Vtáky
Jonathan Elphick , John Woodward
Pozorovanie a určovanie vtákov v prirodzenom životnom prostredí (biotope) je nesmierne zaujímavým a často náročným koníčkom. Praktický atlas z edície Príroda do vrecka predstavuje dokonalého sprievodcu pre začiatočníkov aj skúsených ornitológov, ktorý sa stane neoceniteľnou súčasťou každého výletu za pozorovaním vtákov.... celý text
Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: 2008 , Slovart (SK)Originální název:
Birds, 2003
![Talita1 Talita1](https://www.databazeknih.cz/img/users/47_/479454/m_talita1.jpg?v=1729873002)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha ponúka výborný prehľad o výzore, hniezdení, potrave a hlase vtáčikov. Má malý praktický formát a krásny vizuál. Jednotlivé druhy vtákov sú rozdelené do šiestich kapitol. Knižka plná zaujímavých informácií.
![Jelitovna Jelitovna](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/31684/jelitovna-ZUx.jpg?v=1540972057)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu používám již několik let, pomáhá mi rozpoznat ptáčky na krmítku, dnes poprvé přiletěl lejsek černohlavý. Na atlasu mi vadí, že neuvádí velikosti u každého zvlášť. Rozdíly ve velikosti hodně pomáhají při identifikaci jednotlivých potomků dinosaurů, takže je musím dohledávat na internetu. Až letos mi kvůli tomu došlo, že u nás byl nějaký pár budníčků po celou zimu.
A pro současnou dobu taková zajímavost. Víte, že latinsky se vrána obecná jmenuje corvus corone?
Přemýšlím, jakému publiku je kniha vlastně určena: pro určování ptáků ("ID příručky") se jednoznačně hodí v 1., 2. i 3. řadě ne fotografické atlasy, ale kreslené příručky. To ví každý, kdo se o ptactvo zajímá jen trochu víc než povrchně. Fotoatlasy byly až donedávna prostě slabé a na SPOLEHLIVÉ určování de facto nepoužitelné. První fotoatlas, který skutečně stojí za to, je Hume a kol. (2023) - na cokoli před touto knihou můžete bez výčitek zapomenout.