Vyměnit vodu květinám
Valérie Perrin
![Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463990/bmid_vymenit-vodu-kvetinam-2vF-463990.png?v=1618384239)
Podmanivý příběh silné ženy, která přes všechny rány osudu tvrdošíjně věří ve štěstí. Violette Dušičková je správkyní hřbitova v malém burgundském městečku. Nezvyklé povolání pro ženu. Návštěvníci hřbitova i místní obyvatelé se přicházejí ohřát do jejího služebního domku, kde se smích a slzy mísí s kávou i kapkou něčeho ostřejšího. Její život plyne v pravidelném rytmu každodenních důvěrných zpovědí a smutných i úsměvných vzpomínek, s nimiž se jí návštěvníci svěřují. Každý z nich vypráví jiný příběh, všichni někoho ztratili a doufají, že třeba ještě není všem dnům konec, že někoho potkají nebo najdou něco, co jim vrátí na tvář úsměv. Violette všechny vyslechne, ale svůj příběh nosí ukrytý hluboko v sobě, stejně jako rudé šaty, které skrývá pod černým pláštěm. Jednoho dne se ale všechno změní, protože jeden muž a jedna žena se rozhodnou odpočívat spolu navěky na jejím hřbitově. Odhalí se tak pouta spojující živé a mrtvé a zdánlivě temná zákoutí duše se rozjasní. Autorka má vzácný vypravěčský talent, nechybí jí schopnost učinit ze všedních věcí výjimečné, vytvořit kolem obyčejné ženy neobyčejný svět plný poezie a lidskosti.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , JotaOriginální název:
Changer l'eau des fleurs, 2018
![aljoska83 aljoska83](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29417/29417.jpg?v=1381127970)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
S knihou jsem bojovala. Příběh jako takový by byl fajn. Ale za mě strašný styl. Minulost, přítomnost, deník... A ještě náhrobky. Zbytečně překombinované. Vysoké hodnocení mě překvapilo. Ale sto lidí, sto chutí. Já tuto knihu už nikdy.
![Kopretina Kopretina](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/123374/m_kopretina-d4G.jpg?v=1678952539)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Narychlo jsem hledala poslední knihu do čtenářské výzvy, rozhodovala jsem se mezi třemi knihami a nakonec sáhla po téhle, protože o hřbitově jsem snad ještě nikdy nečetla. Na začátku mě kniha štvala, věty o dvou slovech, letopočty... Když se příběhy začínaly prolínat, zbystřila jsem a nakonec dočetla jedním dechem. Netušila jsem, že to bude taková detektivka. Za mé - dobrý.
![Šárka_D Šárka_D](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/39081/39081.jpg?v=1381127975)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Proč mají lidi pocit, že jejich pravá a osudová láska je někdo, s kým si to jednou za čas rozdají na hotelu, aniž by s nimi zažili skutečný, každodenní život? A darované šperky, za které si hrdinka může koupit vlastní byt, můj bože, takové klišé. Tahle vložená deníková linka byla z mého pohledu otravná, naivní, řekla bych až kýčovitá, a čím víc se jí věnovalo prostoru, tím méně mě kniha bavila. Škoda, protože začátek plný úvah o životě, smrti a lásce byl velice slibný, stejně jako byl krásný a bolavý příběh hlavní hrdinky, správkyně hřbitova. Pokud by zůstalo jen u ní, byla by to kniha za čtyři hvězdy. Takhle je to jen lepší průměr.
![Allla9 Allla9](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Violette Duěičková, krásné jméno pro krásnou duši. S tímto jménem je Violette doslova předurčená pro povolání, které si zamiluje, správkyni hřbitova.
- Už navždy bude chybět někdo, kdy by můj život učinil veselejším. Ty.
-Ať je tvůj odpočinek stejně sladký, jako bylo tvoje srdce dobré.
-Mluvit o tobě znamená nechat tě žít, mlčet by znamenalo zapomenout.
-V den, kdy vás někdo miluje, je hezky.
-Kdyby při každé myšlence na tebe vyrostla květina, byla by země obrovskou zahradou.
-Na lásku jsme byli dva, na pláč jsem zůstala sama.
![blebuska blebuska](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/259875/m_blebuska-AFG.jpg?v=1546607037)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásný a dojemný příběh plný hlubokých myšlenek... Chytil mě za srdce a určitě jsem knihu nečetla naposledy... Přestože se může zdát, že začátek je zdlouhavý a některé věci bezpředmětné, na konci vše do sebe zapadne dokonale a vše dává smysl... Za sebe musím říct, že překlad je briliantní a překlad příjmení mi rozhodně nevadil, ba naopak
![Agatha84 Agatha84](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/148851/m_agatha84.jpg?v=1725217083)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Samotný příběh není nikterak složitý, co je ovšem významně spletilé, jsou vzájemné vztahy, pocity, motivy, povahy, .... Autorka je jednou z mála, která (aspoň dle mého skromného názoru) nevyzdvihuje samotný děj, jako spíše klade důraz právě na přítomné osoby a jejich vazby. A ty teda jsou!
Perrin je jednou ze spisovatelů, kterou považuji za kouzelnici se slovy. S knihou není potřeba spěchat, je to spíše kochání se tím, co je sdělováno, předestíráno, co je za samotným sdělením skryto.
Rozhodně jsem tento skvost nečetla naposledy!
PS: co mě ovšem neskutečně iritovalo, byl český překlad jediných tří příjmení... nemyslím, že bychom se bez toho neobešli ;-)
![alca-212 alca-212](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/307034/m_alca-212-RHS.jpg?v=1622113621)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Od autorky jsem přečetla knihu Tři, která se mi zdála dost prvoplánová.
Obecně knihy se štítkem "Pro ženy" moc nečtu, Vyměnit vodu květinám mi ale doporučovali kamarádi (dvě ženy a jeden muž :-) ), tak jsem autorce dala ještě šanci.
Kniha to byla zajímavá, mám ráda, když jsou události popisovány z pohledu více postav... Četlo se to dobře, ale... jak to napsat... i když šlo o smutné věci, celé se mi to zdálo takové idylické... Možná jsem zaujatá, ale opět tam tu prvoplánovost cítím...
Myslím, že další knihy od autorky si už nechám ujít...
![AnjaBo AnjaBo](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/297127/m_anjabo-6578547c03145.jpg?v=1702384764)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Opravdu by mě zajímalo, jakým způsobem tohle Valérie Perrin psala. Jak bez přestání dokázala přeskakovat v čase, v ději, v úhlu pohledu, v osobě vypravěče - neustále sem a tam a přitom se v tom neztratit. Ačkoliv - i kdyby něco nesouhlasilo, člověk si toho zřejmě ani nevšimne. Hlavně, že se nakonec kruh uzavře. Příběh rozhodně zajímavý, překvapivé rozuzlení, které málokdo čeká.
![Luca84 Luca84](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/126530/m_126530-dbw.jpg?v=1511336700)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tohle je tak bolavý a přitom laskavý a nadějeplný příběh. Violette to v životě skutečně neměla lehké a přitom si v sobě nosí naději, že jednou bude líp. Barevné šaty pod šedým kabátem, to je nyní Violette. Kým ale byla dřív a je připravená barevné šaty ukázat světu? Příběh jsem četla a poté také poslouchala jako audioknihu, která je výborně načtená. Štěpánku Romovou mě bavilo poslouchat. Francouzská melodie skvěle dokreslila příběh. Myšlenky na začátcích kapitol originální a mnohdy motivující. Pokud máte rádi skutečně bolavé příběhy, které vás rozloží a postupně zase složí do nového člověka, román Vyměnit vodu květinám je přesně takový.
![Bublinka Bublinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/1543/m_bublinka.jpg?v=1719920992)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásný a dojemný příběh, napsáno velmi čtivou a příjemnou češtinou. Velmi hezky se četla a těším se na další tituly od této autorky.
![elexmil elexmil](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/451689/m_elexmil.jpg?v=1739008419)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Motivací k přečtení byla úžasná kniha Tři. A opět jsem maximálně spokojená. Uchvátil mne barvitě popsaný vývoj života Violette, chvíle štěstí i situace, která je pro každou matku tou největší možnou hrůzou. A pak hledání další cesty. Odlehčení přináší popis všedních dní. Do toho se motají další lidské příběhy - příběh Irene a Gabriela mi přišel už dost nadsazený. To ale neubralo čtivosti, zhltla jsem za dva dny.
![esfinge esfinge](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/219712/m_esfinge-9SC.jpg?v=1540844325)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná kniha, chytla mě od začátku a nešla odložit.
Tak strašně smutný životní příběh Violette bude v mých myšlenkách dlouho. Někdo přede mnou psal, že se budete smat i brečet, ale já jsem se nezasmala ani jednou. Zato balíček kapesníčků padl.
Prostředí hřbitova je moc pěkně autorkou popsané. Nikdy mě nenapadlo nad hřbitovem přemýšlet.
![elenai elenai](https://www.databazeknih.cz/img/users/82_/82072/m_elenai-iCu.jpg?v=1540989351)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Violette Dušičková, jak pochmurně poetické. Ostatně, jméno Violetta je svým významem překládáno jako tmavomodrý květ, a tím se dostávám k tomu, že název knihy krásně koresponduje s celým příběhem. Violette, sirotek, matka, správkyně závory a nakonec správkyně hřbitova. Květina, která během svého života svou vodu, životní energii, ztratí a vymění několikrát. Kniha je plná různých forem lásky, moudrosti, vhledu, ale zároveň určité rezignace, která je v některých momentech, kdy Violette odmítá svůj kousek štěstí, bolestná. Příběh je velmi spletitý, rozhodně spletitější než-li román Tři, ale nakonec je uspokojivě uzavřen. Závěrem bych ráda vyzdvihla popis prostředí hřbitova, protože to místo mě díky tomu až magneticky přitahovalo. 95%
![mi-nul-o mi-nul-o](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34171/mi-nul-o-RXS.jpg?v=1591002665)
(SPOILER)
Strašně. Těžké. Čtení.
...
- Nevím, kdo z nás je vlastně naživu, jestli ty, nebo já. Kdo se ze mě stane, když už neuslyším tvé kroky?
- Už navždy mi bude chybět někdo kdo by můj život učinil veselejším. Ty.
- Mluvit o tobě znamená nechat tě žít, mlčet by znamenalo zapomenout.
- Vzpomínka na nepřítomné je v paměti těch, kteří žijí, silnější než smrt.
- Pokud je život jen přechodný pobyt, využijme ho alespoň k sázení květin.
- Noc nic nezastaví a nic ji nemůže ospravedlnit.
- Miloval jsem tě, miluji tě a budu tě milovat.
- Země tě skryje, ale moje srdce tě bude stále vidět.
- Myslíme si, že smrt je nepřítomnost, ale je to jen skrytá přítomnost.
- Už nejsi tam, kde jsi býval, ale jsi všude tam, kde jsem já.
- Její život je krásná vzpomínka. Její nepřítomnost tichá bolest.
- Velikost stromu se měří, až padne.
- Víme, že bys teď byl s námi, kdyby nebe nebylo tak daleko.
- Spi, tati, spi, ať už je nebe jakkoliv daleko, náš dětský smích tam dolehne.
- Jen procházím, už cítím druhý břeh.
![EvelineGray EvelineGray](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/50055/m_evelinegray-Ss6.jpg?v=1589970074)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tohle byl hodně zvláštní zážitek. Upřímně nevím, jestli se mi příběh líbil nebo ne, rozhodně se mi ale dostal pod kůži a i teď dva týdny po dočtení se k Violette v myšlenkách vracím. Zprvu jsem myslela, že to bude trochu zvláštní feel good román z prostředí hřbitova - to jsem ho ale podcenila. Feel good tam je, ale zároveň je tam i hloubka plná bolesti, která tomu všemu propůjčuje další rozměr. Je to silné, je to plné krásných obratů a myšlenek, je to o životě, který není hezký, ale my si v něm to hezké vždycky můžeme najít.
![Noisette73 Noisette73](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/308359/m_noisette73-pFY.jpg?v=1679173511)
Já to nedočetla. Odmala miluju hřbitovy, ne že bych tam hledala nějaké senzace atd. Prostě jsem tam cítila ohromné propojení s těmi co mi chybí, vnitřní klid, vlastně optimismus a uvolnění. Povídala jsem si s nimi, děkovala, že mě hlídají a bylo mi dobře, o to více mě zarazilo, že toto nešlo. Prostě já a francouzská literatura nebudeme kamarádi, ověřeno ať už klasikou tak modernou. O Francii čtu ráda, ale knihy francouzských autorů mi pod nos nejdou, mají styl uvažování a psaní mě příliš vzdálený, takový jako samou nepodstatnou kudrlinku.
![knihovna1 knihovna1](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/218324/m_knihovna1-Cfe.jpg?v=1563527099)
Velké pohlazení, když Violette byla doma na hřbitově mezi svými milými. Vzpomínky na její život byl velmi smutný. Ale ona se uměla s ním vypořádat a ještě dávat radost. Čistá bytost. Kniha se mi moc líbila. A to Burgundsko na mě dýchlo.
přátelství, kamarádství pro ženy Francie francouzská literatura tajemství psychologické romány hřbitovy romány maloměstoAutorovy další knížky
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
2023 | ![]() |
Smutný příběh o Violette, jejíž život začal velmi smutně. Když v osmnácti letech poznala Filipa Dušičku, zdálo se, že bude šťastná. Ale to nebylo budoucí "paní ze hřbitova" souzeno.
Smutné, přesto velmi pěkné čtení. V prostřední části jsem se trochu sekla s tempem čtení, nicméně pohledy ostatních postav tempu knihy velmi pomohly.