Vymazlené vraždy 2

Vymazlené vraždy 2
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545664/bmid_vymazlene-vrazdy-2.jpg 4 14 14

Může složitý případ vraždy objasnit nečekaná nevěra? Byla hvězdou forenzní psychologie a silnou ženou. Opravdu spáchala sebevraždu? Po úspěchu knížky Vymazlené vraždy přichází nakladatelství Golden Dog s dalšími třemi detektivními povídkami Milana Skály v pokračování Vymazlené vraždy 2. Opět jde o detailně promyšlené případy, ve kterých vrah dotáhl způsob provedení k dokonalosti. Anebo přece jen někde udělal chybu?... celý text

eraserhead
16.10.2023 4 z 5

Říká se, že nevstoupíš dvakrát do stejné řeky. Už se ale neříká, že to může být řeka lepší. A VYMAZLENÉ VRAŽDY 2 jsou lepší než ty první. Předně větší orientací na postavy a jejich charaktery. Pachatel prvního případu je sice v konečném kontextu dost blbec, ale jinak mě přesun koncentrace od „proč a jak“ na „kdo“ (ve smyslu charakteru) přijde mnohem zajímavější a poutavější. V prvních dvou povídkách sice pořád jde o v podstatě oddechové žánrové čtivo, s již zmíněnými zajímavými charaktery, smyslem pro humor a dobovými odkazy, ale na vyšší úrovni (čtivosti, dosahu, spokojenosti) než v prvním svazku. Co dvojku ovšem zvedá ještě mnohem výše, je příběh poslední, který se z tradičního krimi mění v hodně hluboké a mysl zasahující psychologické drama, které ve čtenáři i po dočtení nechá čistě soukromé zmatení a řešení – kdo je zde vlastně oběť a kdo padouch? Musím říct, že ŽANETA mě dost rozsekala a ještě teď, kdy píšu tyto řádky, ji pořád přemílám v hlavě. NÁVOD NA ZABITÍ MANŽELKY (***), NEVĚRA ŇOUMY (****), ŽANETA (*****).

carbici
06.10.2023 2 z 5

Děj předvídatelný, vraha v každé povídce odhadnete rychle, i přestože je snaha vše překombinovat. Výhoda je cestovní velikost. Knihu doporučuji pak nechat ve vlaku pro dalšiho cestujícího. Trochu mi vystoupalo obočí, když "potomek moravských rolníků" měl ve slovníku většinu slov ze Slezska. (Asi by bylo lepší, kdyby se všechny postavy držely obecné češtiny).

Morbidus
04.04.2023 4 z 5

Tak tohle mělo k té páté hvězdě zatraceně blízko. Zejména díky poslednímu příběhu, který v rámci dosavadních Vymazlených vražd řadím hodně vysoko. Tím nechci říct, že předcházející případy mě nebavily, ale tento kus ve mně z určitého důvodu zarezonoval výrazněji. Celkově se mi ale tato kniha četla mnohem lépe než ta předchozí, navzdory tomu, že princip zůstává stejný - vraha odhalíme brzy (nebo si to minimálně myslíme), ale nemáme jak prokázat vinu.
Tentokrát zde necítím tak silně nemožnost odhalení pachatele či jeho tajemství. Přesto se klíčová indicie často odkryje příliš pozdě na to, aby čtenář zločin odhalil sám. Ostatně, tohle není ten typ detektivního příběhu, který si se čtenářem hraje - je to spíše exkurze, kde je vysvětleno, jak případ proběhl. Naštěstí to ani tentokrát na čtivosti neubírá. Co mě ale v tomto pokračování těší, je absence náhod vedoucích k řešení problému; vše je zde tentokrát podáno logicky, emocionálně a především zcela lidsky.
Vhodné pro přemýšlivé čtenáře, kteří mají rádi chytré, vymazlené příběhy.

666Jitka
21.02.2023 4 z 5

Po přečtení prvního dílu jsem vůbec nebyla zklamaná, ba naopak, a tak jsem logicky sáhla po další knize Vymazlených vražd. Nyní už jsem trochu tušila, co mohu od autora očekávat a i další nevšední příběhy se zajímavým rozuzlením si náležitě užít. Jednotlivým kouskům nechyběla nápaditost a napětí, které v člověku vyvolávají zvědavou otázku " Tak jak to, sakra, bylo ?". Zkrátka opět příjemně strávený čas odpočinku.

Vetes-nice
21.07.2022 4 z 5

Autorovy nápady mě baví, čte se dobře, ale někdy na mě text nepůsobí jako příběh, ale spíš výňatek z policejního spisu nebo úvaha, slovní úloha. Dialogy jako by pouze sdělovaly informace, u kterých autor potřebuje, aby zazněly, ale nejsou živé, nebudují vztahy mezi postavami, což mi spolu s minimálními popisy ztěžovalo orientaci v jednotlivých charakterech. Všechny tři příběhy mají emočně nabité finále, ale ze mě bohužel nejspíš právě z uvedených důvodů slzu nevymáčkly.