Výměna

Výměna
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494784/bmid_vymena-y5h-494784.jpeg 4 62 62

Ofku Morrisonovou byste za typickou puberťačku nepovažovali. Můžete to dávat za vinu jejím hippiesáckým rodičům, tomu, jak je děsivě vysoká, nebo její domovině na ponurém, izolovaném ostrově u břehů severozápadního Pacifiku. Ale ať už za to může cokoli, Ofka zkrátka nikam nezapadá – stejně jako Freya, nadpozemsky krásná influencerka, která bývala slavná a teď vlastní malou keramickou dílnu. Poté co se Ofka zapíše na kurzy keramiky, rychle Freyině kouzlu podlehne. A Freya, kterou Ofčino zbožňování vzpružilo, jí svěří svá nejtemnější tajemství a nejhlubší touhy. Nakonec u sebe najdou pocit, že někam patří –⁠ tedy do chvíle, se Freya seznámí s jistou Jamie. Ta zoufale touží po dítěti, a tak se s manželem přestěhovali na ostrov v naději, že jí pobyt na zdravém vzduchu pomůže otěhotnět. Freya a Jamie se rychle spřátelí, stejně jako jejich partneři, čímž zůstane Ofka zase na holičkách. Až jednoho večera Freya pro oba manželské páry uspořádá divoký večírek, na kterém navrhne výměnu partnerů. Nemá jít o nic jiného než neškodné povyražení na jednu noc mezi dospělými lidmi. To jim ale nakonec převrátí životy vzhůru nohama. A také poskytne dokonalou příležitost Ofce, aby popustila uzdu své rostoucí nelibosti.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Vendeta

The Swap, 2020

evin84
dnes 5 z 5

Nebyla jsem si jistá jestli dát 4 nebo 5 hvězd avšak za ten překvapující i když rychlý konec jí dávám 5* Kniha velmi čtivá, příběh se mi líbil a díky krátkým kapitolám utíkal. Freya byla děsná sociopatickaá mrcha a Ofka dost divná.

Cinnamonroll
07.10.2024 4 z 5

Velmi rychle přečteno, kniha se čte sama, protože je super čtivě napsaná. Co se týká příběhu, ukázka závislosti a posedlosti na druhých lidech, ukázka přetvářky a falše. Konec byl vzat trochu zhurta a rychle, ale určitě jsem si knihu jako celek užila.

Koudy411
04.10.2024 3 z 5

Dobře se četlo, naprosto dokonalý popis toxických vztahů, kterých bohužel není v současnosti málo.

lucyvase4
01.10.2024 4 z 5

Ofku by jste v žádném případě neoznačili za typickou puberťačku. Mohou za to snad její rodiče, kteří preferují polyamorní vztahy? Nebo její nadměrná výška? Či život na ponurém ostrově, kde si nerozumí se svými vrstevníky? Ať je to, jak chce Ofka prostě nikam nezapadá. To se ale změní, když potká Freyu. Ženu, která na ostrov musela se svým manželem utéct, kvůli skandálu na pevnině. Ofka si začne myslet, že konečně svou spřízněnou duši, i přes věkový rozdíl, našla. Jenže její představa dokonalé Freyi a života s ní vezme za své, když se Freya začne přátelit s Jamie, které se nedaří otěhotnět. Freya a Jamie se rychle spřátelí a i jejich partneři si padnou do noty. Tohle přátelství jednoho večera nad skleničku vína vyústí až k výměně partnerů. Neškodné povyražení? Nebo něco, co jim změní celý život? A jak tuhle zradu vnímá Ofka?

Tohle byla mexická telenovele od začátku až do konce. Toxické vztahy všude kam se podíváš. Ani jedna postava mi nebyla sympatická.

Freya byla jako světlo, které k sobě vábí můry z širého okolí. Můry, které když se přiblíží moc blízko shoří. A přesně tohle se dělo na každé stránce.

Příběh o síle manipulace. Já si říkala celou dobu, že tohle by se snad v životě nedělo. A že takhle blbý ty postavy být snad ani nemůžou. No, ale pak jsem si vzpomněla na to, jak blbý dokážou lidí být, a jak moc ovládat se nechají. A začala jsem na příběh nahlížet trochu jinak.

Příběh byl velmi předvídatelný. I tak se ale našly některé wow momenty, které jsem nečekala.

I když jsem tušila, co bude dál, na čtivosti to knize rozhodně neubralo. Četla se úplně jedním dechem. Chtěla jsem zjistit, jak to celé nakonec dopadne, a zda mám aspoň trochu ve svých teoriích pravdu.

Thrillery moc nečtu, ale po tomhle si zase nějaký další ráda přečtu. Kniha mně vážně hodně bavila.

Samotný konec byl pro mne takové "dopr..., a tohle bylo jako co?". Závěr byl zkrátka hodně urychlený. Brala bych ještě pár stran navíc.

Jidu
26.07.2024 4 z 5

Vítejte na ostrově s maličko (ok s maličko dost) pohnutými morálními standardy. Manželé a partneři se prohazují na milostné hrátky, prostě takový hippies ostrov, jak sama autorka několikrát zmiňuje.

No, a takhle se nám prohodí i naše čtveřice...a něco se stane. Do toho všeho tady máme Ofku, mladou studentku, která žije s rodiči, kteří vedou polyamorní vztahy.

Sledujeme sled událostí, kdy se všichni nevyhnutelně řítí do průšvihu a jen napjatě vyčkáváme, co se pokazí nejdřív. Tak jsem to vnímala já.

Ani jedna postava není vůůbec sympatická, všechny mě něčím štvaly a neměla jsem ráda ani jednu. Takže kdo potřebuje v thrilleru nějakého klaďase, tak bude zklamaný.

Konec je hodně přitažený za vlasy, ale já prostě v tomto žánru uvěřitelnost nepotřebuji. Očekávám napětí a solidní blázinec a to jsem rozhodně dostala.
Miluju krátké kapitoly a střídání úhlu pohledu. Obrovské +!

Co mě štvalo, tak byl překlad. Tolikrát slovo "avšak" jsem fakt neviděla. Za ten strhávám hvězdičku, ač za něj autorka nemůže.

Celkově knihu doporučuji, je to příjemný oddychový thriller, který slupnete jako nic.

mapet85
07.07.2024 4 z 5

Tínedžerka Ofka nie je medzi rovesníkmi v škole veľmi populárna a vedie relatívne nudný život. Navyše žije v malom meste na malom kanadskom ostrove v Pacifiku. Život sa jej ale zmení, keď do jej života vstúpi atraktívna influencerka Freya, ktorá sa tu prisťahuje s manželom Maxom.

„Už v tom davu na chodbě mi bylo jasné, že je to někdo. Ani náhodou jsem tenkrát nemohla tušit, že mi vstoupí do života a změní mi ho, že změní mě; jen mě přitahovala jako magnet, jako bych se s ní setkat musela. Byl to osud.“

Freya organizuje kurzy keramiky, na ktoré sa Ofka bez váhania prihlási a medzi ženami vznikne priateľstvo a silné puto. Ofka sa ale dostáva na druhú koľaj, po tom čo idylku naruší Jamie s manželom Brianom, ktorí zúfalo túžia po dieťati a na ostrove takisto nájdu útočisko. Oba páry sa zblížia a počas párty sa rozhodnú pre výmenu partnerov na jednu noc. Aké to bude mať dôsledky?

Celkovo sa príbeh točí okolo dvoch párov a tínedžerky Ofky, ktorých vzťahy sa rôzne prepletajú. Robyn Harding nám ukazuje, že „swap“ nie je len obyčajná zábavka a naoko nevinný experiment môže spustiť reťazec nepredvídaných a desivých udalostí. Aj keď sa postavy miestami nechovali úplne logicky, sú dobre vykreslené a ich tajomstvá prichádzajú na svetlo postupne, čo dodáva príbehu na tajomnosti. Autorka píše veľmi pútavo a s ľahkosťou a prekvapí nás nejedným zvratom. Páčil sa mi štýl písania v ich-forme a sledovanie deja z pohľadu viacerých hlavných postáv, čo umožnilo nahliadnuť do mysle viacerých osôb. V knihe je načrtnutá téma poylamorfie, vykreslená manipulácia a posadnutosť druhou osobou, pocity viny, menejcennosti a odvrhnutia, vysporiadanie sa s výčitkami, či žiarlivosť.

Aj keď som tušil, kam sa dej bude uberať, záver a finále ma pomerne prekvapili. Toto je moja prvá skúsenosť s autorkou a prvá kniha vydaná v češtine, ktorá ma nepochybne zaujala a určite sa pustím aj do jej ďalších diel. Celkovo je "Výmena" vhodným oddychovým čítaním pre tých, ktorí vyhľadávajú napínavý psychologický triler.

NiKub
19.04.2024 2 z 5

No Ofka. Co k ní říct, trošku poděs, trošku psycho holka. Kniha nebyla špatná ale byla jsem ráda, že končí, Konec byl hodně zajímavý. Toť z té knížky vše co za to stálo.

Dashik
11.03.2024 3 z 5

Taková čtivá oddychovka.

netopýrek1985
04.03.2024 3 z 5

Taková oddychovka. Špatné to nebylo a rychle se četla ale konec mě překvapil. Já bych asi detektiv být nemůžu

čef
16.01.2024 3 z 5

Románek o vztahu tří žen, pro mne však nikterak zajímavý. Bojuje se zde ženskými zbraně o přátelství, muže a dítě. Charaktery jsou místy nepochopitelné, ale to je asi jen moje chyba. S příběhem samotným mám také problém s uvěřitelností, nicméně číst se to celkem dalo, vyprávění v ich formě má vždy své kouzlo a to samé lze říci o lineárním ději bez různých reminiscencí a jiných skoků. No, nepotkali jsme se.

Knihomolka134
01.07.2023 4 z 5

Oddechovka na léto ideální - napínavý, psychologický, vztahový thriller s kapkou sexuálního podtextu a okořeněný o žhavé téma polyamorie, která se v této knize
srovnává s volnou láskou hippie komunity. Manipulativní a duševně nevyzrálé postavy od začátku do konce. Ačkoli si mé sympatie nezískala žádná z nich, kniha zaujme. Je plná akčnosti, nečekaných zvratů v chování i smýšlení poměrně děsivých postav, závěr je brutální a nečekaný. Přemýšlím, kolik takových psychopatů žije mezi námi...

MiskaMa
23.05.2023 4 z 5

Výměna byla skvělá. Od začátku až do konce. Stalkující puberťačka mi trochu připomínala Deltu z knížky Fotografka od Mary Dixie Carter. Jinak závěr se dal tak nějak předpokládat...

Danago
11.04.2023 5 z 5

Kniha mě vtáhla do děje a nepustila. Podle mě hodně dobrý psycho thriller. Zajímavé šokující zvraty a překvapivý závěr. Kniha je opravdu hodně psycho. Ale bavila mě a překvapila. Děj je dost originální.

Parwana
29.01.2023 4 z 5

Hodně dobrý vztahový thriller, zápletka se stalkující puberťačkou, agresivní instabitch a párem toužícím po dítěti byl atraktivní koktejl, který po pár stránkách uháněl jako splašený k tragickému konci. Jednu hvězdu ubírám za překlad, který byl místy dost mimo, jinak velká spokojenost.

tess.de.veles
16.01.2023 3 z 5

Nebylo to špatné....

Emma27
10.01.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila.Napínava,čtivá ,konec byl nečekaný.

L.Helena
26.12.2022 5 z 5

Nemohla jsem se odtrhnout, knížka mě až neskutečně bavila, přečetla jsem ji během jednoho dne. Snad v češtině vyjdou i ostatní autorčiny knihy.

GeorgieAnne
18.11.2022 1 z 5

Jeden psychopat vedle druhého, nemohla jsem soucítit ani s jednou postavou protože mi všechny lezly příšerně na nervy... Kapitolami jsem přeskakovala až na konec a jsem bohužel zklamaná.
Někoho možná knížky s psychopaty baví, nic proti samozřejmě, já se mezi ně ale neřadím.
Za mě naprosto promarněný potenciál a hodnotím 1* :-/

Veju007
17.11.2022 2 z 5

Ve Výměně sledujeme dva manželské páry a puberťačku, která je posedlá jednou z manželek. Páry si na jednu noc dohodnou “výměnu” partnerů, kterou ovšem ne všichni dokážou zpracovat. Ke všemu zmatku jedna z manželek po této noci otěhotní…

No, to možná zní i vcelku zajímavě, ale opak je pravdou. Všichni se chovají nelogicky, pitomě a nedospěle. Když už si myslíte, že se někdo konečně začne chovat normálně, okamžitě provede nějakou strašnou číčovinu a já v těch pěti hlavních postavách marně hledám někoho rozumného.

Celou dobu jsem byla ochotná tomu dát průměrné 3 hvězdy, ale korunu všemu nasadil pitomej a stupidní konec to stahuje na 2.

Ugh, jsem vytočená. Jo a thriller to fakt není, i když vlasů si pár vyrvete - ale spíš nervama, než napětím.

Aiden888
13.11.2022 5 z 5

Tohle bylo skvělý. Upřímně nechápu negativní komentáře vůči hlavním postavám. Jo…byly to krávy a člověk by jim s chutí dal pár facek. Neseděla mi ani jedna a měla jsem k nim šílenou averzi. Ale o to lepší čtení to bylo. Závistivá a žárlivá teenagerka, sobecká, chladná a prolhaná kráska a jedna relativně normální ženská, toužící po dítěti. Trojice hlavních postav, u které jste od začátku nevěděly, která je vlastně dobrá a která špatná. Tohle není takový ten typický thriller, u kterého napětím ani nedýcháte. Tohle je thriller, postavený na toxických charakterech a jejich ještě toxičtějších vztazích. Určitě stojí za přečtení.