Vybrané články k ontologii a epistemologii

Vybrané články k ontologii a epistemologii
https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77478/vybrane-clanky-k-ontologii-a-epistemologii-77478.jpg 5 2 2

Sborník překladů klíčových článků předního analytického filozofa W. V. O. Quina. Zařazené studie prezentují Quinovy názory na logicko-ontologické problémy a ilustrují jeho příklon k metodám přírodních věd v otázkách teorie poznání. Sborník textů má ambici ukázat, že Quine je filozof širšího spektra témat, než těch, která s ním obvykle bývají spojována. Quine filozof znamená opravdu více než jen teze o neurčitosti překladu a nevymezitelnosti reference (jakkoli je určitě rozumné tvrdit, že právě tyto teze tvoří jeho nejvýraznější příspěvek k analytické filozofii).... celý text

Přidat komentář

alef
19.05.2017 5 z 5

Určité pochybnosti o možnosti poznání (čehokoliv), má asi občas každý z nás :-), v této publikaci Quine poukazuje na to, že filozofické ani vědecké teorie tak úplně nereprezentují nějakou „pravou podstatu jsoucna“, ale spíš, že se dá hovořit jen o určitých „obrazech“, kterými nám náš vhled do tohoto jsoucna mohou usnadnit. Quine nám představuje svůj naturalistický pohled, který nám říká, že není žádný zvláštní důvod domnívat se, že příroda dala člověku do vínku nějakou „mimořádnou epistemickou kapacitu“, jinak řečeno, že jsme nějak uzpůsobení k vytváření pravdivých teorií o čemkoli. Stejně jako šimpanzi (určitě se shodneme na tom, že většina různých teorií, nápadů a pojetí je mimo jejich dosah :-)), jsme i my, lidé, kognitivně omezeni (např. naše pojetí vesmíru by se mohlo zdát omezené jiným „více vyvinutým“ tvorům ve vesmíru). Ovšem na druhou stranu někteří vědci (dost často to jsou fyzici) nám říkají, že právě fyzika postačuje k vysvětlení „všeho co se děje, když člověk svůj svět poznává“ a pak taky, že jsme „na pokraji finální teorie všeho“ – což by tedy spíš svědčilo o tom, že pro nás, lidi, kognitivní omezení neplatí ... a pak si vyberte :-).
Quine je tedy zastánce názoru, že lidské tělo i okolní svět jsou stvořeny přírodou, a tím je dáno i naprosté ovládání (determinace) lidského jednání přírodou a pak i filozofie by měla být součástí vědy: „Mám za to, že poznání, mysl a význam jsou součástí téhož světa, se kterým mají co do činění a mají být studovány ve stejném empirickém duchu, jakým jsou prodchnuty přírodní vědy. Pro žádnou filosofii, která by tomu předcházela, tu není místo.“, odmítá tedy něco jako „vnitřní svět“, neexistuje nic jako vnitřek světa, filozofování není možné nikde jinde než ve „vnějším světě“, takže tedy považuje stávající způsob formulace metafyzických otázek tímto způsobem za chybný.

Pro zájemce o epistemologii, ontologii, skeptické teorie ... se bude jednat o zajímavé čtení.

Autorovy další knížky

Willard V. O. Quine
americká, 1908 - 2000
1994  80%Hledání pravdy
2008  100%Covitosti - Občasně filosofický slovník
2006  100%Vybrané články k ontologii a epistemologii
2002  100%Od stimulu k vědě
2006  100%Z logického hľadiska