Vychováváme děti a rosteme s nimi
Naomi Aldort
Kniha respektované americké terapeutky a rodinné poradkyně představuje ucelený koncept výchovy, kde nedominuje ani rodič ani dítě a namísto mentorování, ovládání a manipulace je s dítětem zacházeno s úctou a respektem. Nejen teoreticky, ale i na mnoha příkladech z praxe zjistíme, že svým dětem můžeme důvěřovat a bezpodmínečně je milovat. Pouze se musíme zbavit starých naučených a nefunkčních vzorců chování. Proč je tato kniha výjimečná? láska- vysvětluje, proč ovládání, manipulace a tresty ve výchově nefungují. otevřenost- ukazuje postup, jak se špatných výchovných vzorců zbavit a růst spolu se svými dětmi. porozumění- umožňuje nám, abychom porozuměli dítěti, které pak může naplnit své nejlepší předpoklady. důvěra- dokazuje, že jen děti, které dostaly bezpodmínečnou lásku a důvěru svých rodičů, vyrůstají v sebevědomé lidi, emocionálně odolné a schopné vést své životy samostatně a radostně.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Rodina
Vydáno: 2010 , PráhOriginální název:
Raising our children, raising ourselves, 2005
Stojí za přečtení a úvahu, jak vlastně vychovávat. Neustále pátrám a snažím se najít nějaký kompromis ve výchově a každá další či jiná myšlenka se hodí, aby si člověk mohl utvořit nějaký názor na to, co "ano" a co "ne".
Kniha se mi dostala do rukou v pravý čas, první dceři budou tři roky a začala mít období vzdoru...takže jsem hodně přemýšlela "jak na to", abych jí neublížila a "nezlomila". Chci, aby se rozvíjela a byla sama sebou, takže díky, díky :).
Pokud se snažím a včas zadržím své myšlenky, nebo negativní reakce a vše proběhne v klidu, jsou hned znát výsledky, dítě je opravdu čistá duše, která nás bezelstně miluje se vším všudy.
Když spojíme některé postupy z knihy s naší mateřskou (rodičovskou) intuicí a budeme jednat srdcem a ne rozumem - vyrostou z našich dětí úžasné, dobré bytosti, díky kterým se stane náš svět lepším místem...
Knížka je velice zajímavá, hlavně se mi líbí konkrétní příklady. Ovšem je také nutné přiznat, že praktikovat, co je v knížce, je nadlidský výkon a vydrží mi to vždy pouze chvilkově :-) Také musím přiznat, že některé příklady jsou příliš idylické a dítko na 99% nereaguje tak, jak paní autorka zamýšlí (jak reaguje dítko v příkladu), takže rozhodně bych se ničeho nedržela dogmaticky, ale jako nějaký návod, budiž.
Nečetla jsem úžasnější knihu. Vřele doporučuje všem rodičům a vychovatelům a vlastně všem lidem, protože tato kniha je především o lidství.
Slyšela jsem nejrůznější hodnocení této knihy. Podle mého však má autorka pravdu v tom, že kdybychom se naučili neodvádět ani sebe ani jiné od pocitů, které nás zachvátí, a uvědomovali si svoje posuzující myšlenky (které v tu chvíli stejně nikomu nepomohou), už jen tyhle dva body ze SALVE by pomohly.
SALVE jsou počáteční písmena slov, která činí naše chování k druhým (a hlavně k dětem) vědomějším. Takže v konci můžeme mít život projasněný a spokojený, a to je přesně to, čemu nás autorka učí a co by jistě měl rád ve svém životě každý rodič.
Myslím, že je to úžasná inspirativní kniha, která umožňuje čtenáři jiný pohled na výchovu a komunikaci s dětmi.
Metoda SALVE je fajn popsaná, dříve jsem intuitivně jednala s dětmi podobně, ale teď to můžu dělat více vědomě.
Pro Ajulka21: řekla bych, že knížka vyrovnává vztah k dětem, který byl dříve postavený na pozici autority a nadřazenosti, a do protikladu staví stav, kdy dospělý jedná s dítětem jako rovný s rovným, možná se chvílema staví až do role sloužícímu dítěti jako nějakému božstvu. Je tedy jakoby druhým extrémem. Jako často bude pravda asi někde uprostřed.
Kniha mi v určitých věcech při výchově pomohla. Od chvíle kdy jsem přestal doma děti neustále komentovat, tak se uvolnila atmosféra. Zaujal jsem pozici pomyslného ochránce, kdy zasahuji do jejich činnosti jen v případě nebezpečí a pokud sami chtějí. Jasně, že na ně úplně nekašlu a že se pokaždé pohoda nepovede, ale každý dělá jak sám umí.
Také mi v knize dost věcí přišlo přitažených za vlasy a chtěl bych vidět autorku, jak řeší problém v praxi u nás doma. Ale ne jen na skok, ale alespoň na měsíc!!!
Vše se ukáže až děti odrostou. Pak možná bude vhodné tento komentář přehodnotit.
70%
Velmi silně jsem vnímala, že v této knize není něco v pořádku. Určitě jsou zde dobré myšlenky, ale celkově to spíše ublíží
Miluju. Tato kniha prostě nemá chybu. Plus příběhy ze života. Jde to krásně i jinak... Funguje stoprocentně. Byla jsem dojatá. Už jen samotné umědomění a název titulu v sobě nese obrovské moudro a nesmírnou pravdu. Doporučuju nejen rodičům. Nechápu a vždycky mě dostane, jak může někdo své dítě uhodit... Jako by uhodil sám sebe, v tu chvíli by skutečně měl dát tu facku sobě takový rodič...
Bohužel vzorce chování a programy myšlení se předávají po generace. Je nejvyšší čas tuto celou utopii změnit. Kniha je krásným pomocníkem. Ostatně kdo ještě neví, Jarda Dušek o ní v jedné ze svých přednášek hovořil a tlumočil ono poselství...
Víc, víc takových otevřených a probuzených lidí
Doporučuji, doporučuji a zas jen doporučuji