Vyhnání Gerty Schnirch
Kateřina Tučková
Román odehrávající se těsně před koncem 2. světové války. Hlavní hrdinka, Gerta Schnirch, je odsunuta spolu s dalšími brněnskými Němci směrem na Vídeň. Jejich putování však končí na jižní Moravě, kde se musí zastavit pro nemoc mnoha žen a dětí. Gertě, pocházející z napůl české rodiny, se nakonec podaří zachránit. Díky nuceným pracím může zůstat v Pohořelicích i po ukončení transportů. Po znovuzískání českého občanství se hlavní hrdinka vrací do Brna, kde ji však nic dobrého nečeká. Navíc je Gerta matkou malé dcerky. Jejich společný život se bude odehrávat na okraji společnosti a otázka viny a trestu zůstane navždy nevyřešena.... celý text
wow!!! knihu jsem před pár hodinami dočetla, bylo to velmi silné.. Je neuvěřitelné, že to napsala třicetiletá žena, klobouk dolů.. Kniha mě donutila si o tomto tématu nastudovat více, za což děkuji.. Jen dvě věci.. závěr knihy byl dost rychlý, po roce 68 se autorka jen dotkla revoluce a pak pár řádek z roku 2000 a pak mě mrzelo ze nevíme, co se stalo s Karlem, do poslední stránky jsem čekala, že tam v této linii bude nějaké rozuzlení..no nedočkala jsem se. Jinak kniha úžasná a doporučuji všem.
Neskutečně napsaná kniha, která vám naskytne zcela nový pohled na poválečná léta na území jižní Moravy. Silný příběh o tom, jak může vina celého národa nesmazatelně zničit život i nevinným lidem a jejich dětem. Jedna z nejlepších knih, kterou jsem kdy četla!
Kniha se mi líbila. Kniha získala cenu Magnesia Litera 2010 a další ceny. Určitě si všechna ocenění zaslouží. Kniha je poměrně obsáhlá, je rozvláčnější, ale z druhé strany pokud se čtenář začte a příběh ho osloví, tak mu čtení bude ubíhat rychle a nakonec nebude od knihy chtít odejít. Kniha má 5 částí. Když jsem si pročítal Kanón titulů (seznam knih k povinné četbě) k maturitě ze střední školy, kterou jsem absolvoval, narazil jsem v tomto seznamu také na tuto knihu. Určitě souhlasím s tím, že tato kniha je vhodná k zařazení do Povinné četby a student si tuto knihu může vybrat k maturitě, pokud bude chtít. Možná také jiné střední školy zařadily tuto knihu do Povinné četby.
Při čtení jsem se ptal sám sebe, čím se provinila Gerta Schnirch, že musela odejít z Brna, kde vyrůstala a měla svoje kořeny?! Bezprostředně po skončení 2. světové války byli někteří Němci žijící v Brně donuceni odejít na jiné místo. Během pochodu řada lidí zemřela (ženy, starší lidé, děti), museli zůstat v táborech, kde bylo nedostatek jídla, někteří Češi se nechovali k Němcům dobře. Byly to hrozné okamžiky. Gertina maminka byla Češka, její otec byl Němec. Gerta a jiní lidé se ničím neprovinili a museli trpět, procházeli peklem, které si nepochybně nezasloužili, ačkoliv byli Němci. Hitler prohrál válku, Češi chtěli pomstu a chtěli spravedlnost a tu spatřovali v tom, aby z města Brna pokud možno všechny Němce vyhnali. Když se na to dívám, tak to bylo "divoké" období, kdy se nehledělo nalevo, napravo a došlo ke křivdám na Němcích, kteří si to nezasloužili. Samozřejmě, že někteří Němci si zasloužili potrestat, když se provinili během války vůči Čechům, kdy třeba spolupracovali s Nacisty, udávali lidi, aby měli prospěch. Ale jak k tomu přišli Němci - muži nebo ženy, kteří se ničím neprovinili, kteří nesympatizovali s Hitlerem, žili spořádaným životem a hleděli si svého? Všichni Němci nebyli stejní, ale při odsunu Němců nikdo nezkoumal, jestli byl "špatným" nebo "dobrým" Němcem. Vyšlo nařízení a lidé museli opustit domovy. Při čtení mi to připadalo jako "oko za oko, zub za zub," jakoby se obrátily role a Češi ponižovali Němce, byla v nich zloba, nenávist a opovržení vůči Němcům, jakoby se nepoučili z války a nezamysleli se nad tím, kam nenávist vůči jiné národnosti (rase) může zajít. Myslím si, že mělo být provedeno šetření, kdo se provinil a kdo nikoliv a na základě toho pak vydat nařízení, kdo může zůstat v Brně, kdo má být potrestán či kdo se musí odstěhovat. Z tohoto hlediska by to bylo určitě spravedlivé a Gerthin život se mohl vyvíjet jiným směrem. Další kapitolou bylo zabavování majetku Němcům, často nelidské zacházení, pokud Němci pracovali pro Čechy, probíhalo zabíjení Němců a klidně bych použil slovo vraždy, které se neprošetřovaly. Jakoby si někteří Češi říkali, že mají právo usmrtit jakéhokoliv Němce, pokud to uznají za vhodné..
Kniha mi určitě rozšířila obzory na problematiku vysídlení Němců, kterou autorka vykreslila v tomto románu. Myslím si, že jsem obdobnou knihu ještě nečetl a určitě byla pro mě kniha přínosem. V knize se střídají pohledy různých postav, což knize určitě prospělo. Během knihy jsem byl mnohdy smutný, jak se vyvíjel život Gerty, jak se k ní a k ostatním Němcům chovali lidé, když od konce války uběhla spousta času. Mnohdy jako k nepřátelům a méněcenným občanům, kteří by udělali nejlépe, kdyby si zabalili svých "pět švestek" a odtáhli pryč a již nikdy se jim neukazovali na očích! Sledujeme život Gerty od jejího mládí až do jejího staří a během svého života je svědkem důležitých událostí, které se odehrají v Československu.
Citáty z knihy, které mne oslovily:
Domov není tam, kde člověk vyrostl, to si nemysli. Domov je tam, kde Tě lidé vítají, když vstoupíš.
Zároveň si uvědomujeme, že utrpení zůstává utrpením, ať je jeho původcem kdokoli a v kterékoli době. I při vyhnání Němců z Brna byl uplatněn nepřijatelný princip kolektivní viny a byl spáchán zločin na skupině obyvatelstva definované na základě etnické příslušnosti.
Smutný příběh čtený jedním dechem. Někdy je opravdu lepší zapomenout nebo vytěsnit minulost, aby život nebyl ...jak píše dcera Gerty..."úplně nenaplněný a zbytečný."
Silný příběh z poválečného období od Brna až k jižním hranicím. Kniha byla pro mne cenným svědectvím poválečného období už jen proto, ze má prababicka pochazela z německé rodiny, bydlela kousek od Brna a u nás se o minulosti nikdy nemluvilo až teď, po přečtení knihy, se snažím dopatrat, jaké osudy zažívala naše rodina v poválečném období. Některé pasáže se me silně dotykaly, při čtení jsem zažívala nespravedlnost, zlobu, nevraživosti, krutost, hloupost. Přesto jako pohlazenim se v knize vyskytovali lidé spravedliví, úspěšní, poctiví, kteří ale doplatili na zavistivce a prospechare.. A já se pořad ptám: proč? Kdy ten zvláštní koloběh života skončí vyšším uvedomenim...
Doba vymknutá z kloubů šílí. A lidé v takové době projeví své charaktery. Není to veselé čtení. Ještěže se najde i taková Zipfelová. Jak bychom se zachovali my?
Četl jsem již podruhé a podruhé mne ta kniha oslovila. Jen znovu uvažuju, zda bylo nutné psát i o incestu, bez něj by to bylo stejně silné... A jako symbol mi to připadalo nefunkční.
Knihu mě zcela pohltila. Pojednává o tématu, o kterém se nemluví, co se dělo po 2. sv. v. a jaký dopad to mělo na lidi, kteří za nic nemohli. Vřele doporučuji.
doslova přečteno jedním dechem, žiji v Brně a spousta (historicky doložených) informací a událostí obsažených v této knize by měli povinně znát všichni Moravané a Češi... v některých částech jsem měl v srdci hrůzu a úzkost...v jiných zase pochopení, naději... je to hrozně zajímavá kniha ikdyž bych ji nedoporučil slabším povahám... ještě si dovolím: "děkuji Vám paní Tučková za Vaši práci, pro mě osobně (a nejen pro mě) má vaše literatura velký význam"
Četl jsem knihu náhodou, dočetla jí přítelkyně, takže jsem využil volného času a docela mě překvapila, nechápu jak jí může někdo kritizovat :( :(
Naprosto úžasné, opravdu jsem nadšená. Od začátku četby jsem se vzhledem k charakteru prózy divila, že text nenapsal autor-muž. Jakkoli sexisticky tato poznámka může znít, není tajemstvím, že autorky většinou uchopí téma druhé světové války jako cosi v podobě smutného individualistickeho příběhu. Tento román poskytl surový, realistický a relativně objektivní pohled nejen na válečné Brno, ale především na období po konci války; dobu, kterou většina vnímá jako plnou štěstí a optimismu. Poslední věta mi doslova vzala dech. Nemusíme Gertu chápat, někdy s ní i nesouhlasit, ale stejně je z ní hrdinka, která 'žila úplně nenaplněný a zbytečný život'.
Páni, tak tahle kniha byla síla ... nečekala jsem, že mě tak zasáhne osud Gerty ... doporučuji ..
Je pravdou, že ve srovnání s problematikou holocaustu se tématu poválečného zadostiučinění ze strany Čechů nevěnuje příliš knih a tato je zpracována skvěle, takové píchnutí do vosího hnízda. Velmi realisticky uchopené, autorka musela nastudovat mnoho informací. Po stylistické stránce mi trochu vadila občasná nepřehlednost, ale obsahově to kvalita příběhu převážila.
Četl jsem ještě dříve, než jsem vstoupil na Databázi knih. Hluboce smekám před mladou autorkou, jak dokonale procítila a opravdově naservírovala atmosféru dramat, kterou nezažila ani ona ani já. Dokonalá knížka. Pro mě lepší než "bohyně". V naší kotlince nebývalý počin.
Silné čtení o části historie, o které chce i dnes jen málokdo slyšet a skoro nikdo vzpomínat. Poválečné hysterie nacionalismu spustily stavidla hrůzy a hanby, které si jen málokdo dokáže představit. Mnoho knih se věnuje obětem německé mašinérie zla. Naštěstí jsou i tací autoři, kteří se nebojí sáhnout do tabuizovaných témat a srozumitelně je přiblížit i dnes. Úžasné čtení, silný příběh.
Silný příběh, který mne donutil vylézt z pod peřiny a jít se procházet nočním Brnem s hlavou plnou myšlenek.
Chci moc poděkovat paní spisovatelce za skvělé podání pocitů a osudů Němců, které se mě samotné jako potomka neodsunutých Němců dotýkají. Tahle kniha mi pomohla zase trochu víc porozumět svým předkům, kteří bohužel již nežijí, aby mi své zážitky sami popsali...
Velice silná kniha, která je o odsunu Němců, ale nejen o něm. Je o mnoha věcech a já jsem tam především prožívala tu bolest, s jakou jsou osudy lidí ničeny soukolími dějin, soukolími systémů a rozhodnutí, která se dějou někde úplně jinde. Sice je o válce již mnoho knih, ale tahle je naše, česká, tohle se dělo za humny, je to bolest naší země. Detailně ukazuje něco, co si člověk jen stěží umí představit, bestialitu člověka k člověku, co se může stát, jak lidé mohou zešílet, jak křehká je slupička naší denní samozřejmosti. A pak přijde socialismus a znova soukolí, znova se vše mění a převrací a pokud člověk nechce nic menšího, než spravedlnost a pravdu, nezadržitelně v systému trpí. Dá se říci, v každém systému, asi. Po dočtení jsem měla pocit, že ani nemůžu vyjít ven, že tam na mě z každého rohu musí koukat nějaká nespravedlnost a utrpení, že šlapu po kostech těch přede mnou. Že svět roste na utrpení jiných. Knihu by měly číst středoškoláci jako povinnou četbu, protože to je koncentrace nejen válečné literatury, ale i studie režimů jako takových a lidské povahy. Podobně intenzivně na mě zapůsobily třeba ještě Trampoty pana Humbla, taktéž geniální kniha, která vás provede různými režimy, i když tedy z jiného újlu pohledu, z toho vítězného. Ale to bych odbíhala. Gerta je bych řekla přes všechny lajky a body stále spíše nedoceněná kniha ve své šířce. Možná kdyby název zněl: Semletí Gerty Schnirch 20. stoletím, bylo by to přesnější. Ale chápu, že přeci jen ten brněnský odsun je v knize klíčový. Děkuji zkrátka za tuto knihu, Kateřino...
Nádherně napsaná kniha, s dokonalým vykreslením snad všech typů lidských povah. Běžně čtu knihy s válečným tématem nerada, ale tedy jsem se nemohla odtrhnout. Kapitoly psané z pohledu různých osob knihu ozvláštnily a pak si samozřejmě přidalo i to, že velká část se odehrávala v Brně, kde jsem nějakou dobu žila, takže jsem si dokázala představit, kde se zrovna děj odehrává.
druhá světová válka (1939–1945) Brno ženy pro ženy venkov sudetští Němci vysídlení Němců Němci Češi a Němci vyrovnání se s minulostíAutorovy další knížky
2012 | Žítkovské bohyně |
2022 | Bílá Voda |
2009 | Vyhnání Gerty Schnirch |
2014 | Fabrika |
2018 | Vitka |
Strhující, dojemné, smutné - přečteno jedním dechem.