který už padesát let naslouchá lidským strastem. V rozhovorech s novinářkou Renatou Červenkovou se zamýšlí nad způsobem života, který dnes vedeme, i nad stavem společnosti, v níž duchovní rozvoj výrazně pokulhává za technickým. Co nám to přinese?... celý text
Velmi inspirativní kniha. Článků pana doktora jsem přečetla hromady a tak jsem zkusila knihu a jsem opět nadšená. Netvrdím, že se vším souhlasím - to snad ani nejde, ale názory tohoto moudrého člověka jsou vždy minimálně zajímavé. Jednu chybu ale kniha má. Chtěla jsem si vypsat nejzajímavější myšlenky a nemám nic. Musela bych totiž opsat půl knihy. Nezbude tedy, než si knihu časem znovu přečíst.
Tak aspoň jednu, která se mi líbila.
...Obojí začíná u postulátu slavného psychoanalytika Ericha Fromma "mít nebo být". My máme všechno, ale plete se nám to s "být". Když si můžu dovolit cestu kolem světa, jsem přesvědčen, že jsem někdo. Jenže my to máme jenom koupené. Naše "jsem" je přikrmováno materiální futráží, a protože ego se potřebuje nafukovat, kam až to jde nejdál, i materiální futráž musí být co největší.
(5/19)
Moudrý člověk! Vynikající kniha!
Místy mě trochu děsila – kapitola Psychopati u vesla - a to jako fakt?! Místy jsem v duchu oponovala i vehementně přitakávala – kapitola Zločin papírových plen – televize, mobil, tablet, počítač – to jsou skutečně zabijáci mozku, a nejen dětských. Ale papírové pleny? Mám jinou zkušenost. S mnohým jsem bytostně souzněla.
"Svědomí vám sice nezabrání hřešit, ovšem radost z hříchu vám zkazí" .... je prostě dobrej, je to prostě psychiatr :-)
Vtipné, moudré, jen jsem si myslela, že to bude trošičku víc z běžného života a méně z oboru psychiatrie.
Životní moudrost je tolik cenná, obzvlášť podaná s lehkou nadsázkou. Poučné, inspirativní a zábavné v jednom. Rád se ke knize i autorovi vracím.
Moc pěkná knížka rozhovorů s panem doktorem Honzákem, který to má moc pěkně poskládané v hlavě. Má neuvěřitelně mnoho zkušeností ze své praxe a k tomu neuvěřitelně rozsáhlé všeobecné vědomosti. Nebojí se věci nazývat pravými jmény a netají se svými názory. Moc přínosná kniha.
Kniha, ke které se jednoznačně ještě vrátím. Spousta myšlenek, s nimiž zcela souzním, spousta myšlenek a znalostí, co mě obohatily.
Jsem ohromena rozhledem a pamětí pana Honzáka a kéž bych v jeho věku na tom byla alespoň trošku podobně :)
Rozhodně stojí za přečtení.
Knihu je poutavá, tématicky dobře poskládaná. Přestože ne vždy s názory dr. Honzáka zcela souhlasím, skláním se před jeho životní a profesionální zkušeností a obrovským rozhledem. Ke knize se budu vracet a již nyní, kdy můj dojem z knihy ještě tzv. neuzrál, bych našla pasáže vhodné k citaci. Děkuji, skvělé!
Od tohoto pána můžu přečíst cokoli a nikdy nejsem zklamán - prostě proto, že je to nesmírně moudrý, vzdělaný a vtipný člověk. Tato knížka má navíc tu výhodu, že má velmi široký záběr a dotýká se mnoha témat, převážně všem lidem blízkých, nadto laikovi snadno přístupnou formou.
Jedna z mála knih, kdy si říkám, že pět hvězdiček je málo.
Vážím si vzdělaných a stále se vzdělávajících lidí s názorem, mezi které pan Honzák patří.
Mudr. S vekým M. Takové názory by mělo mit vice lekaru a hlavne verim v jedno, nejvic se dokaze uzdravit sam clovek vuli a virou a kdyz je treba tak na pomocnou cestu, kdyz je nejhur antidepresivy. Bavim se ted o neurozach ne o tezkych nemocech. A co velice leci je sport, ac to rikam nerada pac sem pecival tak to bohuzel tak je:) zdravy vztahy atd...
Knihu jsem dostala k Vánocům, byl to takový hodně rychlý výběr. Nic jsem nečekala, chtěla jsem si jen přečíst myšlenky lékaře, který je všude tak velkolepě citován. A jsem nadšená. Pan Honzák je neskutečná osobnost a neuvěřitelná studnice vědomostí. Knihu si přečtu ještě párkrát, je tam hodně informací, a na poprvé mi jich jiště hodně uniklo .. Každopádně doporučuji všem, kdo si myslí že svět ve kterém žijeme je normální.
Sáhla jsem po knize, když se mi zdálo, že fakt žiji v blázinci, jen okolí to nevnímá , jen já vidím všechno opačně, pesimisticky, zvráceně a jen já nemám radost ze života. A najednou vám kdosi, zřejmě moudrý a zkušený , ukáže jakousi cestu, jak z toho psychosrabu ven aniž byste sobě- a ani nikomu kolem vás ,ublížili. Není to samozřejmě spásonosná kniha, ale dozvíte se tam mnoho pravd a zamyšlení, nad kterými stojí za to zvolnit a popřemýšlet- a to hlavně o sobě.
Moc pěkná kniha. Někdy mě zarazily až příliš ostré názory pana doktora. Ne proto, že bych s nimi nesouhlasil, ale proto, že se taková přímost a ostrost v dnešní době nenosí. Je to asi tím, že je pan doktor stará škola. Zajímavá témata o dětech, lidské psychice, neřestech a hříších v dnešní době přetvářených v nemoci a také o medicínském businessu, stáří a (důstojné) smrti byla završena povídáním, respektive spíš jeho vyprávěním o jeho lékařské praxi.
Knihu můžu vřele doporučit!
Vše již bylo řečeno, akorát bych znovu vyzdvihl způsob jaký pan Honzák zprostředkovává informace ( vtipně a srozumitelně).
Velmi inspirativní rozhovor s člověkem rensančního typu. První část knihy mě zajímala více, a to díky probíraným tématům, ke která se mě dotýkají. Rozhodně kniha stojí za přečtení. A několik odkazů z textu jsem si poctivě dohledala (tip na knihu, filozofa a bližší info o problému). Příjemné čtení, které člověka nutí se zamyslet. Klidně vezměte i na dovolenou.